Η Δημοκρατική Συμπαράταξη γίνεται η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη μετά την επιστροφή του Λεωνίδα Γρηγοράκου και την ένταξη του βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν που εγκατέλειψε το Ποτάμι. 

Ads

Μετρά ήδη ίσο αριθμό βουλευτών (18) με την Χρυσή Αυγή ενώ γίνονται συζητήσεις για την προσχώρηση της Κατερίνας Μάρκου (πρόσφατα αποχώρησε από το Ποτάμι και ανεξαρτητοποιήθηκε), του Γιώργου Καρρά (έκανε το ίδιο από την Ένωση Κεντρώων), ακόμη και του Στάθη Παναγούλη (προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ). 

Η Φώφη Γεννηματά θα καταβάλλει επίμονες προσπάθειες συνεννόησης με τον Σπύρο Λυκούδη και τον Χάρη Θεοχάρη, ενώ στην Χ. Τρικούπη δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την αντίδραση του Ευ. Βενιζέλου στην επιστροφή του Γ. Παπανδρέου. 

Ο προκάτοχος της Φ. Γεννηματά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει στη συνεδρίαση της ΚΕ την Κυριακή, όμως το γεγονός ότι πέρασαν 24ωρα χωρίς να εκραγεί θεωρείται ως έμμεση αποδοχή των εξελίξεων, για τις οποίες, άλλωστε, τον είχε ενημερώσει η Φ. Γεννηματά πριν συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό. 

Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, διαμηνύοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ότι αρκείται στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθησύχασε όσους στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επάνοδός του θα φέρει εσωκομματικά προβλήματα. 

Παράλληλα, οι πρώην υπουργοί Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης και Γ. Ραγκούσης που προσπαθούν για τη δημιουργία νέου κόμματος στον ενδιάμεσο χώρο θα δυσκολευτούν πλέον να συγκεντρώσουν γύρω τους κινήσεις και στελέχη της κεντροαριστεράς παρόλο που επιχειρούν να εμφανιστούν ως «νέο και εκσυγχρονιστικό» απέναντι στο «παλιό και αναχρονιστικό». 

Επόμενη μέρα 

Το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα γίνει μέχρι το τέλος του 2017 και ο οδικός χάρτης μέχρι εκεί θα καθοριστεί μέσα στον Φεβρουάριο. Συνεργάτες της Φ. Γεννηματά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής ηγεσίας από τη βάση, παρόλο που είναι σαφές ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσει τον ρόλο που έχει σήμερα ως επικεφαλής του συμμαχικού σχήματος. 

Οργανωτικά και διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν, ενώ παραμένουν απωθημένα μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών και, κυρίως, υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ των εκλογών τώρα (λχ Βενιζέλος, Γρηγοράκος), άλλοι επιμένουν (πρωτίστως η Φ. Γεννηματά) ότι τη λύση δεν θα δώσουν οι κάλπες. 

Διάσταση απόψεων υπάρχει και ως προς τη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων απέναντι στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς υπάρχει ρεύμα υπέρ της ήπιας προσέγγισης με την ΝΔ, το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι κυρίαρχο. 

Η κοινώς αποδεκτή θέση είναι ότι η χώρα χρειάζεται μια οικουμενική κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ προκειμένου να εφαρμοστεί ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης των μνημονίων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ενδιαφέρεται έντονα για τη σχέση με τους ευρωσοσιαλιστές και είναι αυτός ένας από τους λόγους που ψήφισαν το επίδομα στους συνταξιούχους σε αντίθεση με τη ΝΔ και το Ποτάμι και παρά την διαφωνία Βενιζέλου. 

Οι ευρωσοσιαλιστές αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερή σοσιαλδημοκρατία και αυτό φέρνει σε αμηχανία όσους στο ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν καμία επαφή με το κυβερνών κόμμα, ενώ αντίθετα δεν θεωρούν πως τους χωρίζει άβυσσος από τον Κ. Μητσοτάκη (όπως είχε πει η Φ. Γεννηματά μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ).

Απλή αναλογική ξανά; 

Τις εξελίξεις στον ενδιάμεσο χώρο παρακολουθούν με ενδιαφέρον τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις από κορυφαία στελέχη του κόμματός του να επιδιώξει αναδιάταξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας κάνοντας πρόταση συνεργασίας στην Δημοκρατική Συμπαράταξη με όρους που δεν θα μπορεί εύκολα να αρνηθεί, τουλάχιστον να τους συζητήσει. 

Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η στήριξη της πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για  αλλαγή του εκλογικού νόμου προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής, εφόσον επανακατατεθεί στη Βουλή. 

Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία της κυβερνητικής πρότασης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχε διχαστεί καθώς η ΔΗΜΑΡ είχε τοποθετηθεί θετικά και ο πρόεδρός της Θ. Θεοχαρόπουλος είχε υπερψηφίσει. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ είχε επιμείνει στη δική του πρόταση που προβλέπει: 

  • Πλήρη κατάργηση του bonus στο πρώτο κόμμα εκτός αν το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω. Τότε, θα δίνεται ένα μικρότερο bonus 25 – 30 εδρών.
  • Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3% (όπως προβλέπει και η κυβερνητική πρόταση που ψηφίστηκε και θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές)
  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στα 17 (όπως προβλέπει η κυβερνητική πρόταση)
  • Ψήφο Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί φέρονται διατεθειμένοι να αποδεχθούν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ που αν συγκέντρωνε 200 ψήφους θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές και να ενθαρρύνει εκλογικές συνεργασίες για τη διεκδίκηση bonus εδρών από συνασπισμό κομμάτων…