Η ανεξαρτητοποίηση της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου είναι πολύ χαρακτηριστική του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο Φ. Κουβέλης. Η κα Μάρκου στην μακροσκελή επιστολή της προς τον ίδιο δεν αναφέρει κάποιον συγκεκριμένο λόγο για να αιτιολογήσει την απόφασή της. Τι χρειάζονται, άλλωστε, οι εξηγήσεις όταν μιλάμε για ένα κόμμα που έπεσε στο 1,2% και η ηγεσία του σκέφτηκε ως μέθοδο ανάκαμψης την αποστολή προσκλήσεων σε διάλογο σε έξι πολιτικούς αρχηγούς: Τσίπρα, Βενιζέλο, Θεοδωράκη, Λοβέρδο, Κατσέλη και τον επικεφαλής των Oικολόγων. Την ανεξαρτητοποίηση Μάρκου ακολούθησαν πάντως και άλλες εξελίξεις καθώς ο Φώτης Κουβέλης αποφάσισε να αποπέμψει τον Γρηγόρη Ψαριανό κίνηση που με τη σειρά της έφερε την παραίτηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ. 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά:
Ψαριανός – Μάρκου βαθαίνουν την κρίση στη ΔΗΜΑΡ

 
Στα των επιστολών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά έθεσε ως όρο την συμφωνία στην εκλογή προέδρου της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ικανοποιημένος γι αυτή την απάντηση, ενώ δεν πρόκειται να πάει στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Βγάζουν νόημα όλα αυτά; Οχι, βέβαια.
 
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να παράξει πολιτικές ειδήσεις, αφού θα επαναβεβαιωθεί η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο. Αυτή ήταν η συμφωνία με την οποία συμβιβάστηκαν οι υποστηρικτές και οι πολέμιοι της Ελιάς. Τη διοργάνωση θα έχει το ΠΑΣΟΚ, επομένως το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα του συνεδρίου θα καθοριστεί από το ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε δεν πρόκειται να μετάσχουν άλλα κόμματα και άλλα πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, εκτός αν θεωρηθεί και πάλι συνεργαζόμενο κόμμα η Συμφωνία για τη νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου.
 
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα ήταν αποκαλυπτική του επιπέδου στο οποίο έχει πέσει ο εσωτερικός διάλογος. Το πλέον θερμό επεισόδιο ήταν αυτό ανάμεσα στην Τόνια Αντωνίου και τον Νίκο Ανδρουλάκη, από τον οποίο ζήτησε να μην είναι γραμματέας από τη στιγμή που εξελέγη ευρωβουλευτής. Όμως ο Ανδρουλάκης τα έχει συμφωνήσει με τον Ευ. Βενιζέλο και δεν πρόκειται να κουνηθεί τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο, αφού άλλωστε η εκεχειρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το δίδυμο Σκανδαλίδη -Ανδρουλάκη είναι καθοριστική παράμετρος για την κυριαρχία στο κόμμα του και την αποτροπή της αμφισβήτησής του. Κάποια στιγμή, λοιπόν, ο Βενιζέλος φέρεται να αναζήτησε τον γραμματέα ο οποίος όμως είχε βγει από την αίθουσα εκνευρισμένος και προφανώς καθόλου ενδιαφερόμενος για το περιεχόμενο της συνεδρίασης. Άλλωστε, και γιατί να τον ενδιαφέρει;
 
