Δεκαέξι μέχρι στιγμής νεκρούς, τέσσερις αγνοούμενους και μεγάλες καταστροφές άφησε πίσω της η καταρρακτώδης βροχή που έπληξε τα ξημερώματα τις περιοχές της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων.

Ads

Τα ορμητικά νερά έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα. Τα νερά σε πολλά σημεία έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο διάβα τους, ενώ η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά.

Σωστικά συνεργεία κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν άτομα που είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους και και εργαζόμενους από το εργοστάσιο της Johnson & Johnson στη Μάνδρα όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά, ενώ το νερό έξω από τη Σχολή Πυροβολικού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο. Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ περισσότερες από 340 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα για παροχή βοήθειας. Ο δρόμος που ενώνει Μάνδρα με Νέα Πέραμο παραμένει κλειστός λόγω κατολίσθησης που προκάλεσε η καταιγίδα.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας, η Δημοτική Ενότητα Νέας Περάμου του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και η Δημοτική Ενότητα Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου οι τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες και να διαχειριστούν τις συνέπειες που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ Εκτακτο ΣΟΠΠ συγκλήθηκε στη Δυτ Αττική.

Ads

Ομάδα στελεχών του «Προγράμματος Μεταπτυχιακών» του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΠΜΣ) βρέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή και κατέγραψε τις επιπτώσεις της πλημμύρας. Χαρακτηριστικές εικόνες από Drone και φωτογραφικό υλικό, συνθέτουν μια εικόνα πλήρους καταστροφής:

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής, επιχειρούν στην περιοχή της Μάνδρας 190 πυροσβέστες και 55 οχήματα. Τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας, σε Ζούμπερι, Άγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα, θέτει στη διάθεση των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε περίπτωση που το απαιτήσουν οι ανάγκες, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ύστερα από σχετική επικοινωνία που είχε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες γι’ αυτό» δήλωσε ο επίτροπος της χώρας μας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα μεταξύ άλλων ότι «θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή».

Πηγή: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο