Τρεις ολόκληρες δικασίμους διήρκεσε η κατάθεση του πρώην μέλους της Χρυσής Αυγής και υποψήφιου βουλευτή της Ηλία Σταύρου, ο οποίος είχε διατελέσει και επιστημονικός συνεργάτης της στη Βουλή. Ο Σταύρου κατά την κατάθεση του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο λειτουργίας της οργάνωσης, στην ιεραρχία και τον εθνικοσοσιαλιστικό χαρακτήρα της. Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής – μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και την Ελευθερία Κουμάντου-  χαρακτήρισε σημαντικό τον συγκεκριμένο μάρτυρα, και καταλυτική την κατάθεσή του.

Ads

Όπως είπε ο κ. Καμπαγιάννης, η κατάθεση του Ηλ. Σταύρου είναι από αυτές που βάζουν τους κατηγορούμενους φυλακή. «Ήταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, με δεκάδες ομιλίες, επιστημονικός συνεργάτης της στη Βουλή, γνώριζε όλα τα ηγετικά στελέχη και τους βουλευτές. Έδωσε με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της βίας, η οποία είναι έμφυτη, είναι στο κέντρο της οργάνωσης. Εικόνες camora, εικόνες μαφίας. Οργάνωση ξεκάθαρα εθνικοσοσιαλιστική. Είχε ορκιστεί στο Φαλακρό Όρος, μπροστά στη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού του Γ’ Ραιχ. Τα κατέθεσε όλα με το ονοματεπώνυμο του», δήλωσε.

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την κατάθεση του Ηλ. Σταύρου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Παπαδάκης (δικηγόρος αλιεργατών) : Θυμάστε τη δήλωση Λαγού το πρωί της μέρας της επίθεσης στους ψαράδες;

Ads

Σταύρου: Θυμάμαι ένα βίντεο, να αναφέρεται ο Λαγός και να λέει ότι έχουμε έντονο πρόβλημα με τους ψαράδες, τους μετανάστες, και τι να κάνουμε.

Παπαδάκης: Το συσχετίζετε;

Σταύρου: Σε επίπεδο γνώσης, ναι, το συσχετίζω. Όταν λέει ένας άνθρωπος – που έχει τη δύναμη να δώσει εντολή – σε κάποιους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν, με την προαναφερθείσα δήλωση σημαίνει ότι έδωσε τη λύση.

Σκαρμέας (δικηγόρος αλιεργατων): Είπατε και για ένα περιστατικό στη Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη.

Σταύρου: Είχε γίνει στην Περαία μια συναυλία εθνικιστικού προσανατολισμού. Και φεύγοντας άκουσα «Πάμε να κοπανήσουμε ανάρχες». Εγώ τότε έμενα Ροτόντα και έγινε μια συμπλοκή στο Χρυσό, το μπουγατσάδικο. Η Ναυαρίνου ήταν γνωστό ότι ήταν στέκι του αναρχικού χώρου. Και έγινε επίθεση και με μαχαίρι.

Σκαρμέας: Ποιος είχε τα μαχαίρια;

Σταύρου: Οι χρυσαυγίτες. Αλλά εκεί δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη εντολή. Ήταν χρυσαυγίτες που το έκαναν μόνοι τους.

Σκαρμέας: Το σύνθημα «αίμα τιμή», ποια η σύνδεσή του με τη ναζιστική Γερμανία;

Σταύρου: Αίμα και τιμή με τη νεολαία της ναζιστικής Γερμανίας. Blut und Ehre.

Σκαρμέας: Βουλευτές που έχουν πάνω τους τατουάζ με σύμβολα της ΧΑ;

Σταύρου: Ο Κασιδιάρης, ο Γρέγος ο Φώτης, στη δεξιά του γάμπα τον μαύρο ήλιο των SS.

Καμπαγιάννης (δικηγόρος αλιεργατών): Τo 2011 ήταν επίσημη κομματική διαδικασία η ορκωμοσία σας ή ήταν παραμάγαζο του Τσακίρη;

Σταύρου: Ήταν εντελώς κομματική διαδικασία.

Καμπαγιάννης: Τον ελληνικό εθνικό ύμνο τον τραγουδήσατε;

Σταύρου: Όχι βέβαια.

Καμπαγιαννης: Είχατε την σημαία του Γ Ράιχ. Την ελληνική την είχατε;

Σταύρου: Όχι.

Καμπαγιάννης: Σας επεδείχθη πριν μια σημαία από την κυρία Ζαφειρίου. Τι δείχνει;

Σταύρου: Η σημαία του πολεμικού ναυτικού του Γ’ Ραιχ. Την είχα και στο δωμάτιό μου. Γελάω γιατί στο Μπρίστολ είχαν βάλει αυτή την φωτογραφία και τους είπε ο Κασιδιάρης «βάλτην και θα την κάνουμε φωτοσοπ με τον κέλτικο σταυρό.» Αυτή η σημαία για μένα που ήμουν μέλος ήταν σε μια διαδικασία ολόιδια με τη δικιά μου ορκωμοσία.

