Τη φωτιά που μαίνεται στη Χίο από τα ξημερώματα της Δευτέρας κατέγραψε δορυφόρος της NASA.

Ads

Η δορυφορική φωτογραφία δείχνει τον καπνό της τεράστιας πυρκαγιάς να περνά πάνω από το Αιγαίο και να φτάνει μέχει την Κρήτη. 

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη.

Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στα μαστιχοχώρια Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.

Ads

Οι εστίες είναι σε πολλά σημεία και διάσπαρτες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες, που συνεπικουρούνται από 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Χίος: Η φωτιά έχει καταστρέψει πάνω από 90% των μαστιχόδεντρων

Ήδη αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία, 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

Επίσης, στο νησί έφτασαν με C-130 και 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει και ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Νωρίτερα, οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, εντάσεως 7-8 μποφόρ, ωστόσο την τελευταία ώρα η ένταση των ανέμων έχει μετριαστεί.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η αιτία της πυρκαγιάς φαίνεται να οφείλεται σε βραχυκύκλωμα καλωδίων της ΔΕΗ.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος που βρέθηκε στο χώρο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, διαπίστωσε πως τη νύχτα ξεριζώθηκαν λόγω ισχυρών ανέμων, δύο δέντρα που έπεσαν πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να τα κόψουν, να προκληθεί βραχυκύκλωμα και από τους σπινθήρες να προκληθεί η πυρκαγιά.