«Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επιτυχής κατάληξη της οποίας θα ωφελήσει και τα δύο μέρη». Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα από την Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «είναι ώριμη και αναγκαία η αντικατάσταση της Τρόικα και στο βαθμό που τελικά επιβεβαιωθεί η σχετική συζήτηση, θα είναι ένα θετικό βήμα για την Ευρώπη».

Ads

Ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο είπε: «Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα το πρώτο επίσημο ταξίδι ως πρωθυπουργού να γίνει στην Κύπρο. Μας δένει η κοινή λαμπρή ιστορία, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθύτατη ικανοποίησή του για την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού στη Λευκωσία σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, ευχόμενος κάθε επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη σειρά του,  είπε ότι οι δύο χώρες παρά τα οικονομικά προβλήματα, παραμένουν πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή. «Θα υποστηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη συναντίληψη Αθήνας-Λευκωσίας στο εθνικό θέμα.

Πριν τις δηλώσεις των δύο ανδρών ο Ελληνας πρωθυπουργός έγραψε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών: «Με την ευχή και την ελπίδα να στηρίξουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου, για διεκδίκηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της νήσου. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να αγωνίζονται για το δίκιο, την ειρήνη, τη συνεργασία των λαών».

image

Ads

Την ίδια στιγμή, ως το «πιο ενδιαφέρον γεγονός» παρουσιάζει, με δημοσίευμά της, η εφημερίδα Wall Street Journal την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και κυρίως την επαφή που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Ήδη από την Κυριακή, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου εμφάνιζαν τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι διατεθειμένος να καταργήσει την Τρόικα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα δεσμευθεί, ώστε να τηρήσει μέχρι κεραίας τις συμφωνίες της Ελλάδας για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται επίσης αυτή την εβδομάδα, όπως σημειώνεται, να μεταβεί στη Ρώμη και το Παρίσι, όπου θα παρουσιάσει τα επιχειρήματά του κατά της λιτότητας και «είναι πιθανό να κερδίσει συμπάθεια» στις θέσεις του από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, «το Βερολίνο δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα (των επισκέψεων) του» και όπως επισημαίνεται, εάν δεν γίνει αυτό (επίσκεψη στο Βερολίνο), μια πρώτη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Α. Τσίπρα «φαίνεται πιθανή κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις 12 Φεβρουαρίου» και ότι «πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα».

Συνάντηση Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Συνάντηση με και με τον αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, Χρυσόστομο, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον ευχαρίστησε γιατί Κυπριακή εκκλησία στάθηκε στο πλάι των αδύναμων και του ελληνικού λαού την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
 
Ζήτησε από τον Κύπριο Αρχιεπίσκοπο η εκκλησία να συνεχίσει το κοινωνικό της έργο ενώ αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες της Κυπριακής Εκκλησίας για προστασία της ιστορικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.
 
O Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι θρησκείες είναι για να ενώνουν τους λαούς και όχι για να τους χωρίζουν και ευχήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για τον αναγκαίο διαθρησκευτικό διάλογο σε μια εποχή όπου το θρησκευτικό μίσος οδηγεί σε περιπέτειες.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από την πλευρά του ανέφερε πως η ευχή και η προσευχή του είναι να πετύχει ο νέος πρωθυπουργός καθώς η επιτυχία του θα είναι επιτυχία του ελληνικού λαού. Ευχήθηκε να μη πεινάσει κανένας στην Ελλάδα όπως και στη Κύπρο.
 
Πριν τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στα «Φυλακισμένα Μνήματα» όπου κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων της ΕΟΚΑ.

Στο βιβλίο επισκεπτών ο πρωθυπουργός έγραψε: «Ο ηρωισμός και η θυσία των αγωνιστών του κυπριακού αγώνα, αποτελεί ανεξήτηλη πηγή έμπνευσης για τον απανταχού ελληνισμό. Τα οράματα των αγωνιστών της ελευθερίας για μια Κύπρο ενωμένη και ελεύθερη από στρατεύματα κατοχής παραμένουν όσο ποτέ επίκαιρα. Το ίδιο και ο πόθος μας να δούμε τον κυπριακό λαό ελεύθερο και ενωμένο ξανά να κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία».

image