Την παραίτηση του Χρήστου Παπουτσή από την Παγκόσμια Τράπεζα ζητά η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών, εξαιτίας της αρνητικής στάσης του πρώην κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για χορήγηση δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ από τον διεθνή οργανισμό.

Ads

ΟΧρήστος Παπουτσής ωστόσο αρνείται εδώ και έξι μήνες να αποχωρήσει από την υψηλόμισθη θέση του και φέρεται να υποστηρίζει πως η σύμβαση που έχει είναι με την Παγκόσμια Τράπεζα και αορίστου χρόνου. Μάλιστα, όταν η εφημερίδα επικοινώνησε με τον Χρ. Παπουτσή, ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, επισήμανε πάντως με νόημα ότι είναι σύμβουλος της τράπεζας και όχι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει δεμένα τα χέρια της, καθώς το 2013 ο Χρ. Παπουτσής είχε διοριστεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο με έναν όρο: να μην μπορεί η επόμενη κυβέρνηση να τον ανακαλέσει.

Η είδηση για το αίτημα της χώρας μας για δάνειο είχε διαρρεύσει το βράδυ του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2017. Πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να ζητήσει το συγκεκριμένο ποσό για τη χρηματοδότηση ενός τριετούς αναπτυξιακού προγράμματος δημιουργίας 150.000 θέσεων εργασίας ετησίως.

Ads

Το συγκεκριμένο σχέδιο, φέρεται ότι έχει και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η πρόταση ήρθε πριν λίγους μήνες από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, οι διαπραγματεύσεις με την Παγκόσμια Τράπεζα συνεχίζονται μέχρι σήμερα και μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς τη συνεισφορά του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση.