Η απόρριψη από την Φώφη Γεννηματά της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαμορφωθεί εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν εξέπληξε όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο του Κινήματος Αλλαγής.

Ads

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έχει ζητήσει εμφατικά και κατ επανάληψη τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά, αλλά θεωρεί, όπως ειπώθηκε, ότι ο φυσικός χώρος συζήτησης για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι η Βουλή και για το λόγο αυτό κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Είναι πειστική η αιτιολόγηση της άρνησής της; Οχι για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την “προοδευτική διακυβέρνηση” που από τη στιγμή που μπήκε στην ατζέντα με πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά, η οποία πρώτη έκανε τη συγκεκριμένη αναφορά από το βήμα της Βουλής, έχει ανάψει φωτιές στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής.

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος εξοργίστηκε και πιέζει για την αποκήρυξη κάθε τέτοιας ιδέας. Παρόλο που ούτε η Φ. Γεννηματά ούτε ο Γ. Παπανδρέου, που ακολούθησε στην ανάδειξη της διεκδίκησης μιας “προοδευτικής διακυβέρνησης”, δεν αναφέρονται καθαρά σε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αναζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων, ο διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος και υποστηρικτές του, όπως ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου Σπύρος Καρανικόλας, ξεκαθαρίζουν ότι γι αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις και δεν αποτελεί συνομιλητή.

Ads

Ενδιαφέρον είναι ότι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης αποφεύγει να πάρει την ίδια θέση. Μέχρι τώρα έχει ρωτηθεί μία φορά (Action 24) και αφού υπογράμμισε την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι οι συγκλίσεις μπορεί να γίνουν μόνο στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Ο τόνος και η ουσία της τοποθέτησής του δεν έχουν καμία σχέση με την ατμόσφαιρα που διαμορφώνει ο Α. Λοβέρδος που έχει τη διαρκή και θερμή στήριξη των Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου με όποιες δυνάμεις αυτοί συνδέονται.

Το προφανές είναι ότι η Φώφη Γεννηματά πιέζεται να δώσει αντιΣΥΡΙΖΑ διαπιστευτήρια και όσο περνά ο καιρός θα πιέζεται όλο και περισσότερο. Στο μεταξύ έχει και άλλους λόγους να προβληματίζεται: Τι θα σημαίνουν για το κόμμα της και για την ίδια ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, πώς θα αντιδράσει αν αναληφθεί πρωτοβουλία επίσπευσης της εκλογής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ από τη βάση, τι θα κάνει αν οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για τη δική της υποψηφιότητα.