´Οσοι παρακολουθούν προσεκτικά όσα συμβαίνουν στον μικρόκοσμο του Κινήματος Αλλαγής καταγράφουν με  απορία την πραγματοποίηση δύο χωριστών εκδηλώσεων για την παγκόσμια μέρα πρόληψης  της βίας κατά των γυναικών. Η μία γίνεται, διαδικτυακά, Τρίτη απόγευμα και η άλλη, επίσης διαδικτυακά, Τετάρτη απόγευμα. Στην πρώτη ομιλήτρια είναι, μεταξύ άλλων, η Φώφη Γεννηματά, στη δεύτερη η Μαργαρίτα-´Ελενα Παπανδρέου.

Ads

Και μάλλον η πρώτη εμφάνιση της κόρης του πρώην πρωθυπουργό στο κομματικό γίγνεσθαι είναι το κλειδί της ερμηνείας: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν θέλησε να δώσει βάρος και σημασία σε μια εκδήλωση που θα καθοριστεί από την παρουσία της νεαρής μοριακής βιολόγου με το βαρύ επίθετο, ακριβώς γιατί είναι η “πρεμιέρα” της στη σκηνή της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα της Μαργαρίτας-´Ελενας Παπανδρέου ακούστηκε στη Χαριλάου Τρικούπη αφού είχε ενταχθεί στο πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης. Η ίδια κινήθηκε μέσω του τομέα γυναικών του ΚΙΝΑΛ και των γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν πέρασε, δηλαδή, από “τα κεντρικά”.

Η  πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει να την αβαντάρει. Πολύ περισσότερο όταν οι σχέσεις της με τον Γιώργο Παπανδρέου είναι ψυχρές από τότε που ο ίδιος μαζί με τον “δικό του” Χάρη Καστανίδη διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων.

Ads

´Εκτοτε δεν έχουν καμία επαφή, όπως λένε πηγές του ΚΙΝΑΛ που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρατά σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία. Ούτε καν παίρνει μέρος σε διαδικτυακές συναντήσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως εκείνη που πραγματοποιήθηκε πριν παρθεί η απόφαση να μην υπογραφεί το κείμενο ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25 για το Πολυτεχνείο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί μαζί του και αναρωτιούνται για τις προθέσεις του ενόψει εσωκομματικών εκλογών. Θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται να μείνει απαθής και θεωρούν επίσης δεδομένο ότι αν, για παράδειγμα, ο δεξιόστροφος Α. Λοβέρδος κέρδιζε τη μάχη για την ηγεσία, ο ίδιος δεν θα χωρούσε πια στο Κίνημα Αλλαγής.

Επειδή τους ενδιαφέρει ο πρώην πρωθυπουργός ως παράγοντας του “χώρου” και δεν τον εμπιστεύονται, τους ενδιαφέρει και η κόρη του, χωρίς επίσης να την εμπιστεύονται.

Δεν έχουν άδικο.

Η Μαργαρίτα-´Ελενα Παπανδρέου έχει όλες τις προϋποθέσεις να ακολουθήσει πολιτική σταδιοδρομία. Είναι ανερχόμενη επιστήμονας, μεγαλωμένη σε μια από τις πιο ισχυρές πολιτικές οικογένειες της χώρας, όμορφη και συμπαθέστατη, όπως λένε πρόσωπα που τη γνωρίζουν. Αν έχει και φιλοδοξία, ποιος θα την σταματήσει;