Προειδοποιήσεις απευθύνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους νέους 18 με 29 ετών. Σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπογραμμίζονται οι σοβαρές και διαρκείς επιπτώσεις στον προγραμματισμό ζωής των νέων χωρίς να διαφαίνονται τρόποι θεραπείας του φαινομένου.

Ads

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε συνεντεύξεις που διενεργήθηκαν διαδικτυακά με 12 χιλιάδες νέους από 122 χώρες.

  • 13% δεν έχει πρόσβαση σε μαθήματα, διδασκαλία οποιασδήποτε μορφής ή επιμόρφωση – το ποσοστό είναι 44% στις χώρες με χαμηλό ΑΕΠ
  • 17% εργαζόταν πριν την πανδημία και τώρα δεν έχει εργασία
  • 17% παρουσιάζει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης

Η Σουζάνα Πουέρτο Γκονζάλες είναι ερευνήτρια στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας:

«Το 65% των νέων φοιτητών δηλώνουν πως έχουν διδαχθεί λιγότερο από όταν ξέσπασε η πανδημία. Ένας στους δύο εξ αυτών πιστεύει ότι οι σπουδές τους θα καθυστερήσουν συνολικά, ενώ το 9% προβληματίζεται ότι ενδέχεται να αποτύχουν στους στόχους τους. Σε ό,τι αφορά την εργασία, η έκθεση δείχνει ότι ένας στους έξι νέους έχει σταματήσει να εργάζεται από την αρχή της πανδημίας. Ειδικότερα, έχουν χαθεί θέσεις εργασίας από τους τομείς των υπηρεσιών, των πωλήσεων και στις βιοτεχνίες», τονίζει η Σουζάνα Πουέρτο Γκονζάλες, ερευνήτρια στην Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Ads

Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι η πανδημία και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην εκπαίδευσης και την αγορά εργασίας καθιστά τους νέους ευάλωτους σε παραβιάσεις εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.