Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. Τα Φινλανδικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση, ύστερα από αίτημα του συγκυβερνώντος ακροδεξιού αντιευρωπαϊκού κόμματος, θα θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

Ads

Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα «True Finns», το οποίο κατέχει 38 έδρες από τις 200 και απείλησε πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι συζητήσεις και δεν μπλοκαριστεί η συμφωνία θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit. Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η φινλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενο κατάρρευσης το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών απείλησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πει «Όχι» σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική και προκαλούσε συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Ads

Τρία σενάρια εξετάζονται για να υπάρξει απεμπλοκή. Το πρώτο είναι να πειστεί το ακροδεξιό κόμμα να αλλάξει στάση. Το δεύτερο είναι να υπάρξει αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Φινλανδία και το τρίτο είναι να ενεργοποιηθεί μια ρήτρα στον ESM που επιτρέπει χρηματοδότηση κατά πλειοψηφία. Ωστόσο στο τρίτο σενάριο υπάρχει ζήτημα καθώς το ΔΝΤ για να συμμετάσχει σε πρόγραμμα, όπως επιθυμούν οι Γερμανοί, απαιτεί να υπάρξει ομοφωνία στο Eurogroup.