Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου επέκριναν έντονα σήμερα τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη χρηματοπιστωτική στήριξη της χώρας και έθεσαν ερωτήματα για τη νομιμότητα της «τρόικας» που τα αποφασίζει. Μάλιστα, η σοσιαλιστική ομάδα σκοπεύει να στείλει μέσα σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα μια «εναλλακτική τρόικα», που θα προτείνει ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» προορισμένο να μειώσει τα ελλείμματα, αλλά ευνοώντας την ανάπτυξη και την απασχόληση.
 

Ads

Το πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο θα είναι αντιπαραγωγικό επειδή «θα καταστήσει δυσκολότερη τη μείωση των ελλειμμάτων», προέβλεψε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών βουλευτών, ο Αυστριακός Χάνες Σβόμποντα. «Συμβάλλουμε ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα και εκφράζω τη λύπη μου γι’ αυτό», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.
 
Συγκρίνοντας τα μέλη της τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) με αρπακτικές «ακρίδες» που ασκούν «εκβιασμό» για να χορηγήσουν τη βοήθειά τους, παρατήρησε πως αυτός ο θεσμός «ομιλεί στο όνομα της ΕΕ, όμως δεν έρχεται ποτέ να εμφανισθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
 
Η σοσιαλιστική ομάδα σκοπεύει να στείλει μέσα σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα μια «εναλλακτική τρόικα» αποτελούμενη από τρία μέλη της. Οι βουλευτές αυτοί θα προτείνουν στην Ελλάδα ένα «εναλλακτικό πρόγραμμα» προορισμένο να μειώσει τα ελλείμματα, αλλά ευνοώντας την ανάπτυξη και την απασχόληση, δήλωσε ο Σβόμποντα.
 
Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ δήλωσε επίσης πως «επιβάλλουμε στην Ελλάδα έναν αφόρητο ρυθμό λιτότητας, μια από-ανάπτυξη που κανένας δεν μπορεί να ζήσει». Στο θέμα αυτό, η ΕΕ «ακολουθεί μια γραμμή που στο τέλος δεν θα λειτουργήσει και που είναι απαράδεκτη», τόνισε.
 
Ο επικεφαλής των φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ δήλωσε επίσης πως «η συμφωνία με την τρόικα δεν θα επιτρέψει να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα», αναφέροντας, όμως, διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Γκι Φέρχοφστατ, το πρόγραμμα λιτότητας «δεν επιτίθεται στα αληθινά προβλήματα», που είναι «ο πελατειακός χαρακτήρας του κράτους, η διαφθορά, ένας πληθωρικός δημόσιος τομέας και ένα τουλάχιστον πολύπλοκο φορολογικό σύστημα».
 
Ακόμη και ο επικεφαλής των συντηρητικών ευρωβουλευτών, ο Γάλλος Ζοζέφ Ντολ, συμφώνησε απρόθυμα πως «δεν μπορούμε να κόψουμε ακόμη 10% από τους (ελληνικούς) μισθούς, θα πρέπει να σκεφθούμε διαφορετικά, αλλιώς πάμε κατ’ ευθείαν στον τοίχο».

Μ. Σουλτς: Οι ηγέτες της ΕΕ οδηγούν την Ελλάδα σε αδιέξοδη οικονομική ύφεση
 
Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rheinische Post» ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς τονίζει την ανάγκη να δοθεί επειγόντως στην Ελλάδα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων, επικουρικά προς τα μέτρα λιτότητας. Προειδοποιεί ότι «διαφορετικά και αυτά τα χρήματα θα εξατμιστούν όπως τα προηγούμενα πακέτα».
 
Ο Μ. Σουλτς ασκεί κριτική στις ηγεσίες των κρατών- μελών της ΕΕ γιατί «οδηγούν την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη οικονομική ύφεση» και διευκρινίζει: «Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι βεβαίως απαραίτητη, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε επειγόντως είναι επενδύσεις που θα δώσουν στον πληθυσμό μια πραγματική προοπτική για το μέλλον».
 
Ανέφερε ενδεικτικά επενδύσεις στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας, την επέκταση δρόμων, σιδηροδρόμων και λιμανιών.
 
«Κάντε διακοπές στην Ελλάδα»
 
Σε παρόμοιο κλίμα είναι και  οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ ο οποίος προέτρεψε τους συμπατριώτες του να πηγαίνουν για διακοπές στην Ελλάδα.
 
Η Ελλάδα «χρειάζεται επειγόντως οικονομική ανάπτυξη και ο τουριστικός τομέας πρέπει να γίνει και πάλι ανταγωνιστικός» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής με δήλωσή του στην εφημερίδα «Hamburger Abendblatt».
 
Σημειώνει επίσης: «Οποιος έχει σκεφτεί να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, μπορεί τώρα να στείλει ένα μήνυμα. Ο κάθε τουρίστας είναι βοήθεια για τη χώρα. Αλλά τώρα τον Φεβρουάριο, που ο τουρισμός είναι νεκρός».