Ο πιο σπαρταριστός διάλογος, όπως μεταδόθηκε με διαρροές, έγινε όταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αγαπημένος του προέδρου και υποψήφιος ευρωβουλευτής, υπενθύμισε την δήλωση Πάγκαλου ότι επί Ανδρέα στο ΠΑΣΟΚ υπήρξαν 10 δελφίνοι. «Στο κόμμα του 8% έχουμε πλέον 20 αρχηγίσιμους» είπε, για να καταλήξει ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να διεκδικούν ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι, τα γνωστά ανίψια του Ντόναλντ Ντακ. «Τότε Πρόεδρε εσύ ποιος είσαι; Ο Ντόναλντ Ντακ;» «αστειεύτηκε» απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Δεν ξέρω αν εγώ είμαι ο Ντόναλντ Ντακ, εσύ πάντως είσαι ο Μαύρος Πιτ» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρώην υπουργό, χωρίς να δείξει καθόλου ενοχλημένος με την εξέλιξη που είχε πάρει η συζήτηση. Τόσο πολύ εμπνεύστηκαν οι μετέχοντες από τις παρομοιώσεις με τα Μίκυ Μάους ώστε ακούστηκε και φράση μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι «και η Φώφη είναι η Νταίζη». Τουλάχιστον, οι ίδιοι το διασκέδασαν.

Όλα αυτά με την κριτική στην ηγεσία Βενιζέλου να βαίνει αυξανόμενη. Κείμενο με υπογραφές από τη βάση του κόμματος, που στρέφεται ευθέως εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί στο παρασκήνιο από συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη. Tο κείμενο κυκλοφορεί πριν από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για πραγματοποίηση συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, ωστόσο, είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί εδώ και αρκετό διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος. Στην ίδια λογική και η οξύτατη επίθεση του πρώην υπουργού Παντελή Οικονόμου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του που τιτλοφορείται «Βενιζέλος τέλος!»
 
Κάνοντας την πάπια
 
Σε επίπεδο συμβολισμών, πάντως, οι αναφορές στις πάπιες του Ντίσνεϊ είναι επιτυχημένες. Γιατί υπάρχουν αρκετά θολά σημεία σχετικά με τα όσα σημαίνει η απόφαση για συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι εμπνευστές του εγχειρήματος, για την ώρα τουλάχιστον, κάνουν την πάπια.
 
Δεν έχει, δηλαδή, διευκρινιστεί ακόμη αν  η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι κόμμα ή συμμαχικό σχήμα, αν θα καταργηθεί το ΠΑΣΟΚ, και τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια περίπτωση. Μικρότερη σημασία έχουν τα υπόλοιπα, αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, αν θα συζητηθεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τι θα συμβεί αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Και έχουν μικρότερη σημασία γιατί αυτή τη στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος μοιράζει τα χαρτιά χωρίς καμία πίεση από όσους υποτίθεται ότι τον πιέζουν κάνοντας φασαρία χωρίς λόγο, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.
 
Η παρωδία της ΔΗΜΑΡ
 
Στην Αγίου Κωνσταντίνου μπορεί να μην ασχολούνται με κόμικ, αλλά αυτό δεν διασώζει οπωσδήποτε την πολιτική σοβαρότητα της ΔΗΜΑΡ που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Ο Φώτης Κουβέλης προκειμένου να αποφύγει τις αιτιάσεις ότι αρνείται τη συμμετοχή σε μια κοινή προσπάθεια για την Κεντροαριστερά παρά την εκλογική συντριβή του κόμματός του στο 1,2% έστειλε επιστολές – πρόσκλησης σε διάλογο προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλο, τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα» Αντ.Λοβέρδο, την πρόεδρο της «Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ελλάδα στην Ευρώπη» Λ. Κατσέλη, στα κόμματα «Οικολόγοι-Πράσινοι», «Ευρώπη-Οικολογία», «Πράσινοι (Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία) καθώς και σε ανεξάρτητους βουλευτές.
 
Το κεντρικό του μήνυμα είναι ότι ο διάλογος για την κεντροαριστερά πρέπει να κατατείνει στη διαμόρφωση μίας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν δηλώνει, αλλά υπονοείται.
 
Το Ποτάμι όπως ήταν αναμενόμενο απάντησε αρνητικά, με το επιχείρημα ότι δεν ενδιαφέρεται για προσπάθειες διάσωσης των παλιών κομμάτων. Και η αλήθεια είναι ότι Βενιζέλος και Κουβέλης κάνουν περισσότερα για να πάει καλά το Ποτάμι από όσα ο Στ. Θεοδωράκης.