H Ιταλική κυβέρνηση, ακινητοποίησε και το τελευταίο διασωστικό πλοίο (Μάρε Ιόνιο), που εκτελούσε ανθρωπιστική αποστολή, διασώζοντας δεκάδες πρόσφυγες, που είτε αφήνονταν να πνιγούν στη Μεσόγειο, είτε επιστρέφονταν βίαια στον στη δίνη του εμφυλίου και των σκλαβοπάζαρων της  Λιβύης.

Ads

Η αυτοαποκαλούμενη κεντροαριστερη κυβέρνηση, έδωσε με άλλα λόγια κόκκινη κάρτα στους ακτιβιστές που κατάφεραν να τα βάλουν με θάρρος με τις πολιτικές του προκατόχου τους, Σαλβίνι, τους ίδιους που έγραψαν και γράφουν ιστορία, ως σύγχρονοι ήρωες στα νερά της Μεσογείου.

«Ο Σαλβίνι έφυγε, οι Σαλβινικές πολιτικές είναι εδώ» λέει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, μέλος του πληρώματος,  στο tvxs.gr από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. «Η υποτιθέμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, που εκλέχθηκε με την υπόσχεση ότι δεν θα πάψουν οι Σαλβινικές πρακτικές, ακολουθεί την ίδια απάνθρωπη πολιτική στο προσφυγικό, με τον δικό της τρόπο, με άλλες μεθόδους, όχι τόσο προφανώς άγριες όσο εκείνες του Σαλβίνι. Μας ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούμε να επιβιβαστούμε στο πλοίο οι δύο διασώστες. Εγώ κι άλλος ένας. Ονομαστικά μας ανάφεραν. Απέκλεισαν τους διασώστες για να μη γίνει διάσωση!»

Το επιχείρημα του Ιταλικού λιμενικού, ήταν ότι η ύπαρξη διασωστών στο πλήρωμα, δεν συνάδει με τα χαρτιά του πλοίου που είναι καταγεγραμμένο ως εμπορικό! «Βέβαια, η παρουσία διασωστών ενισχύει την ασφάλεια του πλοίου σε περίπτωση που συναντήσουν ανθρώπους σε κίνδυνο, αλλά μάλλον δεν τους ενδιαφέρει αυτό. Επίσης έχουμε πάρει έγκριση και πιστοποιητικό ασφάλειας από την ιταλική εταιρεία κατάταξης «Rina» για ικανότητα μεταφοράς μέχρι 70 ναυαγούς»

Ads

Το Μάρε Ιόνιο, ήταν το τελευταίο διασωστικό πλοίο που πραγματοποιούσε αποστολές.. Προηγουμένως, το Ιταλικό λιμενικό, ακινητοποίησε τα άλλα 4, τα οποία άνηκαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Κάνει διασώσεις στο πλαίσιο του εγχειρήματος Mediterranea. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα από αντιρατσιστικές συλλογικότητες, κοινωνικά κέντρα και ευρύτερο κόσμο του κινήματος της Ιταλίας. Πήρανε δάνειο από ethical bank, έκαναν εκδηλώσεις για συλλογή χρημάτων, αγόρασαν καράβι με ιταλική σημαία. «Το περιγράφουν ως αποστολή πολιτικής ανυπακοής ενάντια στην ποινικοποίηση της διάσωσης» λέει ο Ιασ. Αποστολόπουλος ενώ το μανιφέστο τους έγραφε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ενάντια στον εθνικισμό και την ξενοφοβία, αρνούμαστε γίνει η Μεσόγειος νεκροταφείο, υπερασπιζόμαστε τους μετανάστες και τους διαχρονικούς νόμους της θάλασσας που υποχρεώνουν την διάσωση κάθε ναυαγού».

«Είναι οργουελικά χυδαίο να επικαλούνται το ζήτημα της ασφάλειας των πλοίων μας προκειμένου να μας καταστείλουν, εκείνοι που αφήνουν εγκλωβισμένους ναυαγούς για μήνες στην θάλασσα χωρίς να τους διασώζουν, αυτοί που αρνούνται να δώσουν λιμάνι στους επιζώντες, αυτοί που επιστρέφουν πρόσφυγες στον εμφύλιο της Λιβύης, αυτοί που συστηματικά αγνοούν τα σήματα κινδύνου SOS και καταδικάζουν συνειδητά εκατοντάδες ανθρώπους σε θάνατο. Παρά το ψευτοπροοδευτικό προσωπείο της νέας κυβέρνησης, οι σαλβινικές τακτικές και αντιλήψεις ήρθαν για να μείνουν» καταλήγει ο Ιάσ. Παναγιωτόπουλος.