«Φιλέλληνας» ή απλώς ευρω-ρεαλιστής, επιρρεπής – κατά το Spiegel – στις… καταχρήσεις ή όχι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε πέρσι τη δική του σφραγίδα στη μεγάλη ελληνική περιπέτεια και στο θρίλερ του Grexit. Τώρα, η κυβέρνηση προσδοκά σε μια ακόμη «σφραγίδα Γιούνκερ» – αυτή τη φορά, στην εξίσου δύσκολη μάχη της ανάκαμψης και της μεταμνημονιακής στροφής.

Ads

Ο πρόεδρος της Κομισιόν βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, προσκεκλημένος του ΣΕΒ, για να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό και να μιλήσει στην γενική συνέλευση των Ελλήνων βιομηχάνων. Και κυρίως, όπως προσδοκούν και το Μαξίμου και η αγορά, να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία – μια συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί τη μεγάλη στροφή από το μνημονιακό τέλμα στην «δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη».

Γιούνκερ: Αγωνίστηκα σκληρά…

Ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε ήδη το πρώτο «σήμα», ταυτόχρονα προς Αθήνα και Ευρώπη, με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews:  «Αγωνίστηκα σκληρά», είπε, «για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, κατά την άποψη μου ούτε η ΕΕ ούτε η ζώνη του ευρώ θα ήταν πλήρεις χωρίς την Ελλάδα». Ταυτόχρονα, όμως, και αφού εξέφρασε τον «θαυμασμό του για τους Έλληνες» και την προσπάθεια που καταβάλουν, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι σε πρώτο πλάνο παραμένει η ανάγκη των μεταρρυθμίσεων. «Ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σε καμία από τις χώρες της ζώνης του ευρώ», τόνισε, και σ’ αυτόν τον διπλό άξονα αναμένεται να κινηθεί και κατά τις επαφές του στην Αθήνα.

Ads

Από την πλευρά του, το Μαξίμου προσβλέπει σε μια πιο απτή πλέον δέσμευση για άμεση διοχέτευση των πόρων του «πακέτου Γιούνκερ» το οποίο, μαζί με την αναμενόμενη αύριο επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, έχει προσμετρηθεί στα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναπτυξιακή στροφή, την προσέλκυση επενδύσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι ομιλίες στον ΣΕΒ

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τη δική τους σημασία έχουν και τα ζητήματα που θα θέσουν ενώπιον του προέδρου της Κομισιόν οι Έλληνες επιχειρηματίες. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΕΒ, διά της ομιλίας του προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα αναμένεται να ζητήσει από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τη σταδιακή ελάφρυνση της υπερφορολόγησης στην παραγωγή και την εφαρμογή σχεδίου ανάπτυξης με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι Έλληνες βιομήχανοι θα επισημάνουν ότι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να συνοδευτεί από αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες ενώ ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει την παρουσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γενική του συνέλευση ως ψήφο εμπιστοσύνης, «όχι μόνο στις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να εισέλθει η χώρα μας σε μία αναπτυξιακή τροχιά, αλλά κυρίως, και, στις πρωτοβουλίες που σε καθημερινή βάση λαμβάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, που τόσο πολύ έχουν δοκιμασθεί την τελευταία επταετία, για να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις, που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας, ώστε να επανέλθει επιτέλους η χώρα στην κανονικότητα της ανάπτυξης και να αρχίσει να ανακτά το χαμένο έδαφος στα χρόνια της κρίσης».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ το απόγευμα, ενώ θα προηγηθεί και χαιρετισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.