Στη Βαβέλ των ισοδύναμων κινδυνεύει να βουλιάξει το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια να αποφύγει δύο φορολογικές νάρκες ― την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια και την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ads

Και τα δύο μέτρα αυτή τη στιγμή ουσιαστικά έχουν «παγώσει» και η τελική λύση μετατίθεται στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, τα σενάρια και οι διαρροές όμως για το εάν και πώς θα αντισταθμιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα επιτείνουν τη σύγχυση.

Ειδικά στο μέτωπο των ενοικίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απέσυρε χθες από το πολυνομοσχέδιο, όπως είχε προαναγγείλει, τη ρύθμιση που προέβλεπε αύξηση του συντελεστή φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια από το 11% στο 15% (για εισόδημα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για υψηλότερα εισοδήματα).

Η απόσυρση αυτή ωστόσο, αφήνει «τρύπα» 200 εκατομμυρίων η οποία πρέπει να καλυφθεί με ― τα συνήθη ― ισοδύναμα μέτρα έως τον Νοέμβριο. 

Ads

Τα τέλη κυκλοφορίας

Ο ίδιος ο Τρύφων Αλεξιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προέλθουν αυτά τα ισοδύναμα από άμεσες αλλαγές, που θα ισχύσουν από εφέτος, στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, ενώ πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στις εν εξελίξει ασκήσεις επί χάρτου υπάρχει σενάριο αύξησης, εκ νέου, των τελών κυκλοφορίας στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού.

Ο ορισμός όμως του «μεγάλου κυβισμού» παραμένει ακόμη ασαφής. Τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών επιβαρύνονται ήδη με ειδικό φόρο πολυτελείας και, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, η κατεύθυνση που δινόταν στις αρμόδιες ομάδες εργασίας ήταν να υπάρξει διαχωρισμός σε ό,τι αφορά την παλαιότητά τους. Με δεδομένο επίσης ότι όλα αυτά είχαν προσανατολισμό την επόμενη χρονιά, το 2016, ενδεχόμενη επίσπευση του μέτρου απειλεί απλώς, να μεταφέρει την οριζόντια υπερφορολόγηση από τα ακίνητα στα αυτοκίνητα.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Ανοιχτό παραμένει την ίδια ώρα και το έτερο μέτωπο στο πεδίο των ακινήτων ― το τι θα γίνει με τη φορολόγηση των ανείσπρακτων ενοικίων. Η κατάργηση της εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο κράτος, που αποτελεί ρητή δέσμευση του Μνημονίου, παραμένει στο πολυνομοσχέδιο με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη όμως να δηλώνει και πάλι από τη Βουλή, ότι αναζητείται τρόπο να αντικατασταθεί η διάταξη.

Δίνοντας, δε, και ένα στίγμα των σεναρίων που εξετάζονται, είπε πως το γεγονός ότι «δεν θα εκχωρούνται τα ανείσπρακτα ενοίκια στο κράτος, δεν σημαίνει απαραίτητα και ότι θα φορολογούνται».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πιθανή διέξοδος που εξετάζεται, είναι να μην εκχωρείται μεν στο κράτος η είσπραξη των ενοικίων, αλλά ο φόρος που αναλογεί να καταβάλλεται από τις ιδιοκτήτες όταν και εφόσον αυτά αποπληρωθούν. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας απορρίπτουν την πρόταση και εάν δεν βρεθεί λύση εντός των επόμενων 48 ωρών η διάταξη είναι πιθανόν να μείνει ως έχει.

Ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Πολύ μικρά είναι πλέον τα χρονικά περιθώρια για να βρεθούν και να συμφωνηθούν με τους πιστωτές και τα ισοδύναμα για να μην επιβληθεί συντελεστής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, μέχρι στιγμής ωστόσο, η ισοδύναμη λύση δεν έχει παρουσιαστεί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται το ΒΗΜΑ, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμη σήμα στην Γενική Γραμματεία Εσόδων να παγώσει το μέτρο και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό μέσα στις επόμενες ημέρες η Κατερίνα Σαββαΐδου να εκδώσει εγκύκλιο για την εφαρμογή του 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια χωρίς εξαιρέσεις.