«Η οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τα δικαιώματα σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον να απειλούνται πολύ σοβαρά. Την ίδια στιγμή το μεγάλο, υπερεθνικό κεφάλαιο δεν ενδιαφέρεται τι κάνουν οι κοινωνίες, τα κράτη, τα έθνη. Απλά επιβάλλει τη θέλησή του που συνίσταται στη μεγιστοποίηση της ανισοκατανομής με μοναδικό στόχο την αισχροκέρδεια».

Ads

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα των εισηγήσεων πέντε καθηγητών πανεπιστημίου, οι οποίοι προσκεκλημένοι από το Κέντρο Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου κλήθηκαν να μιλήσουν για «τα ατομικά δικαιώματα απέναντι στην κρίση».

Η εκδήλωση, έγινε στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Γιάννη Μανωλεδάκη με ομιλητές τους καθηγητές Χρήστο Μυλωνόπουλο, Γιάννη Πανούση, Νίκο Παρασκευόπουλο, Γιώργο Σωτηρέλη και Κωνσταντίνο Τσουκαλά. Συντονιστής ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Ο κ. Μυλωνόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε με παραδείγματα στη διάσταση μεταξύ αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με το δεύτερο να μετατρέπει ποινικές κατηγορίες σε διοικητικές, σε αντίθεση με ό,τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επέκρινε τη Σύμβαση για την έκδοση υπόπτων για τρομοκρατία, που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και έκλεισε με το παράδειγμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, που έχει ετυμηγορήσει ότι μπορεί τα βασανιστήρια να είναι απαράδεκτα αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δικαιολογημένα.

Ads

Ο κ. Πανούσης, καθηγητής επίσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στη σημερινή αναντιστοιχία πολιτικών θεσμών και εμπιστοσύνης πολιτών. Η ασφάλεια και η ελεύθερη δράση των πολιτών μοιάζει να κινούνται αντιθετικά, είπε.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «σήμερα δεν μπορούμε να ασχολούμαστε με τους αδύναμους με τα παλιά μας εργαλεία, όταν αδύναμοι κινδυνεύουμε να γίνουμε όλοι. Η συζήτηση δεν αφορά πλέον την απόκλιση. Η οικονομική κρίση μας αγγίζει όλους και κινδυνεύουμε με απώλεια δικαιωμάτων».

Ο κ. Σωτηρέλης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στη σπουδαία γενιά των καθηγητών της Νομικής Θεσσαλονίκης -Μανωλεδάκη, Μάνεση, Τσάτσο- πριν ξετυλίξει τη νομική σκέψη που τον έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι «σήμερα ο χώρος της ελευθερίας βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση που φτάνει στα επίπεδα των πρώτων συνταγμάτων».

Ο κ. Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση επέτεινε τη τάση που άρχισε να διαμορφώνεται με την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την παγκοσμιοποίηση. Σήμερα «οι κοινωνίες έχουν αποστερηθεί τη δημοκρατική τους νομιμοποίηση και οι αποφάσεις λαμβάνονται υπό αδιαφανείς συνθήκες» είπε.

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε σε «συνταγματική απαγόρευση πολιτικών του κράτους» αφού η απαγόρευση δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε επίπεδο ΕΕ -και μάλιστα με συνταγματικές ρυθμίσεις- σημαίνει απαγόρευση άσκησης παραδοσιακών κοινωνικών πολιτικών στην υγεία, την εκπαίδευση κ.α.. Κατέληξε όμως αισιόδοξα λέγοντας ότι «διεθνοποιημένος καπιταλισμός δεν διαπραγματεύεται με την πολιτική. Λειτουργεί δίχως την παραδοσιακή νομιμοποίηση που προέρχεται από τα έθνη, τις κοινωνίες, τα κράτη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η Ιστορία να ανανήψει και ο λαός θα μιλήσει πάλι».