Στα 21 της μετρά ήδη επιτυχείς ακτιβιστικές δράσεις με αποκορύφωμα τον «τρόμο» που προκάλεσε στον ισχυρό της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όταν με ένα σάλτο της βρέθηκε στο τραπέζι του εκσφενδονίζοντας πάνω του… κομφετί. Ο λόγος για την Γερμανίδα Ζοζεφίνε Βιτ που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και των μίντια και σύντομα θα βρεθεί και στην Ελλάδα για να διαδηλώσει.

Ads

Η Ζοζεφίνε μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για την παράτολμη πράξη της. «Ήταν μια ιδέα που μου ήρθε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης υπέρ της Ελλάδας και κατά της ανθελληνικής εκστρατείας της ”Bild” έξω από τον καινούργιο πύργο της ΕΚΤ, την ημέρα των εγκαινίων του», είπε στην εφημερίδα.

Οπως ανέφερε, στεκόμενη εκεί μαζί με δύο φίλες της ακτιβίστριες και «καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και αντλιών νερού κατά των διαδηλωτών απωθώντας τους και προφυλάσσοντας τον μη εκλεγμένο Μάριο Ντράγκι», αντιλήφθηκε ότι «η διαμαρτυρία δεν θα έπρεπε να γίνεται εκτός του πύργου της ΕΚΤ αλλά εντός του». Ετσι πριν από μερικές ημέρες άδραξε την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου και χωρίς να το πολυσκεφτεί «έβαλα το όνομά μου στη λίστα με τους δημοσιογράφους που θα κάλυπταν την ομιλία του Ντράγκι».

Σύμφωνα με την ίδια, «τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και πραγματικά έμεινα έκπληκτη που κατάφερα να μπω στην αίθουσα ανενόχλητη». Η εμπειρία που έχει αποκτήσει και από τη δράση της στη FEMEN της επέτρεψε να εκπληρώσει και τον στόχο της, να διακόψει δηλαδή την ομαλή ροή της συνέντευξης. Οπως διευκρίνισε, αυτό το είδος της μη βίαιης διαμαρτυρίας «έχει ως στόχο την παρενόχληση μιας διαδικασίας.

Ads

Η νεαρή ακτιβίστρια μίλησε στο «Έθνος της Κυριακής και για την Ελλάδα. «Δεν θεωρώ λύση τα μέτρα λιτότητας για το πρόβλημα της Ελλάδας και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει κάποιο Grexit ή κάποιο Graccident, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ευρώπη είναι μια αποτυχία». Η ίδια είναι υπέρ της αλληλεγγύης και, όπως τονίζει, δεν χρειάζεται λιτότητα, αλλά «πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά και να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του. Γνωρίζουμε ότι δεν θα πάρουμε ποτέ τα χρήματά μας πίσω. Και να τα πάρουν οι τράπεζες, εμείς δεν πρόκειται να τα πάρουμε».

Μετά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξαν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την ίδια και τη δράση της στην ΕΚΤ, η Ζοζεφίνε δεσμεύτηκε πως θα έρεθι στην Ελλάδα για να διαδηλώσει αλλά και για να κάνει τουρισμό. Μάλιστα εντυπωσιάστηκε, όπως λέει στην εφημερίδα  όταν πληροφορήθηκε «πως στην πρώτη πορεία που έγινε με τη νέα κυβέρνηση και η οποία ήταν αντιφασιστική δεν υπήρχε ίχνος αστυνομικών δυνάμεων στον δρόμο, γι’ αυτό θα ήθελα να έρθω και να διαδηλώσω».