Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ενώ μέσω των προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους εταίρους της.

Ads

Οι πληροφορίες που έρχονται από ιταλικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ιταλός υπ. Οικονομικών θα παραστεί τελικά στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής για την Ελλάδα στο οποίο θα εξεταστεί το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ιταλός υπουργός θα παρέμενε στη Ρώμη, προκειμένου να λάβει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο που κρίνεται ιδιαιτέρος σημαντικό καθώς θα συζητήσει τη μεταρρύθμιση του εργασιακού.

Λίγο νωρίτερα ο Ιταλός υπ. Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ιταλία στηρίζει το αίτημα αυτό (σ.σ. το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης). Αλλά για να φτάσουμε στην συγκεκριμένη κατάσταση, πρέπει να ξεπεράσουμε μια κρίσιμη μεταβατική φάση, στην οποία πρέπει να αποφασισθεί τι θα γίνει με τις παλιές δεσμεύσεις και πώς να σχεδιασθούν οι καινούργιες».

Ads

«Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το ευρώ είναι μη αντιστρέψιμο. Αν βγει μια χώρα, δεν θα είχαμε μόνον ένα κράτος λιγότερο στην Ένωση, αλλά και την μετατροπή του ευρώ σε έναν μηχανισμό που μπορεί να αποσυντεθεί. Ένας μηχανισμός διαφορετικός από εκείνον του ενιαίου νομίσματος» πρόσθεσε.

«Η ελληνική κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι την ανάγκη να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από μία μακρά περίοδο κρίσης και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη» σε συνέντευξή του. «Είναι δύσκολες μέρες. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης» σημείωσε και τόνισε ότι κατά τη δική του εκτίμηση η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε «δομική μεταρρύθμιση, να γίνει πιο δυναμική με ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης διάρκειας».