Καμπαγιάννης: Άρα η σημαία που ορκιστήκατε ήταν αυτή. Εχει σημασία αν αυτό που ζητάει ο ιεραρχικά ανώτερος αν είναι σύμφωνο με τον ποινικό κώδικα;

Σταύρου: Για μας Κράτος είναι η δομή της ΧΑ και η ιδεολογία της. Το αν κάποια πράξη έχει απαξία ή όχι δεν το εξέταζα από την απαξία που είχε στον ποινικό κώδικα αλλά σε σχέση με τις αρχές του κόμματος.

Καμπαγιάννης: Γιατί επιλέξατε να μιλήσετε επώνυμα;

Πρόεδρος: Σε αυτή την υπόθεση υπάρχουν και προστατευόμενοι μάρτυρες.

Σταύρου: Γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι. Αν κατέθετα ως προστατευόμενος μάρτυρας θα ήμουν ακόμα υπό το καθεστώς του φόβου.

Ζαφειρίου (δικηγόρος ΠΑΜΕ): Σε σχέση με τον βηματισμό και την αμφίεση βοήθησε να γίνει μια σθεναρή παρουσία της ΧΑ. Αυτό δημιουργεί φόβο;

Σταύρου: Η αντίληψη των χρυσαυγιτών ήταν ότι για τους απλούς πολίτες πολίτες που θα ήταν αυτόπτες μάρτυρες άφηνε το σεβασμό αφενός και το φόβο των ανθρώπων σε αυτούς που θα είχαν συγκρούσεις αφετέρου.
Ανθρώπους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ζαφειρίου: Έχετε ακούσει τη φράση «θα ακονίζουμε τις ξιφολόγχες μας στο πεζοδρόμιο» και τι αντιλαμβάνεστε;

Σταύρου: Αυτή την είπε το 2012 ο Μιχαλολιάκος στις Θερμοπύλες και ότι αν θελήσουν να έρθουν να μας εκδικηθούν θα δουν τι σημαίνει η ξιφολόγχη στο πεζοδρόμιο. Αυτό είναι στροφή από εμβατήριο των SΑ.

Ζαφειρίου: Είπατε ότι για να μπει σε έναν πυρήνα για να δρα οργανωμένα και υπό την κάλυψη της ΧΑ. Οι ομάδες ασφαλείας που δεν ήταν μεμονωμένα ενεργούσαν υπό την κάλυψη της ΧΑ;

Σταύρου: Σίγουρα.

Ζαφειρίου: Συνδέονται με το κόμμα;

Σταύρου: Ομάδα ασφαλείας είναι κάποιοι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν στην είσοδο των γραφείων για ασφάλεια. Ε, προφανώς θα είναι του κόμματος άνθρωποι.

Ζαφειρίου: Είπατε ότι ομάδες ασφαλείας ήταν τα τάγματα εφόδου.

Σταύρου: Δεν υπήρχε εσωκομματικά αυτός ο όρος.

Ζαφειρίου: Σε αυτές τις ομάδες όπως τις ταυτίσατε λειτουργούσαν με την κάλυψη των στελεχών της ΧΑ;

Σταύρου: Είναι προφανές.

Ζαφειρίου: Αυτές οι δράσεις των ομάδων ασφαλείας υλοποιούσαν την πολιτική του κόμματος;

Σταύρου: Προφανώς.

Αντανασιώτης (δικηγόρος ΠΑΜΕ): Είπατε για τα γεγονότα της Πάρου, που πρωταγωνίστησαν ΧΑυγίτες, ότι βγήκαν από τις γραμμές των ΜΑΤ;

Σταύρου: Ναι, αυτό διάβασα. Και είπε μετά ο Μίχος «τους γ….».

Αντανασιώτης: Πώς το ερμηνεύετε;

Σταύρου: Αν είναι αληθές, ότι υποκρύπτει μια συνεργασία ΜΑΤ με Χρυσαυγίτες.

Αντανασιώτης: Λέτε στις ανακρίτριες για διείσδυση στην αστυνομία. Έχει επιτευχθεί αυτή η διείσδυση;

Σταύρου: Αισθανόμασταν άνετα και μια οικειότητα. Με την έννοια ότι δεν πρόκειται να μας κάνουν τίποτα οι μπάτσοι. Ενα σημαντικό κομμάτι εμφορούνταν από τις απόψεις της ΧΑ.

