Η κρίσιμη, και ίσως και η πολιτικά πιο δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ, στιγμή της τρίτης αξιολόγησης έρχεται με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ads

Το μήνυμα εστάλη εις διπλούν χθες – τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την Ευρώπη δια του Γερούν Ντάισελμπλουμ -, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί καθίστανται το «κλειδί» για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την ασφαλή διέλευση των ελληνικών τραπεζών από τα επικείμενα stress tests, και η κυβέρνηση δρομολογεί ήδη τις αναγκαίες κινήσεις για την απεμπλοκή της διαδικασίας.

Το πρώτο από αυτά τα βήματα ήταν η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως και όχι κατόπιν έγκλησης τα αδικήματα όπως οι απειλές κατά των συμβολαιογράφων – μια κίνηση, που στοχεύει στην άρση των «μπλόκων» στα Ειρηνοδικεία.

Η απόφαση ήρθε μετά την δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο τελευταίο Eurogroup ότι η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα προκειμένου να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στις αρχές του επόμενου μήνα, όπως προβλέπεται στα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ads

Την δέσμευση αυτή φρόντισε να υπενθυμίσει χθες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών είχε ήδη ενημερώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι επίκειται η έναρξη των πλειστηριασμών για κατοικίες αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Πρόκειται όμως για μια κίνηση όχι πολιτικά εύκολη καθώς εγείρει επιφυλάξεις τόσο εντός ΣΥΡΙΖΑ, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο με το κίνημα «Δεν Πληρώνω» να διαμηνύει ήδη ότι θα επιμείνει στις κινητοποιήσεις του. Ενδεικτικές ήταν οι επίμονες ερωτήσεις που έθεσε για το θέμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο Νίκος Φίλης κατά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και η γενικότερη πίεση που ασκείται από αρκετές πλευρές του κόμματος προς τον υπουργό Οικονομικών για περαιτέρω εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Στις συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες φέρεται να έχει συμφωνηθεί ότι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν θα πλειστηριαστούν ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ. Σχετικές διαβεβαιώσεις, άλλωστε, έδωσε και ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης σε δηλώσεις του στους Financial Times τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Υπολογίσαμε την κοινωνική αντίδραση στη διαδικασία».

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης θα διασφαλιστεί πάσει θυσία η προστασία της πρώτης κατοικίας, παρ’ ότι οι πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του νόμου Κατσέλη.

Η περίοδος προστασίας της πρώτης κατοικίας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές από το 2016 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2017. Με βάση αυτή την συμφωνία, μέχρι στιγμής οι τράπεζες δεν μπορούν να πουλήσουν σε funds δάνεια τα οποία έχουν ως υποθήκη πρώτη κατοικία, αξίας έως 140.000 ευρώ. Μετά την 1η Ιανουαρίου του 2018 όμως αυτή η απαγόρευση δεν θα ισχύει πλέον, κι εκείνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, στην διαπραγμάτευση που θα γίνει στα τέλη Νοεμβρίου, που θα προβλέπει ειδική προστασία της πρώτης κατοικίας κατά τις μεταβιβάσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα funds.

Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι υπάρχει έδαφος από την πλευρά των θεσμών για έναν «λογικό συμβιβασμό» στο θέμα, θεωρείται ωστόσο δεδομένο ότι τα περιουσιακά και αντικειμενικά κριτήρια που θα τεθούν θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.