Στη γραμμή δημιουργίας ενός κομματικού, αναξιόπιστου μικρομάγαζου επιμένει ο Παντελής Καψής, μετά την απόρριψη συμβιβαστικής πρότασης της ΕΡΤ. Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ ο αρμόδιος υφυπουργός ραδιοτηλεόρασης με μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπους των εργαζόμενων της ΕΡΤ, οι τελευταίοι κατέθεσαν πρόταση που αφενός σώζει τα προσχήματα για την κυβέρνηση με το τραγικό «λουκέτο» και αφέτερου εξασφαλίζει την αξιοπρεπή συνέχεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς την εξευτελιστική εικόνα της ΔΤ, ΕΔΤ κλπ. Με την πρόταση αυτή διασώζονται 100 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, οι θέσεις εργασίας αλλά και η εικόνα της χώρας.

Ads

 
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν διατεθειμένοι να προσπεραστεί το μεταβατικό καθεστώς της Δημόσιας Τηλεόρασης, να μεταφερθούν όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη μόνιμη ΝΕΡΙΤ και ευθύς αμέσως με fast track διαδικασίες να εκτελεστούν διαδικασίες απομάκρυνσης προσωπικού μέσω συνταξιοδοτήσεων, εθελούσιων εξόδων, αγοράς πλασματικού χρόνου κ.ο.κ.
 
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό της παλιάς ΕΡΤ μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 500 άτομα και άρα σε πρώτη φάση καλύπτεται ο στόχος της κυβέρνησης μέσω της μεταβατικής ΕΡΤ (2.000 εργαζόμενοι από 2.666). Για τη συνέχεια, οι εργαζόμενοι προτείνουν να κατεβάσουν και οι δύο πλευρές σε διαβούλευση τις προτάσεις τους για το οργανόγραμμα – business plan του νέου καθεστώτος της δημόσιας τηλεόρασης. Δεσμεύονται δε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου, δεν θα διαταράξουν τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με απεργίες κλπ.
 
Από την πλευρά του, ο Παντ.Καψής αρχικά επέδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τη νέα (είχαν προηγηθεί άλλες τρεις) και ομολογουμένως προωθημένη πρόταση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου είπε τρεις φορές: «καταγράφω αυτήν την πρόταση». Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά στο τέλος της συζήτησης, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να τη μεταφέρει στο Μαξίμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι πρόταση αυτή». Ανάμεσα σε άλλα, παρατήρησε πως δεν υπάρχει το στάδιο του μεταβατικού φορέα, σαν αυτός να αποτελεί αυτοσκοπό για την κυβέρνηση.
 
Εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό της δημόσιας τηλεόρασης, εκτιμούν ότι ο ίδιος λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης, καθώς από τη μία πλευρά οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών επιδιώκουν να επαναλειτουργήσει γρήγορα η «ΕΡΤ» προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό χάρτη και από την άλλη πλευρά το Μαξίμου δεν επιθυμεί να πληγεί περαιτέρω το σκληρό προφίλ το οποίο έχει εξαρχής υιοθετήσει σε μια υπόθεση – σύμβολο της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής πυγμής της.
 
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να δημιουργήσει ένα αναξιόπιστο κομματικό μικρομάγαζο, ποντάροντας στην κόπωση στον Ραδιομέγαρο και την ΕΤ-3, στο καλοκαίρι και στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους κατέθεσαν αιτήσεις πρόσληψης στον μεταβατικό φορέα.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι ΕΔΩ. Προσήλθαν μαζί με τις ενώσεις τους σε συνάντηση με τον κ. Καψή μια ακόμη, 4η σε σειρά, με ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση, η οποία κατατέθηκε με αίσθημα ευθύνης.

Ads

Μια πρόταση που συνυπολογίζει:

• Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ψήφιση του νόμου για τη ΝΕΡΙΤ για την επόμενη ημέρα της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης,

• Την έωλη, και εν πολλοίς παράνομη, προκήρυξη 589 θέσεων εργασίας για ένα μεταβατικό μόρφωμα Δημόσιας Ράδιοτηλεόρασης.

• Το νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί από τις 44 ημέρες της αδιάλειπτης παρουσίας των εργαζομένων, με πλήρες πρόγραμμα υψηλού επιπέδου σε όλους τους τομείς που καλύπτει η ΕΡΤ.

Βάσει αυτών, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πρότειναν:

• Να ανοίξει άμεσα ο νέος θεσμικός φορέας Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που διαδέχεται την ΕΡΤ και μάλιστα από τις εγκαταστάσεις της.

• Το πρόγραμμα θα συνεχίσουν να το παράγουν όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

• Με ταχύτατες διαδικασίες θα γίνει η αποχώρηση όσων επιθυμούν να αποχωρήσουν με σύνταξη.

• Η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει όπως προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο. Μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, με ουσιαστικό διάλογο, με ανεξάρτητους φορείς και ενώσεις των εργαζομένων θα σχηματοποιηθεί και θα οριστικοποιηθεί το νέο οργανόγραμμα και ο νέος Γενικός Κανονισμός Προσωπικού.

Η πρόταση αυτή:

• Παρέχει στην κυβέρνηση μια ολοκληρωμένη λύση, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη τόσο με το γράμμα, όσο και με το πνεύμα της προσωρινής απόφασης του ΣτΕ.

• Προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΕΡΤ, προασπίζοντας το συνταγματικό δικαίωμά τους στην εργασία

• Δεν κοστίζει ούτε ευρώ στον έλληνα πολίτη (οι συνταξιοδοτήσεις επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο την εταιρεία)

• Προσφέρει στην κοινωνία έναν πραγματικό Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα σε πολύ συντομότερο χρόνο από τη σύσταση του μεταβατικού μορφώματος, που μόνο περιπλοκές δημιουργεί, τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τους εργαζόμενους. Έναν φορέα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και στις υποχρεώσεις που πρέπει να καλύπτει μια δημόσια ραδιοτηλεόραση (πολιτισμό, ενημέρωση, ψυχαγωγία, αθλητισμό).

Και σε αυτή την πρόταση οι εργαζόμενοι και οι ενώσεις τους βρήκαν απέναντι τους μόνο αδιαλλαξία και αντιφατικότητα. Ενώ ο κ. Καψής απάντησε πως «καταγράφει την πρόταση», όταν του ζητήθηκε να τη μεταφέρει στην κυβέρνηση δήλωσε δύο φορές πως «δεν πρόκειται να τη μεταφέρει πουθενά».

Αλήθεια, γιατί ο κ. Καψής αρνείται πεισματικά κάθε πρόταση που δίνει διέξοδο και λύση; Από ιδεοληψία, ή σκοπιμότητα;

Οι ενώσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ (ΠΟΣΠΕΡΤ – ΕΣΗΕΑ) μετά και τη χθεσινή αρνητική στάση του κ. Καψή, απέστειλαν αίτημα συνάντησης με τους εκπροσώπους των κομμάτων που απαρτίζουν τη συγκυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους υπουργούς.