Η κακοκαιρία σαρώνει τη χώρα θυμίζοντας χειμώνα και φέρνοντας προβλήματα και καταστροφές από πλημμύρες σε αρκετές περιοχές όπως στην Εύβοια, την Χαλκιδική, τη Σκιάθο αλλά και το Πήλιο. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στο Μέτσοβο αλλά και στις Σέρρες. Στο μεταξύ, το σκηνικό θα συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο και αύριο με τοπικές καταιγίδες, χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις ανέμους ενώ στην Αττική αναμένεται να χιονίσει και στην Πάρνηθα.  

Ads

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, απόψε το βράδυ, μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έπειτα από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.  Συγκεκριμένα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου. 

Προβλήματα στη Χαλκιδική

Στη Χαλκιδική δρόμοι πλημμύρισαν ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις από τις σφοδρές βροχοπτώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Τορώνης όπου υπερχείλισε ρέμα. Χθες το βράδυ,στην περιοχή της Μικροκώμης Θεσσαλονίκης κλιμάκιο της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά με δύο οχήματα επενέβη για τον απεγκλωβισμό δύο γυναικών σε χείμαρρο της περιοχής. Οι δύο γυναίκες (μάνα και κόρη) εγκλωβίστηκαν από τα νερά της βροχής καθώς επιχείρησαν να τον διασχίσουν με ΙΧ αγροτικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο καθηλώθηκε από την ορμή των νερών κάλεσαν σε βοήθεια και μετά την επέμβαση των πυροσβεστών μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Ads

Κατολισθήσεις στη Σιθωνία

Μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν από τα πρανή του δρόμου λόγω της βροχής και ο δρόμος έκλεισε προσωρινά από Πλατανίτσι προς Σάρτη. Μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής εργάζονται για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Στην Κασσάνδρα σταμάτησε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας-Κρυοπηγής γιατί έπεσε δέντρο στη μέση του δρόμου. Κατολισθήσεις έγιναν και στο ύψος του ξενοδοχείου Γεράνιο, με αποτέλεσμα η τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία. 

Αποκλεισμένοι κτηνοτρόφοι 

Έξι κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν  στα ποιμνιοστάσιά τους στα ορεινά της Συκιάς, καθώς δεν είχαν την δυνατότητα να μετακινηθούν λόγω της έντονης βροχόπτωσης. «Τα μέτωπα είναι πολλά και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε. Κάνουμε προσπάθειες σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Εθελοντική Ομάδα “Δραγουντέλι” να συνδράμουμε στους κτηνοτρόφους που είναι αποκλεισμένοι, ενώ άλλοι δεν μπορούν να πάνε στα μαντριά τους και να δουν τα ζώα τους» ανέφερε στο halkidikinews.gr o αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλης Ζήσιος.

Πλημμύρες και καταστροφές στην Εύβοια 

Πλημμύρες και πολλά προβλήματα προξένησε η κακοκαιρία που από το βράδυ του Σαββάτου εντάθηκε και έπληξε με μανία την Εύβοια και την Σκιάθο. Τα εντονότερα φαινόμενα σημειώθηκαν κεντρικά στην περιοχή της Κύμης, ενώ πλημμύρες υπήρξαν και στον οικισμό Μουρτέρης στην Οκτωνιά όπου εγκλωβίστηκε κόσμος στα σπίτια του. Τα έντονα προβλήματα επεκτάθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Εύβοιας και συγκεκριμένα στο τμήμα  τμήμα μεταξύ Ροβιές και Ήλια, λίγο μετά τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας.

Ίδιο σκηνικό στη Σκιάθο 

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το βράδυ του Σαββάτου πλήττοντας κυρίως την πόλη της Σκιάθου ενώ πλημμύρισε η περιοχή «Δέλτα» που οδηγεί προς το διεθνές αεροδρόμιο «Αλεξανδρος Παπαδιαμάντης» όπου το νερό έφθασε περίπου στα 40 εκατοστά. Πλημμύρισαν σπίτια, ενώ τα προβλήματα έγιναν πιο έντονα κοντά στα μεσάνυχτα, κάνοντας τους δρόμους αδιάβατους και οι άνεμοι να «σαρώνουν» το νησί.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  πως «καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας δίναμε μάχη για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, διότι το νερό που έπεφτε στη Σκιάθο ήταν τόσο πολύ που σήμανε συναγερμός. Μέχρι τις 3.30 το πρωί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Δήμου, αλλά και κάτοικοι προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να σώσουμε ανθρώπους αν απαιτείτο. Τώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο νησί, αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες. Πρέπει να δούμε στη συνέχεια τι γίνεται και στην ύπαιθρο του νησιού και κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές στον άξονα Σκιάθου -Κουκουναριών».

Έντονες χιονοπτώσεις σε Ευρυτανία – Φθιώτιδα 

Τα 30 εκατοστά ξεπέρασε το χιόνι στην Ευρυτανία αλλά και τη Δυτική Φθιώτιδα από την συνεχή χιονόπτωση. Εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους κυρίως στον ορεινό όγκο της Οίτης, των Βαρδουσίων αλλά και στην Ευρυτανία. Τα προβλήματα σε ορισμένες περιοχές ήταν σημαντικά καθώς η έντονη χιονόπτωση δεν επέτρεπε να συνεχίσουν τα μηχανήματα στη διάνοιξη των δρόμων. Χιόνια σημειώθηκαν επίσης σε Σέρρες και Μέτσοβο.

Σε πλήρη εξέλιξη το μέτωπο της κακοκαιρίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της κακοκαιρίας με μεγάλα ύψη βροχής στα κεντρικά και βόρεια και πολύ θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.grμεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα βόρεια και κεντρικά τμήματα όπου ξεπέρασαν τα 100 mm κατά τη διάρκεια της Κυριακής 05/04/2020, όπως παρουσιάζεται στο Χάρτη 1. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής έως τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής 05/04, καταγράφτηκε στη Σκιάθο, με 163 mm βροχής.      

image

Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο με τις ριπές των ανέμων να ξεπερνούν τα 90 km/h, ενώ τις πρωινές ώρες θυελλώδεις άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων έπνεαν στα Δωδεκάνησα. Η μεγαλύτερη ριπή καταγράφτηκε στη Σαμοθράκη το απόγευμα της Κυριακής 05/04, με 118 km/h. Στο Χάρτη 2, παρουσιάζονται οι ριπές των ανέμων κατά τη διάρκεια της Κυριακής 05/04 (έως τις 19:00), όπως καταγράφτηκαν από δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.        

image

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και την Τρίτη 07/04, αλλά με μικρότερη ένταση και με περιορισμό των φαινομένων στα κεντρικά και νότια τμήματα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν επίσης έως την Τρίτη 07/04/2020.

Το δελτίο καιρού για αύριο Δευτέρα

Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας, χιονοπτώσεις στα ορεινά, πολύ θυελλώδεις βοριάδες στο Βόρειο Αιγαίο και θυελλώδεις στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο, χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, είναι τα προγνωστικά του καιρού για αύριο Δευτέρα. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 3 έως 9 βαθμούς), 8 έως 12 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 16 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 11 βαθμούς), 12 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 11 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 14 έως 18 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και Νότιο Ευβοϊκό από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, ενώ στο υπόλοιπο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ, όπου βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Κρητικό Πέλαγος από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις με παροδικές βροχές κυρίως στα βόρεια τμήματα περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην Πάρνηθα και στον Κιθαιρώνα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς, στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Πηγή: meteo.gr