Η κρίση της αιθαλομίχλης πλανάται πάνω από την Αττική. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και το Σαββατοκύριακο με τις συστάσεις για περιορισμό της χρήσης τζακιού να είναι συνεχείς. Σε αυτές προστέθηκε και η ανακοίνωση του υπ. Υγείας με τις ειδικές οδηγίες για την προστασία των παιδιών, των πολιτών άνω των 65 ετών, των καρδιοπαθών και όσων εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα και υποφέρουν από άσθμα. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον υπ. Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη υπεγράφη η υπουργική απόφαση για παροχή δωρεάν ρεύματος τις ημέρες με αιθαλομίχλη.

Ads

 
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπ. Υγείας,  η Κοινή Υπουργική Απόφαση βρίσκεται ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο και τίθεται σε ισχύ. Η απόφαση για παροχή δωρεάν ρεύματος για τις ημέρες που οι συνθήκες ευνοούν τη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων αφορά τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.


 
Οι πολίτες αυτοί θα έχουν δωρεάν ρεύμα για τις διπλάσιες ημέρες για τις οποίες υπάρχει ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δηλαδή αν το υπ. Περιβάλλοντος εκδώσει ανακοίνωση τέσσερις ημέρες το μήνα, με την οποία προειδοποιεί ότι οι συνθήκες ευνοούν τη δημιουργία νέφους αιθαλομίχλης και ζητά τον περιορισμό της χρήσης τζακιών, από το λογαριασμό των δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου θα αφαιρείται το ποσό της κατανάλωσης ρεύματος για οκτώ ημέρες, διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς ωστόσο, να αναφερθεί στο όριο ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από το οποίο θα παρέχεται το δωρεάν ρεύμα.
 
Οι πληροφορίες το προηγούμενο διάστημα ανέφεραν ότι το δωρεάν ρεύμα θα παρέχεται όταν η ρύπανση φθάνει σε επίπεδα «κόκκινου συναγερμού», δηλαδή όταν η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων φθάνει τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο του «κόκκινου συναγερμού» πάντως δεν ξεπεράστηκε ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο, ούτε το προηγούμενο, καθώς οι μετρήσεις στην Αττική κατέγραψαν κατά μέσο όρο 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Πρόκειται, ωστόσο, για ποσότητα που χτυπάει το πρώτο καμπανάκι συναγερμού.
 
Το πρωί του Σαββάτου τα υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, με κοινή ανακοίνωσή τους, είχαν προχωρήσει στην έκδοση δεύτερης σύστασης μέσα σε μία εβδομάδα για τη χρήση των τζακιών. Οι πολίτες πάντως παρά την οδηγία «να περιορίσουν κατά το δυνατό την άσκοπη χρήση τζακιών» – καθώς βάσει των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή υπήρχε σοβαρή πιθανότητα συσσώρευσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης – λόγω του τσουχτερού κρύου αναγκάστηκαν να ανάψουν τα τζάκια τους.
 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το Σάββατο στον σταθμό του Αμαρουσίου οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν τα 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στον σταθμό της Αριστοτέλους τα 101 μικρογραμμάρια, ενώ στους σταθμούς της Λυκόβρυσης και του Πειραιά καταγράφηκαν τιμές άνω των 90 μικρογραμμαρίων.

Στο «κόκκινο» η αιθαλομίχλη στα Ιωάννινα

 
Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας
 
Ειδικές συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες λόγω της αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξέδωσε και η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, η οποία συνιστά στα παιδιά, σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή είναι καρδιοπαθείς να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.
 
Παράλληλα αναφέρει ότι άτομα με άσθμα ίσως χρειαστούν συχνότερα εισπνοές φαρμάκων, ενώ όσοι είναι άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική δραστηριότητα.

Ads

Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για την αιθαλομίχλη