Nέο τοπίο στο «ναρκοπέδιο» του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, και κυρίως στο δύσκολο εγχείρημα απεγκλωβισμού των συστημικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, διαμορφώνει η απορρόφηση της Grivalia από την Eurobank – μια κίνηση, που είχε δρομολογηθεί υπό άκρα μυστικότητα και ανακοινώθηκε επισήμως την Κυριακή.

Ads

Πρόκειται, όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, για μια κίνηση-ματ, καθώς καθιστά αυτομάτως την Eurobank την πιο ισχυρή, σε όρους κεφαλαιακής βάσης, ελληνική τράπεζα, ενώ ταυτόχρονα επισπεύδει θεαματικά το χρονοδιάγραμμα εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα, πέραν της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Eurobank με 1,2 δις ευρώ, η συμφωνία προβλέπει την παράλληλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10,7 δις ευρώ έως το τέλος του 2019, αντί του 2021 που προέβλεπε ο βασικός σχεδιασμός. Τούτο θα επιτευχθεί μέσα από την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε ένα σχήμα ειδικού σκοπού (SVP) και το όλο σχέδιο θα περιορίσει, έως το τέλος του 2019, τα κόκκινα δάνεια του χαρτοφυλακίου της Eurobank μόλις στα 6 δις ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 1,2 δις, τα 900 εκατομμύρια θα προέλθουν από την συγχώνευση μέσω της απορρόφησης της εταιρίας διαχείρισης ακινήτων Grivalia και άλλα 300 εκατομμύρια από την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην FPS, θυγατρική της Eurobank.

Ads

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα απαιτήσει έναν χρόνο και έχει ήδη εξασφαλίσει την πλήρη έγκριση της ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής, του SSM. Στην πράξη, μέσα από αυτή την συμφωνία, ο όμιλος Fairfax του καναδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα αναδεικνύεται πλέον σε βασικό μέτοχο της Eurobank με ποσοστό 32,5%. Μέχρι σήμερα ο όμιλος Fairfax κατείχε το 16,88% της Eurobank και το 51,43% της Grivalia Properties.

Ξένοι αναλυτές και ο διεθνής οικονομικός Τύπο σχολιάζοντας την συμφωνία επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Πρεμ Γουάτσα εξακολουθεί να «ποντάρει» και να επενδύει στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών παρά το γεγονός ότι έχασε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ την διετία 2014-2015 και όταν η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το Grexit.

Ο Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος ίδρυσε την Fairfax Financial το 1985 και παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, είχε ο ίδιος αποκαλύψει πριν από έναν χρόνο ότι έχει χάσει στην Ελλάδα περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια από το 2014. Χθες ωστόσο επεναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική αγορά δηλώνοντας: «Τοποθετούμαστε μακροπρόθεσμα και πιστεύουμε ότι η Eurobank είναι μια πολύ καλή τράπεζα». Όπως πρόσθεσε, όταν εξαλειφθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «θα υπάρχει μια πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη τράπεζα σε μια πολύ καλή θέση για να εξυπηρετήσει τους Έλληνες πελάτες καθώς και την ελληνική οικονομία».

Η κίνηση της Eurobank ήρθε παράλληλα με την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων – ενός σχεδίου, που προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς των τραπεζών σε μια Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle). Για την κάλυψη του τιμήματος της μεταβίβασης, η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα προχωρήσει σε έκδοση τιτλοποίησης στην οποία θα μετάσχουν και το δημόσιο και οι τράπεζες, με ιδανικό σενάριο την μεταφορά στην Εταιρία Ειδικού Σκοπού μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 40 δις ευρώ.