Η νέα γενιά των Ελλήνων του εξωτερικού, «η χαμένη γενιά» ή «η γενιά G» όπως την χαρακτηρίζει σε δημοσιεύμα του ο Guardian, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές μυαλών σε μία αναπτυγμένη δυτική οικονομία της σύγχρονης εποχής. Η νέα αυτή γενιά έχει στραμμένο το βλέμμα της στις εκλογές της Κυριακής και αρκετοί από αυτούς θα επιστρέψουν για να ψηφίσουν.
 

Ads

Με το πολύ επίκαιρο ζήτημα που δεν είναι άλλο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά της κρίσης, η καταδικασμένη γενιά, η γενιά νέων Ελλήνων καταπιάνεται ο Guardian. Σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και δυσοίωνων προοπτικών, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που χτύπησε η οικονομική κρίση, βρίσκοντας επαγγελματικό καταφύγιο στο εξωτερικό.
 
Με την Ελλάδα να πορεύεται προς τις πιο κρίσιμες εκλογές από την Μεταπολίτευση, πάνω από 200.000 Ελληνες παρακολουθούν από απόσταση την κατάσταση. Γιατροί στη Γερμανία, ακαδημαϊκοί στη Βρετανία, καταστηματάρχες στην Αμερική. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αποδεκατισμός του ελληνικού πληθυσμού ίσως είναι το πιο ολέθριο υποπροϊόν της οικονομικής κατάρρευσης που έχει πλήξει την Ελλάδα από την αρχή της κρίσης.
 
«Θα έπρεπε να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι τόσο κρίμα που νέοι άνθρωποι όπως εγώ αναγκάστηκαν να φύγουν μετά το τέλος των σπουδών τους. Δυστυχώς, η εναλλακτική της Γερμανίας φάνταζε μοναδική όταν διαπίστωσα ότι η αναμονή για την ειδικότητα της δερματολογίας ήταν μεγάλη» δηλώνει στη βρετανική εφημερίδα η 28χρονη Μαριτίνα Ρώπα, η οποία σήμερα είναι ειδικευόμενη γιατρός στη Γερμανία, όπου αποφάσισε να μεταβεί πριν από τρία χρόνια.
 
«Στην Ελλάδα νοσοκομεία έκλειναν και θέσεις εργασίας δεν υπήρχαν. Στη Γερμανία, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση γιατρών, έχεις τη δυνατότητα να διαπρέψεις προσωπικά και επαγγελματικά σε ένα σύστημα που είναι πολύ καλό, πολύ καλά δομημένο και σύγχρονο. Επίσης, ο μηνιαίος μισθός είναι αρχικά στα 3.000€» προσθέτει η νεαρή. Με το ένα τρίτο του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας, πολλοί συνάδελφοι της χρησιμοποιούν τις αμοιβές τους για να βοηθήσουν τις οικογενείες τους πίσω στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τον Guardian που επικαλείται στατιστικά στοιχεία γερμανικών αρχών, περίπου 35.000 γιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα με προορισμό κάποια γερμανική πόλη, ενώ διευκρινίζει πως το κύμα μετανάστευσης δε συγκρίνεται με εκείνο των «gastarbeiter που έφτασαν μαζικά για να επανδρώσουν εργοστάσια τη δεκαετία του 1950».
 
«Στην Ελλάδα δεν σου επιτρέπεουν, δεν σ’ αφήνουν να προοδεύσεις» δηλώνει η 34χρονη Καρμέλα Κοντού, αισθητικός που σκέφτεται να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. «Με την κατάσταση που επικρατεί η σκέψη ακόμα και για την δημιουργία οικογένειας φαντάζει μακρινό όνειρο. Οι περισσότεροι νέοι σκέφτονται να ρίξουν λευκή ψήφο την Κυριακή καθώς είναι αηδιασμένοι από τους πολιτικούς που φέραν την χώρα σε αυτή την κατάσταση» συμπληρώνει.
 
Το 2% των νέων που μετανάστευσε διαλέγει την Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρότι η χώρα δείχνει σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η φυγή δεν δείχνει να υποχωρεί καθώς το ποσοστό  αυξήθηκε 300% σε σχέση με τα επίπεδα προιν από την κρίση, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνάει το 50%.
 
«Πρόκειται για μια τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου, οι συνέπειες της οποίας θα αρχίσουν να διακρίνονται μόλις την επόμενη δεκαετία. Οι άνθρωποι που έχουν σπουδάσει με μεγάλο κόστος, τόσο για τις οικογένειές τους, όσο και για το δημόσιο χρήμα, εργάζονται πλέον σε πιο πλούσιες χώρες που δεν έχουν επενδύσει καθόλου σε αυτούς» αναφέρει η Αλίκη Μουρίκη, κοινωνιολόγος στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
 
«Ο κόσμος ένιωσε παγιδευμένος» λέει ο ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. «Το κλίμα είναι τόσο κακό, οικονομικά και πολιτικά, που ακόμα και λίγο καλύτερες αν είναι οι συνθήκες στο εξωτερικό, ο Έλληνας θα επιλέξει τη φυγή» σημειώνει τονίζοντας πως παρότι η χώρα δείχνει μικρά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης, η μετανάστευση προς τα έξω συνεχίζεται αμείωτη, ενώ το φαινόμενο φυγής παρατηρείταικα σε ανθρώπους που δεν έχουν λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι οι Έλληνες θα πάνε οπουδήποτε μπορούν για να βρουν εργασία, ακόμα και στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, ενώ επισημαίνει πως παρατηρείται ένα νέο φαινόμενο φυγής από ανθρώπους που δεν κατέχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.
 
«Δεν είναι όλα χαμένα» υποστηρίζει ο Guardian και βασίζει αυτό το πόρισμα στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες που έχουν βρει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόλις αυτή ανακάμψει. Μάλιστα, ειδικοί εκτιμούν ότι αυτοί οι πολίτες θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή που έχει τόσο ανάγκη η Ελλάδα. «Πολλοί από εμάς θα ήθελαν να γυρίσουν πίσω. Θα έχουμε πολλά να προσφέρουμε. Καμία χώρα δεν θα μπορούσε να υποστεί μια μοίρα τόσο κακή όσο η Ελλάδα. Έχει ταπεινωθεί τελείως από διεφθαρμένους πολιτικούς και ένα σύστημα που ήταν ανεκτικό για πάρα πολύ καιρό» λέει η Μαριτίνα Ρώπα.