Χθες το βράδυ έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα η δικηγόρος, Ιωάννα Κούρτοβικ, δέχθηκε επίθεση από ομάδα ακροδεξιών. Η δικηγόρος βρέθηκε εκεί για να υπερασπιστεί μετανάστη από την Τανζανία, που είχε δεχθεί επίθεση το βράδυ της Τρίτης από κατοίκους της πλατείας Αμερικής. Σε συμπαράσταση των κατηγορούμενων για την επίθεση ήρθε το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη, και ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος. Η κα. Κούρτοβικ μιλώντας στο tvxs.gr τόνισε ότι «είναι απαράδεκτες οι συνεχείς επιθέσεις σε αλληλέγγυους δικηγόρους, όπως και η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών πολιτών». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Το βράδυ της Τρίτης, 25 Σεπτεμβρίου, μια ομάδα πολιτών, αποκαλούμενη «επιτροπή κατοίκων Κυψέλης», προκάλεσε ένταση στην πλατεία Αμερικής και συγκεκριμένα στην οδό Λεμεσού 1, που βρίσκεται κάτω από την πλατεία και όπου στεγάζεται ο Σύλλογος Κοινότητας Τανζανίας. Νωρίτερα, κάτοικοι είχαν απειλήσει έναν μετανάστη καταστηματάρχη της περιοχής να κλείσει το μαγαζί του αλλιώς να περιμένει συνέπειες. Η αστυνομία είχε μεταβεί στο σημείο και έλεγξε την άδεια του καταστήματος, η οποία ήταν νόμιμη. Τότε απομάκρυνε και τους κατοίκους αλλά και τον μετανάστη από το κατάστημα για λόγους ασφαλείας. Λίγη ώρα αργότερα κάποιοι επέστρεψαν και κατέστρεψαν το κατάστημα, ενώ άλλοι πήγαν στον Σύλλογο της Κοινότητας Τανζανίας και τον διέλυσαν και αυτόν.
 
«Όταν πήγα εγώ την επομένη το μεσημέρι, το κτίριο ήταν γιαπί», δηλώνει στο tvxs.gr η Ιωάννα Κούρτοβικ. Την ίδια ώρα έξω από τον χώρο ήταν συγκεντρωμένοι τόσο κάτοικοι της περιοχής όσο και μετανάστες που δεχόντουσαν υβριστικές απειλές. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν, επίσης, έντονη προς αποφυγή κλιμάκωσης της κατάστασης. Τότε κάποιοι μετανάστες αναγνώρισαν κατοίκους που είχαν συμμετάσχει στην επίθεση κατά του Συλλόγου, μιας και όλο το γεγονός έχει καταγραφεί από δυο κάμερες. Ένας κάτοικος επίσης αναγνωρίστηκε για τις απειλές στον καταστηματάρχη, τον οποίο είχε απειλήσει τις προηγούμενες ημέρες και με όπλο.

 
«Όλοι, αναγνωρίζοντες και αναγνωριζόμενοι, μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα», εξηγεί η δικηγόρος. «Όταν, όμως, πήγα εγώ εκεί βρήκα τους καταγγέλλοντες στον πάγκο των κατηγορούμενων και τους καταγγελλόμενους έξω από το Τμήμα να χαριεντίζουν με τους αστυνομικούς. Ο ένας μετανάστης είχε καταθέσει και μήνυση μάλιστα. Από το τμήμα, την ώρα που δεν ήμουν εγώ εκεί, μόλις κατέθεσε την μήνυση του είπαν ότι κρατείται και τον πίεζαν, υπό τον φόβο της κράτησης, να αποσύρει τόσο την μήνυση όσο και την αναγνώριση!»
 
Προς συμπαράσταση των καταγγελλόμενων ήρθε το στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Θέμις Σκορδέλη, και ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Παναγιώταρος. Σύμφωνα με την κα. Κούρτοβικ, «η κατάσταση στο συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα είναι έκρυθμη. Άνθρωποι που λένε ότι είναι κάτοικοι της περιοχής μπαίνουν αυτεπάγγελτα στο τμήμα, ανάμεσά τους και η κα. Σκορδέλη. Ο Ηλίας Παναγιώταρος, επειδή είναι βουλευτής, μπορεί να μπαίνει. Οι άλλοι όχι».
 
«Αφού ήρθαν αυτοί, μάθαμε ότι έξω από το τμήμα είχε μαζευτεί ένα τάγμα εφόδου. Τότε επικοινώνησα με το Δίκτυο και αυτοί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τσουκαλά, ο οποίος έκανε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση. Εκείνοι, λίγο αργότερα του είπαν ότι έστειλαν δυο διμοιρίες και απομάκρυναν τους παρευρισκόμενους», δηλώνει η ίδια. Όταν βγήκε από το τμήμα η Ιωάννα Κούρτοβικ δέχθηκε επίθεση από το τάγμα εφόδου – που δεν είχε φύγει – και μια γυναίκα, μάλιστα, της πέταξε αυγό. Η αλληλέγγυα δικηγόρος ζήτησε να συλληφθούν αυτοί που τις επιτέθηκαν και κατέθεσε μήνυση.
 

 

Ο Δημήτρης Τσουκαλάς μιλώντας στο tvxs.gr δήλωσε πως «χτυπήσανε την κα. Κούρτοβικ πολύ άσχημα. Σκεφθείτε τι μπορεί να είχε γίνει αν ήταν κάποιος δικηγόρος άλλος. Μπορεί και να τον είχαν συλλάβει ακόμη. Αλλά αυτά γίνονται σε ένα πλαίσιο κατάλυσης της Δημοκρατίας σε επίπεδο επικράτειας. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους, αφού μπαίνουν και βγαίνουν ανενόχλητοι στα γραφεία της Αστυνομίας και απειλούν κρατούμενους. Από ότι φαίνεται ο Άγιος Παντελεήμονας δεν είναι ελληνικό έδαφος. Έχει κατακτηθεί από ‘Άριους’».

Ads

«Όποιος αλληλέγγυος δικηγόρος έρθει στον Άγιο Παντελεήμονα να υπερασπιστεί μετανάστη που είναι θύμα επίθεσης, δέχεται και αυτός επίθεση. Το άλλο, που είναι τρομερό, είναι η απόλυτη συνεργασία και σύμπνοια των όσων είναι μέσα και έξω από το αστυνομικό τμήμα. Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι οι αστυνομικοί ήθελαν να γίνει ότι έγινε, αλλά ίσως τους ήταν δύσκολο να διώξουν τους φίλους τους», τονίζει η κα. Κούρτοβικ.
 
Αυτά που αξίζει να σημειωθούν, σύμφωνα με την ίδια, είναι ότι η επίθεση σε Σύλλογο είναι πρωτοφανής. «Οι επιθέσεις σε καταστήματα γίνονται συχνότερα και είναι εξίσου σημαντικές, αλλά η επίθεση σε Σύλλογο, που αποτελεί ένα εργαλείο κοινωνικής ένταξης παρουσιάζει πλήρως την έκρυθμη κατάσταση», εξηγεί. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η αστυνομία άσκησε πιέσεις στους μετανάστες να αποσύρουν τις καταγγελίες εις βάρος των αναγνωριζόμενων δραστών, και επιπλέον ότι σε συμπαράσταση των τελευταίων έσπευσε η Χρυσή Αυγή