Ρελάνς στην εσωκομματική «ανταρσία» επιχειρεί η Φώφη Γεννηματά με έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ένα συνέδριο, η προαναγγελία του οποία οδηγεί ντε φάκτο σε «ξήλωμα» όλων των οργάνων, συμπεριλαμβανομένου και του διαφωνούντα γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη.

Ads

Η επιχείρηση ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και η ανακοίνωση του έκτακτου συνεδρίου ήρθε σήμερα, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μετά την ανοιχτή σύγκρουση του Σαββατοκύριακου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και την, ντε φάκτο, αμφισβήτηση των επιλογών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από την ομάδα του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και από τον γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη.

Τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν διαφωνήσει με το γεγονός ότι δρομολογείται διεξαγωγή συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου χωρίς εκλεγμένους συνέδρους – πηγές, ωστόσο, κοντά στην Φώφη Γεννηματά τους καταλογίζουν και προθέσεις ευθείας αμφισβήτησης της ηγεσίας καθώς και αρχηγικές βλέψεις.

Απαντώντας, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε το μεσημέρι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 30 Ιουνίου καθώς και έκακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το συντομότερο δυνατό, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο.

Ads

«Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη. Μιλούν για δήθεν “διορισμένους συνέδρους”. Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους “διορίσει” με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής “γραμμής”. Τους αφήνουμε πίσω», είπε απευθυνόμενη σε βουλευτές και στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των κυρίων Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη.

«Ως εδώ», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας: «Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχισθεί. Αν το επιτρέπαμε θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ ,σε ένα κόμμα “ελεγχόμενο” από μηχανισμούς. Έχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα την διαφορετική άποψη, την διαφωνία. Την έχουμε κατοχυρώσει στις διαδικασίες μας. Αλλά η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται με συνέπεια, τόλμη, ευθύνη στο φως της ημέρας».

«Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στο ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν. Κανένας μηχανισμός ακόμα και αν φορά την προβιά του «νέου», δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.

Και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι, εν όψει του έκτακτου συνεδρίου, δημιουργείται Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου με συντονιστή ο οποίος αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος. Ο Στέφανος Ξεκαλάκης δεν ήταν παρών στην συνεδρίαση, όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ στους απόντες καταγράφεται και ο Ευλαγγελος Βενιζέλος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να μπει στο κάδρο της σύγκρουσης, βρίσκεται στο Στρασβούργο και αναμένεται να επιστρέψει την Πέμπτη.