Σε κύριο «όπλο» του κυβερνητικού σχεδιασμού κατά της πανδημίας αναδεικνύονται τα τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests), παρά το γεγονός ότι, όπως δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο Tvxs.gr, αυτά τα τεστ είναι σε στάδιο αξιολόγησης, δεν θεωρούνται ακόμη αξιόπιστα και είναι ακατάλληλα για να χρησιμοποιούνται σε μαζικούς ελέγχους στην κοινότητα και σε ασυμπτωματικούς. Ακριβώς αυτό όμως κάνει ήδη η κυβέρνηση και μάλιστα διευρύνει τη χρήση τους με αφορμή τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα.

Ads

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο βασικός κορμός των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα μετά από σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων είναι:

  • Η διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).
  • Η εντατικοποίηση των rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

Επίσης ο Δήμος Αθηναίων θα διαθέσει οκτώ Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.

Τα παραπάνω μέτρα ελήφθησαν σε συνέχεια των «πανηγυρισμών» του πρωθυπουργού και του υπουργείου Υγείας ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αγοράζουν 200.000 rapid test, με τον φιλοκυβερνητικό Τύπος να εμφανίζει αυτά τα τεστ σχεδόν ως «πανάκεια» για την πραγματική εικόνα της πανδημίας στη χώρα.

Ads

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα rapid test είναι τα τελευταία πάνω στα οποία θα μπορούσαν οι κρατικές υγειονομικές αρχές να βασιστούν για ασφαλή συμπεράσματα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Tvxs.gr, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε,  ότι «τα αντιγονικά test αποτελούν έναν εύχρηστο, ταχύτερο και φθηνότερο τρόπο εξέτασης για τη νόσο COVID – 19, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο τα μοριακά NAATγενικά RT – PCR tests». Και συνέχισε: «Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες σχετικά με το πότε θα πρέπει αυτά να χρησιμοποιούνται. Κάποια από τα αντιγονικά tests, είναι καλλίτερα από άλλα. Ο ΠΟΥ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία αξιολόγησης, ορισμένων από αυτά τα test, προκειμένου να ενταχθούν στην κατηγορία της επείγουσας χρήσης».

Ο ΠΟΥ στην απάντησή του στο tvxs.gr είναι επιφυλακτικός για τα rapid test και δηλώνει ότι είναι στο στάδιο της αξιολόγησης ενώ, στις οδηγίες του μιλά με σαφήνεια για τη χρήση τους μόνο σε συμπτωματικούς και όχι σε μαζικά τεστ στην κοινότητα όπως χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές αρχές.

Οι κίνδυνοι, που εντοπίζουν επιστήμονες  μετά την αποκάλυψη του Τvxs.gr, είναι πολύ σοβαροί. Ο κυριότερος και προφανέστερος είναι ότι με τη διενέργεια αναξιόπιστων τεστ σε μαζική κλίμακα, υπάρχει πιθανότητα  πολίτες που είναι θετικοί παίρνουν ψευδές αποτέλεσμα και να συνεχίζουν τις οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, προκαλώντας ανεξέλεγκτη διασπορά.