Ήταν η «σταχτοπούτα» του Βραζιλιάνικου πρωταθλήματος και της Λατινικής Αμερικής, όμως το παραμύθι της Σαπεκοένσε είχε το πιο οδυνηρό τέλος. Αυτή είναι η ιστορία της ομάδας που χάθηκε στο αεροπορικό δυστύχημα στην Κολομβία. Συνολικά 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ποδοσφαιριστές, τεχνικό επιτελείο, δημοσιογράφοι και φίλαθλοι. Ταξίδευαν για τον τελικό του Copa Sudamericana.

Ads

Η Σαπεκοένσε ιδρύθηκε το το 1973, ενώ προήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία της στην κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας μόλις το 2014. Μέσα σε δύο χρόνια η άσημη Σαπεκοένσε κατάφερε να εκπλήξει τον φίλαθλο κόσμο της Λατινικής Αμερικής και να φτάσει στο τελικό του Copa Sudamericana, της δεύτερης σημαντικότερης διασυλλογικής διοργάνωσης στη Λατινική Αμερική, του αντίστοιχου Europa League.

Η Σαπεκοένσε, ένατη στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, κατάφερε να φτάσει στον πρώτο ηπειρωτικό τελικό στην ιστορία της αποκλείοντας ιστορικές ομάδες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Σαν Λορεντσο, πρωταθλήτρια του 2014 στην Αργεντινή, και την Ιντεπεντιέντε που κατέχει το ρεκόρ των τίτλων στο Copa Libertadores, το αντίστοιχο Champions League, της νότιας Αμερικής.

Τα παιχνίδια στα ημιτελικά με την Σαν Λορέντσο

Η πρόκριση στον τελικό και οι πανηγυρισμοί

Στον τελικό θα αντιμετώπιζε την Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία σε διπλά παιχνίδια. Το πρώτο θα δινόταν στο Μεντεγίν και για αυτό το λόγο η ομάδα είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, που συνετρίβη. Μάλιστα σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Βραζιλίας, η Σαπεκοένσε ήταν να ταξιδέψει με άλλο αεροσκάφος, όμως τελευταία στιγμή έγινε η μοιραία αλλαγή.

Το τελευταίο βίντεο πριν την επιβίβαση

Και μέσα από το αεροπλάνο (Το βίντεο τράβηξε ο Άλαν Ρουσέλ ένας από τους διασωθέντες)

Η Σαπεκοένσε έχει έδρα την πόλη Σαπέκο, μία πόλη βιομηχανική, 200.000 κατοίκων, στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα. Είναι ο 21ος μεγαλύτερος σύλλογος της Βραζιλίας από την άποψη των εσόδων, με 46 εκατ. ρεάλ (10,9 εκατ. ευρώ). Επαιξε για πρώτη φορά σε διεθνή διοργάνωση το 2015,ενώ το 2009 έπαιζε στην 4η κατηγορία.

Ads

Από το 2010 σημείωνε μόνο ανόδους και έτσι το 2014 βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία. Στην πρώτη της χρονιά στα σαλόνια του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου τερμάτισε στην 15η θέση. Στην τρέχουσα σεζόν η Σαπεκοένσε, που είχε στις τάξεις της μόνο από Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές και έναν Αργεντίνο, βρισκόταν στην 9η θέση του πρωταθλήματος και είχε εκπλήξει τους πάντες με την πορεία της στην πρώτη της συμμετοχή σε διεθνή διοργάνωση.