Σαπουντζάκης (δικηγόρος ΠΑΜΕ) : Είπατε ότι ο όρκος, με τη σημαία πίσω του Γ’ Ράιχ, συνάδει με τον εθνικισμό;

Σταύρου: Πάνω απ’ όλα για τη Χ.Α. είναι η ιδέα του εθνικοσοσιαλισμού. Η Χ.Α. θεωρεί ότι δε φέρει ευθύνη ο εθνικοσοσιαλισμός για τα εγκλήματα που έκανε, αλλά στρατηγοί συγκεκριμένοι. Δεν ονομάζεται εθνικισμός αυτό.

Σαπουντζάκης: Αυτή η δήλωση του Μιχαλολιάκου, ότι παίρνει την πολιτική ευθύνη, αυτό σημαίνει επιδοκιμασία ή αποδοκιμασία;

Σταύρου: Όπως εγώ το εισέπραξα, είναι ότι κατανοούμε ότι φέρουμε ευθύνη ότι κάποιος δικός μας άνθρωπος διέπραξε αυτήν την πράξη.

Θεοδωρόπουλος (δικηγόρος ΠΑΜΕ): Αν το 2011 έχει γραφτεί άρθρο;

Σταύρου: Από τον Κασιδιάρη για τον Χίτλερ.

Θεοδωρόπουλος: Πότε θυμάστε; 20 Απριλίου;

Σταύρου: Τα γενέθλια του Χίτλερ. Κόβαμε τούρτα.

Θεοδωρόπουλος: Την επόμενη μέρα από την επίθεση με το ΠΑΜΕ τι περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε;

Σταύρου: Δεν υπήρχε κάποια διαφορά. Έγινε η επίθεση στο Πέραμα, χτυπήσαμε κόσμο. Τι το περίεργο. Δε με ενδιέφερε.

Τομπατζόγλου Δικηγόρος οικ. Φύσσα: Για ποιο λόγο δεν υπήρχαν ονόματα στις κάρτες μελών της Χ.Α. ;

Σταύρου: Η κάρτα μέλους δείχνει την οργανική ένταξη σου στο κόμμα. Στον εθνικοσιαλισμό δεν έχει σημασία το άτομο. Εγώ δεν είμαι ο Ηλιας. Όπως και στο στρατό. Είσαι ο χρυσαυγίτης νούμερο τάδε. Δε μετράει το άτομο, αλλά η φυλή.

Καμπαγιάννης (δικηγόρος αλιεργατών) : Υπήρχε ερώτηση «τι κάνει ένας χρυσαυγίτης αν του πουν ότι έχει έρθει στη γειτονιά του Αλβανός;»

Σταύρου: Υπήρχαν παρεμφερείς ερωτήσεις.

Καμπαγιάννης: Επειδή ήσαστε μέλος, εξεταστήκατε σε τεστ με επιδεικνυόμενες απαντήσεις «α.δεν είμαστε μπράβοι, δεν κάνουμε τίποτα. β. τους μαζεύω και καθαρίζουμε. γ. Απευθύνομαι στον ιεραρχικά ανώτερό μου.» Ποια είναι η απάντηση η σωστή;

Σταύρου: Η απάντηση μου είναι το γ. Η δομή του κόμματος

Τζέλης (δικηγόρος οικ. Φύσσα): Είπατε «δε μου έκανε εντύπωση η δολοφονία [του Φύσσα]» στην κύρια ανακρίτρια, γιατί;

Σταύρου: Ξεκινάμε ότι εκείνη την περίοδο εμένα δε με απασχολούσε η δράση της ΧΑ αλλά η απεμπλοκή μου. Δε μου έκανε εντύπωση γιατί δεν ασχολήθηκα τόσο και γιατί οταν βγάζεις ανθρώπους στο δρόμο και προωθείς τη βία κάποια στιγμή θα γίνει και δολοφονία. Δεν είπα χρυσαγίτης σκότωσε κάποιον και είπα «Ω θεέ μου πώς έγινε αυτό». Προφανώς δεν έπεσα από τα σύννεφα.

Ζαφειρίου (δικηγόρος ΠΑΜΕ): Έχει επισυναφθεί η ομιλία του κατηγορουμένου. «Τα ψέματα κάποια μέρα θα τελειώσουν και η αλήθεια θα λάμψει ξανά. Τότε θα επιστρέψουμε αγνοί και αμόλυντοι, αυτή η φράση είναι ενός μεγάλου άνδρα και του κομματικού του συντρόφου». Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες;

Σταύρου: Ο μεγάλος άνδρας ο Αδόλφος Χίτλερ και ο σύντροφός του κομματικά ο Γκαίμπελς.

Ζαφειρίου: Αυτές οι έκνομες ενέργειες που δικάζουμε συνδέεται με τη ναζιστική ιδεολογία της ΧΑ;

Σταύρου: Ασφαλώς.

