Το ρόλο του διαιτητή μεταξύ Ελλάδας και εταίρων αναμένεται να αναλάβει η Κομισιόν στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το αμερικάνικο πρακτορείο Bloomberg, η Κομισιόν διαπιστώνει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από πλευράς θεσμών και για τον λόγο αυτό θα ρίξει στο τραπέζι της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μία συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην αδειάσουν τα κρατικά ταμεία έως ότου υπάρξει συμφωνία για τα θέματα των προληπτικών μέτρων και του χρέους.
Οι πληροφορίες του πρακτορείου αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα προτείνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, παρά το ότι εκκρεμεί η αξιολόγηση. Απαραίτητη προϋπόθεση που θα θέσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την εκταμίευση αυτής της δόσης, θα είναι η κυβέρνηση να νομοθετήσει τον μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων – πρόταση που έχει καταθέσει ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά.
Όπως αναφέρεται σε ξεχωριστό έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg «προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι ένα πακέτο μέτρων θα τίθεται αυτομάτως σε εφαρμογή στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο για το ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αυτό ορίζεται στο πρόγραμμα».
Συγκεκριμένα, «στην περίπτωση αρνητικής απόκλισης μεταξύ του στόχου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και το πραγματικό αποτέλεσμα, όπως αυτό προσδιορίζεται στις προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως. Στη βάση αυτή η προσαρμογή θα είναι όσο η απόκλιση από τον στόχο και θα φτάνει μέχρι και το 2% του ΑΕΠ και εκτός από την περικοπή δαπανών θα μπορεί να υπάρχει και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων μετά από σχετική εισήγηση του δημοσιονομικού συμβουλίου».
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια αυτή από πλευράς Κομισιόν γίνεται καθώς ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ένας κρίσιμος μήνας για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα συρρικνώνονται τη στιγμή που η χώρα θα κληθεί να αποπληρώσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Σε αυτό το κλίμα την Παρασκευή οι Financial Times είχαν αποκαλύψει την επιστολή Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να υπάρξει ρύθμιση για το χρέος και το γερμανικό πρακτορείο MNI το Σάββατο δημοσίευσε επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του, με την οποία προειδοποιούσε ότι καμία δημοκρατική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μέτρα 9 δις ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >