Μια μεγάλη υπόθεση δωροδοκίας 800 γιατρών αποκάλυψε η εισαγγελία διαφθοράς και ειδικότερα οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννη Σέβη, οι οποίοι διενήργησαν και την έρευνα. Πρωταγωνίστρια και σε αυτήν την υπόθεση διαφθοράς είναι μια γερμανική εταιρεία και ειδικότερα, η Bayer.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δίωξη ασκήθηκε μετά από προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε με εντολή της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράϊκου μετά από καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Bayer Ελλάς με υπάλληλους της αλλά και με τη συνδρομή άλλων εταιριών δωροδοκούσε Έλληνες γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να συνταγογραφούν τα δικά της σκευάσματα με αντάλλαγμα είτε χρηματικά ποσά είτε άλλου είδους δώρα, όπως ταξίδια κλπ. Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί σε βάρος τεσσάρων εκπροσώπων της «Bayer Ελλάς», ενώ για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα διώκεται ένας ακόμη υπάλληλος της εταιρείας. 

Συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότεροι από 800 γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα. Το ποσό των δωροδοκιών, σύμφωνα με το Βήμα, ανέρχεται συνολικά σε 1,8 εκατ. ευρώ και οι διώξεις που ασκήθηκαν από τους εισαγγελείς είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν στα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση σε ενεργητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Όπως γράφουν «Τα Νέα», αντίστοιχη έρευνα γινόταν και στην εισαγγελία διαφθοράς της Κολονίας στη Γερμανία όπου εκεί εμφανίστηκε Έλληνας υπήκοος καταγγέλλοντας ότι από το 2005 ως το 2008 ως εντολοδόχος της Μπάγιερ ΕΛΛΑΣ είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους δυο εκατ. ευρώ ισχυριζόμενος ότι δωροδοκήθηκαν στην Ελλάδα περίπου 800 γιατροί. Παράλληλα έγινε έρευνα και από το ΣΔΟΕ, ανοίχτηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί, έγιναν έρευνες στα γραφεία της εταιρίας και επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες. Η… ταρίφα ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε ως τις 20.000 ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με την «Καθημερινή», για πολλούς από τους εμπλεκόμενους γιατρούς, με βάση τα ποσά που προέκυψαν να έχουν κατατεθεί σε λογαριασμό τους, η δωροδοκία για είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και έχει παραγραφεί.

Ads