Τσάγκας(δικηγόρος ΧΑ): Υπήρξε καταδικαστική ανακοίνωση του Μιχαλολιάκου για το γεγονός;

Σταύρου: Είχε υπάρξει, δε θυμάμαι αν ήταν την επόμενη μέρα. Όπως και ο Κασιδιάρης από το βήμα της Βουλής είχε καταδικάσει τη δολοφονία του Φύσσα. Είναι εξίσου προφανές όμως ότι αν είχαν δώσει εντολή για τη δολοφονία, δε θα έβγαζαν ανακοίνωση ότι «σας επιχαίρουμε που εκτελέσατε την εντολή που σας δώσαμε»!

Παπαδέλης(δικηγόρος ΧΑ): Εδώ έχουν πάρει ολόκληρα κομμάτια από την ομιλία του. Αναφέρετε επί λέξει «Θα πνίξουμε τους αντιπάλους μας όπως έπνιξε ο Ηρακλής τα φίδια». Έχετε εσείς (ακούσει) άλλους χώρους να χρησιμοποιούν παραπλήσιες εκφράσεις, αντίστοιχης σκληρότητας;

Σταύρου: Δεν έχω.

Παπαδέλης: Δεν έχετε ακούσει το σύνθημα «κρεμάλα»;

Σταύρου: Υπάρχει το σύνθημα «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες».

Παπαδέλης: Αυτό είναι μικρότερης σκληρότητας;

Σταύρου: Θεωρώ ότι οι άνθρωποι που έλεγαν αυτό το σύνθημα έκαναν μια υπενθύμιση ότι οι φασίστες θα έχουν την ίδια κατάληξη που είχε και ο ιδρυτής του φασισμού.

Πανταζή (δικηγόρος Μπούκουρα): Ο άνθρωπος αυτός έχει μια ιδεολογία και πάει σε μια οργάνωση που έχει άλλη ιδεολογία. Ή εσείς γίνατε κεντροδεξιός ή η ΔΑΠ εθνικοσοσιαλιστική. Υπάρχει περίπτωση να υποστηρίζει κάποιος τη ΧΑ χωρίς να είναι εθνικοσοσιαλιστής;

Σταύρου: Για να γίνει μέλος θα είναι εθνικοσοσιαλιστής. Χρειάζεται να είναι αδαής αν δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής.

Πανταζή: Όταν μπήκατε στη ΔΑΠ απαρνηθήκατε την ιδεολογία σας;

Σταύρου: Δεν είχα αποκρυσταλλώσει τότε την ιδεολογία μου.

Πανταζή: Μέσα στη ΧΑ υπάρχουν πολιτικές τάσεις;

Σταύρου: Ναι. Είναι οι Στρασερικοί, άλλοι είναι καθαρά Χιτλερικοί, Ρεμ (Ηγέτης των Sturmabteilung), φασίστες διάφοροι κλπ… Ξεκινάνε από απογοητευμένους της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ και πάνε…

Πανταζή: Υπάρχουν, από το 2012 που υπήρχε κοινωνικό ρεύμα στη ΧΑ, υπάρχουν μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας που να μην είναι μέλη του κόμματος;

Σταύρου: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας που να μην είναι εθνικοσοσιαλιστές. Δε μπορώ να πω ότι έχουν ορκιστεί μέλη του κόμματος όπως εγώ αλλά ιδεολογικά σίγουρα είναι εθνικοσοσιαλιστές.

Πανταζή: Ο Μπούκουρας γιατί είναι εθνικοσοσιαλιστής;

Σταύρου: Ο Στάθης ο Μπούκουρας, αν πριμοδοτήθηκε είναι σίγουρα εθνικοσοσιαλιστής. Δεύτερον, το Πάσχα του 2013 το ‘χαμε περάσει μαζί. Πήγαμε σε ένα χωριό και σε ένα σπίτι συγγενούς του, και πίναμε τα κρασιά μας και τραγουδούσαμε το «ορθό το λάβαρο» και φωτογραφίες με τον Φύρερ κλπ.

Πανταζή: Χαιρέτησε ο Μπούκουρας ναζιστικά;

Σταύρου: Ναι. Και αυτός και εγώ

Πανταζή (δικηγόρος Μπούκουρα): Πού υπήρχαν τα ναζιστικά σύμβολα;

Σταύρου: Υπήρχε η σημαία του κόμματος NSDAP. H σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό. Είναι η σημαία του κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ. Την είχαμε βγάλει έξω για λίγη ώρα. Κάποια πόστερ που ήταν σε ένα δωμάτιο με τον Χίτλερ. Και τραγουδήσαμε το «ορθό το λάβαρο» και κάναμε και χαιρετισμό ναζιστικό. Έχω αναφερθεί εκτενώς για το χαιρετισμό και το τι λέμε στους άλλους και τι μεταξύ μας.

Πηγή: Αθήνα 9.84