Οι γονείς του μικρού Τσάρλι Γκάρντ ανακοίνωσαν πως εγκαταλείπουν τον δικαστικό αγώνα προκειμένου το αγοράκι, που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, να λάβει περαιτέρω θεραπεία. Τώρα θα πρέπει να ανακοινώσουν στους γιατρούς του νοσοκομείου που νοσηλεύεται πως θα πρέπει να αφήσουν το μόλις 11 μηνών αγοράκι να φύγει από τη ζωή.

Ads

Ο μικρός Τσάρλι πάσχει από σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί σταδιακά μυϊκή αδυναμία και εγκεφαλική βλάβη. Οι γονείς του ήθελαν να στείλουν το παιδί στις ΗΠΑ ώστε να υποβληθεί σε μια πειραματική θεραπεία. Ωστόσο κάπου εκεί ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη, πρωτοφανής στην ιστορία, η οποία προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον σε σημείο να εμπλακούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αλλά και ο πάπας Φραγκίσκος.

Τα βρετανικά δικαστήρια, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις αναφορές των γιατρών, δεν επέτρεψαν στους γονείς να υποβάλλουν το βρέφος στην αμφιλεγόμενη πειραματική θεραπεία με την αιτιολογία πως αυτή θα παρέτεινε την ταλαιπωρία του χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική προοπτική για να βοηθηθεί το παιδί.

Η αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις και μια παγκόσμια εκστρατεία υποστήριξης στο αίτημα των γονιών. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πάπας Φραγκίσκος ήταν μεταξύ των υποστηρικτών αυτής της εκστρατείας ώστε να κρατηθεί το παιδί στη ζωή.

Ads

Η μητέρα του Τσάρλι, Κόνι Γέιτς, υποστήριζε πως ο 11 μηνών γιος της θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή εάν του είχε παρασχεθεί νωρίτερα η εν λόγω θεραπεία. Σήμερα ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη μάχη. «Αυτό είναι το δυσκολότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε», τόνισε ενώπιον του δικαστηρίου του Λονδίνου όπου δικαστής επρόκειτο να ακούσει τις τελικές αγορεύσεις σχετικά με τους λόγους που το νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να τερματίσει τη μηχανική υποστήριξη που παρείχε στο παιδί.

«Αποφασίσαμε ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον του να συνεχίσει την θεραπεία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε να αφήσουμε τον γιο μας να φύγει… Ο Τσάρλι είχε μια πραγματική ευκαιρία να γίνει καλύτερα. Τώρα δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε συμβεί εάν είχε λάβει την θεραπεία».

Ο δικηγόρος Γκραντ Άρμστρονγκ, μιλώντας στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε πως η απόφαση των γονιών οφείλεται στο γεγονός πως οι νέες ακτινογραφίες έδειξαν ότι το παιδί είχε πλέον μη αναστρέψιμες βλάβες. «Για τον Τσάρλι, είναι πλέον πολύ αργά, ο χρόνος τελείωσε. Έχουν καταγραφεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους μύες και η θεραπεία δεν μπορεί πλέον να στεφθεί με επιτυχία», τόνισε ο ίδιος. «Ο Τσάρλι περίμενε υπομονετικά για θεραπεία. Εξαιτίας της καθυστέρησης, αυτό το παράθυρο ευκαιρίας χάθηκε».