Η έγκριση της συμφωνίας του Eurogroup για το ελληνικό χρέος αναμένεται σήμερα από τη γερμανική Βουλή. Η συζήτηση στη γερμανική Κάτω Βουλή (Bundestag) είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Ελλάδας και η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί περίπου στις 11:30.
 

Ads

Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί αρχικά να διεξαχθεί χθες, Πέμπτη. Έγινε όμως δεκτό το αίτημα των Πρασίνων να γίνει τελικά σήμερα, προκειμένου να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 24 ώρες από τη συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή μέχρι την έγκρισή του στην Ολομέλεια.
 
Οι μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί της χώρας έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, που επιβεβαιώθηκε στο τελευταίο Eurogroup και η οποία αποσκοπεί στη μείωση του χρέους της Ελλάδας.
 
Τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ, της αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) αλλά και των Πρασίνων, αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας παρά τις έντονες επικρίσεις από μερίδα βουλευτών.
 
Σε έκτακτη συνεδρίασή της, η ΚΟ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών έδωσε χθες το βράδυ το πράσινο φως για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο με αρκετές απώλειες. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, 15 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ ένας απείχε. Ο αριθμός των «ανταρτών» ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία στο επιτελείο της Α.Μέρκελ.
 
Οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν ουσιαστικά υπογραμμίζουν το σκεπτικισμό που υπάρχει στη Γερμανία σχετικά με τις προσπάθειες να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να γίνει βιώσιμο, όπως σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Πριν τη χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματός του για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε εκ νέου ότι με τη νέα βοήθεια ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της.
 
Σε δοκιμαστικές ψηφοφορίες στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής τους ομάδας οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών ψήφισαν υπέρ, ενώ καταγράφτηκαν 8 κατά και 13 αποχές.
 
Τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα ενέκρινε και η ΚΟ των Φιλελευθέρων του υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. Όπως αναφέρουν συμμετέχοντες, η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα.