H Frontex ζητά να ναυλώσει τρία πλοία για τα επόμενα δύο χρόνια, με παράταση ενός ακόμη έτους, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τις απελάσεις προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Κω σε λιμάνια της Τουρκίας.

Ads

Η προκήρυξη του διαγωνισμού της Frontex γίνεται στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών, οι προσφορές για τη ναύλωση των τριών πλοίων, χωριστές για κάθε πλοίο, θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τη 14η Φεβρουαρίου. Τα πλοία θα πραγματοποιούν απελάσεις μια φορά την εβδομάδα από τη Λέσβο στο Ντίκιλι και δύο φορές τον μήνα από τη Χίο στο Τσεσμέ και από την Κω στο Γκιουλούκ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το κόστος είναι δύο εκατομμύρια ευρώ για τη Λέσβο και από ένα εκατομμύριο ευρώ για τα άλλα δύο δρομολόγια και σύμβαση ορίζεται στους 48 μήνες, με δυνατότητα παράτασης δύο φορές για συνολικά άλλον ένα χρόνο.

Ads

Τα σκάφη πρέπει να έχουν ελάχιστη χωρητικότητα 100 ατόμων σε κλειστούς χώρους, που θα δίνουν τη δυνατότητα να περιορίζεται η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους. Το σκάφος πρέπει να είναι εφοδιασμένο με όλα τα κατάλληλα υλικά διάσωσης και να έχει γιατρό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο οποίος θα έχει μαζί του τα βασικά ιατρικά εργαλεία και φάρμακα γενικής χρήσης.

Προβλέπεται επίσης η παροχή ειδών κέτερινγκ τόσο σε όσους απελαύνονται όσο και στο συνοδευτικό προσωπικό: δύο σάντουιτς χωρίς χοιρινό, ένα κουτάκι αναψυκτικό και δύο μικρά μπουκάλια νερό. Ζητείται επίσης η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας από το προσωπικό του πλοίου, που απαγορεύεται να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο ή να σχολιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτιδήποτε συμβαίνει στο ταξίδι.