Η Ικαρία έγινε viral και ευρωπαϊκό πρωτοσέλιδο κι ας μην έπαιξε ποτέ στα ελληνικά – πλην ενός – κανάλια. Το Politico έγραψε ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγορείται ότι έσπασε τους κανόνες του lockdown – ξανά».

Ads

Ο Guardian, στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής του έκδοσης, έγραψε ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δέχεται κριτική για συμμετοχή σε γεύμα κατά παράβαση των περιορισμών covid».  Και αμφότερα τα δημοσιεύματα υπενθύμισαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλείται για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων εν μέσω σκληρού lockdown για την υπόλοιπη κοινωνία, παραπέμποντας στις γνωστές στιγμές ανεμελιάς της Πάρνηθας.

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη τίποτα – ή περίπου τίποτα – απ’ όλα αυτά δεν ισχύει. Όπως είπε, οι αναφορές σε «γλέντι» στην Ικαρία στερούνται «στοιχειώδους σοβαρότητας» και ο πρωθυπουργός απλώς δέχθηκε την πρόσκληση του βουλευτή Στεφανάδη «πραγματοποιώντας το γεύμα σε υπαίθριο χώρο με χρήση μάσκας, την οποία και έβγαλαν μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος».

Το γεγονός ότι ο κ. Ταραντίλης χρειάστηκε πάνω από 24 ώρες μετά την δημοσιοποίηση του βίντεο και τις καταγγελίες των κομμάτων για να βγάλει αυτή την ανακοίνωση δείχνει ότι η κυβέρνηση δυσκολεύτηκε αρκετά να διαχειριστεί το «κορονο-γεύμα» της Ικαρίας.

Ads

To γεγονός ότι η ίδια, μακροσκελής, ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση ότι «σε κάθε περίπτωση στις μελλοντικές περιοδείες του πρωθυπουργού θα καταβληθεί κάθε δυνατή φροντίδα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί καμία εσφαλμένη εικόνα», δείχνει έμμεση – και αναγκαστική – αυτοκριτική. Εστω κι εάν, ούτε αυτή την φορά, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε το επιτελείο του θέλησαν να παραδεχθούν απλά και καθαρά το λάθος.

Οι πληροφορίες λένε πως στην πραγματικότητα, το κλίμα στο Μαξίμου είναι πολύ πιο βαρύ από αυτό που ήδη αποτυπώνει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Από το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν τηλέφωνα στα κανάλια για να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να παίξει το βίντεο από το γεύμα του πρωθυπουργού, ούτε επίσης τα βίντεο με τις αποδοκιμασίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί.

Παράλληλα υπήρξε, και εξακολουθεί να υπάρχει, και μεγάλη ένταση τόσο για την επικοινωνιακή διαχείριση του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Ικαρία, όσο και για το πώς λειτούργησε η ασφάλεια του πρωθυπουργού.

Οι πιο προβληματισμένοι εντός κυβέρνησης ωστόσο μιλούν για απλή επιχείρηση μετάθεσης ευθυνών εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου. Λένε επίσης ότι το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από το κύμα θυμού που προκάλεσε η υπόθεση της Ικαρίας – γεγονός, που εγείρει ερωτήματα για το εάν και κατά πόσο και οι συνεργάτες του και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν πραγματική εκτίμηση της κοινωνικής κατάστασης που δημιουργεί πλέον η πανδημία. Και επισημαίνουν ακόμη ότι το πολιτικό τίμημα και κόστος της Ικαρίας είναι πολύ πιο υψηλό από εκείνο της Πάρνηθας.

Η αμήχανη κυβερνητική διαχείριση και η αποσιώπηση των γεγονότων από τα κανάλια και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης άνοιξαν πεδίο για ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη του θέματος από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παρέμβει προσωπικά, με μια ανάρτηση στο Instagram. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», έγραψε, τονίζοντας: «Προφανώς δεν πρόκειται για επαναλαμβανόμενη ανεμελιά, αλλά για βαθιά υπεροψία και αλαζονεία. Είμαι εξουσία και κάνω ό,τι θέλω. Γιατί ; Μα γιατί μπορώ, βρε αδελφέ.. Άντε, εις υγείαν των κορόιδων!».

Η επιλογή του Instagram από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με σαφή πρόθεση να απευθυνθεί κυρίως στους νέους που έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση ως συστηματικοί παραβάτες των υγειονομικών μέτρων, ενώ σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκαν και όλες οι παρεμβάσεις του ΚΙΝΑΛ στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Την δική του σημασία πάντως ίσως έχει και το γεγονός ότι η Ικαρία κατάφερε, σε δεύτερο χρόνο, να κινητοποιήσει και τα εσωκομματικά μέτωπα του ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή αποτέλεσε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του κόμματος Νάσου Ηλιόπουλου η οποία προκάλεσε μεγάλες γκρίνιες στα social media  καθώς κρίθηκε ιδιαιτέρως «χαλαρή» από φίλους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και κομματικά στελέχη που τάσσονται υπέρ της μετωπικής και δυναμικής αντιπολίτευσης χρέωναν υποτονική αντίδραση στην Κουμουνδούρου. Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι στο γνωστό γεύμα του Παύλου Πολάκη στα Χανιά το κόμμα έστειλε τον βουλευτή στο Πειθαρχικό και τώρα «απλώς κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει μια συγγνώμη».