Σφοδρή κριτική κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την κεντρική προεκλογική του ομιλία αποκλείοντας κατηγορηματικά ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που όπως ειπε θα επέφερε και συνενοχή

Ads

Ταυτίζοντας τις πολιτικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «το χρέος δεν το δημιούργησε η αύξηση μισθών και συντάξεων, η ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών της παιδείας, της υγείας. Η ΝΔ με γιατροσόφι την επιμήκυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ το κούρεμα, λένε στο λαό, ότι θα συνεχίζεις να ματώνεις για το χρέος εσύ και τα παιδιά σου. Κι αυτή είναι η αλήθεια». Και συνέχισε την κριτική του διατυπώνοντας την άποψη ότι και οι δύο πολιτικοί χώροι στόχο έχουν να ενισχύσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, διακρίνοντας τους μόνο ως προς τον τρόπο που θέλουν να το κάνουν. «Η αντιπαράθεσή τους για το ποιος θα διαπραγματευτεί και με ποια συνταγή, απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να επιλέξει διαπραγματευτή για τα συμφέροντά του, και ο λαός να περιμένει να διαλέξει ποιος και με ποιο τρόπο θα αποτελειώσει τα δικαιώματα, τη ζωή του» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στην πολιτική των δύο βασικών διεκδικητών για την εξουσία μετά της εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ως προς τα εργασιακά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκρτίμησε ότι «ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσουν τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που, πριν ακόμα το μνημόνιο, άρχισαν το ξήλωμα όλων των λαϊκών κατακτήσεων». «Η επόμενη κυβέρνηση θα ‘ναι από χέρι αντιλαϊκή-αντεργατική, γιατί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ανάκτηση των απωλειών του λαού. Η ΝΔ με τον κίνδυνο ότι θα απειληθεί η πορεία της χώρας, δηλαδή η κερδοφορία των μονοπωλίων και ο ΣΥΡΙΖΑ με το παραλάβαμε καμένη γη, παραπέμπουν το δίκαιο αίτημα του λαού να πάρει πίσω όλα όσα έχασε στη Δεύτερα Παρουσία» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.

Εξαπολύοντας δε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «και καλά η ΝΔ από τα γεννοφάσκια της βγάζει χολή όταν μιλάει για τα εργατικά δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως που δηλώνει αριστερός; Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε η απάντησή του».

Ads

Αναφερόμενος δε στο προσκλητήριο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει στο ΚΚΕ για συνεργασία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ανοχή για να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο και θέλει το ΚΚΕ, τους αριστερούς ανθρώπους, να γίνονται το άλλοθι της υποχώρησής του, της μετάλλαξής του, της κωλοτούμπας του». Όπως συμπλήρωσε «εμείς, αντιστρέφουμε το υποθετικό ερώτημα της ανοχής, παραθέτοντας το πραγματικό ερώτημα της ανοχής. Για ποιανού το συμφέρον ανοχή;». «Συνενοχή θέλουν λοιπόν, όχι μόνο ανοχή! Γιατί; Για να δώσει στο λαό, ψίχουλα σήμερα και αύριο να του πάρει όλο το καρβέλι. Ανοχή σε κυβέρνηση που είναι μέσα στο colpo grosso της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σημαίνει χειρότερα δεινά για το λαό αύριο; Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνει ο λαός, στις 25 Γενάρη, είναι να μην δείξει καμία ανοχή ούτε στην ΝΔ και στο παλιό – καινούργιο που έρχεται ντυμένο σα νέο, το ΣΥΡΙΖΑ» είπε κλείνοντας ο κ. Κουτσούμπας.

Ο ίδιος πρόβαλε το ΚΚΕ ως το πιο αξιόπιστο κόμμα για την αντιπολίτευση λέγοντας «το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές είναι: Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση σε μια τέτοια κυβέρνηση;».