Ακούς τα διάφορα εξαπτέρυγα και παπαγαλάκια της κυβέρνησης, μετά το νέο κυβερνητικό πακέτο των 11 εκατομμυρίων Ευρώ και χαίρεσαι που υπάρχουν και κάποιοι που, εν μέσω αρρώστιας, θανάτων και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, μπορούν και παραμένουν χαρούμενοι.

Ads

«Πάμε πολύ καλά», λένε. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και την Ισπανία. Το οφείλουμε 100% στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που πήρε την κατάλληλη στιγμή τα κατάλληλα αυστηρά περιοριστικά μέτρα»

Το γεγονός ότι τα διεθνή στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Δυτικής εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού και πολύ περισσότερους θανάτους σε σχέση με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δεν φαίνεται να τους απασχόλησε καθόλου.

Όπως φαίνεται να μην τους απασχολεί και η εξήγηση που δίνεται διεθνώς γι’ αυτή την καθυστερημένη… αναβίωση του πάλαι ποτέ «σιδηρού παραπετάσματος» στην Ευρώπη. Που είναι ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά κάθε χώρας.

Ads

Έτσι, οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και η Γαλλία και η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι μικρότερες πληθυσμιακά Ολλανδία και Βέλγιο, έχουν μεγάλα διεθνή αεροδρόμια με πολλές καθημερινές απευθείας συνδέσεις με τις Ασιατικές χώρες από όπου ξεκίνησε η πανδημία. Κάτι που δεν συμβαίνει βεβαίως με τις χώρες της Βαλκανικής, αλλά και βορειότερα με την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

Κι ακόμη, οι χώρες της Δ. Ευρώπης με τη μεγάλη εξάπλωση του ιού, το οφείλουν σε σημαντικό βαθμό στη μεγάλη οικονομική, εμπορική και τουριστική κινητικότητα που έχουν αναπτύξει, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, με εκείνες από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της πανδημίας, όπως π.χ. με την Κίνα και την Β. Κορέα.

Όταν αρχίζουν τα δύσκολα, εμφανίζεται η δεύτερη γραμμή άμυνας της προπαγάνδας. Που δεν είναι άλλη από τη διαστρέβλωση της αλήθειας και τα fake news.

«Ο κορωνοϊός ήρθε στην Ελλάδα συγχρόνως με την Ισπανία και τις υπόλοιπες χώρες της Δ. Ευρώπης» διαδίδουν ψευδώς. «Που λοιπόν οφείλεται η μικρή εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα;»

Τότε είναι που τους δείχνεις ιστορικά δεδομένα με ημερομηνίες, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία ήρθε στα μέσα Ιανουαρίου και στην Ισπανία στις 31 Ιανουαρίου, όταν ακόμη δεν είχε γίνει αντιληπτή διεθνώς η μεταδοτικότητα και η μεγάλη επικινδυνότητα του ιού. Με αποτέλεσμα η διασπορά να γίνει τότε σε αυτές τις χώρες εντελώς ανεμπόδιστα.

Εκεί «ξέφυγε» η κατάσταση στη Δ. Ευρώπη.

Ενώ στη δική μας περίπτωση, στην Ελλάδα, το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στο τέλος Φεβρουαρίου, με τον ιό να φτάνει σε εμάς μέσω Ιταλίας και Ισραήλ.

«Πόσο τυχεροί είμαστε που έχουμε αυτόν τον ηγέτη για πρωθυπουργό, που πήρε τα κατάλληλα αυστηρά μέτρα την πλέον κατάλληλη στιγμή, σε αντίθεση με τους δυστυχείς Ιταλούς και Ισπανούς που καθυστέρησαν», είναι η κόντρα ρελάνς της προπαγάνδας.

Τότε εσύ, που για να αρθρώσεις μια κουβέντα και να δώσεις ένα στοιχείο κάνεις έρευνα ωρών, διασταυρώνοντας τις πηγές σου, τους απαντάς ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ο περιορισμός στο σπίτι και η απαγόρευση συγκεντρώσεων, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων κλπ, ελήφθησαν σε όλη την Ευρώπη την ίδια περίπου εποχή, περί τα μέσα Μαρτίου. Τότε ήταν που συνειδητοποιήθηκε διεθνώς η μεγάλη επικινδυνότητα του κορωνοϊού και τότε που ο ΠΟΥ εξέδωσε οδηγίες για τη λήψη μέτρων ανάσχεσής του.

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας από την Ιταλία και την Ισπανία λοιπόν, δεν είναι ότι σε εμάς τα μέτρα ελήφθησαν νωρίτερα, αλλά ότι η πανδημία μας έπληξε καθυστερημένα. Έτσι, όταν στα μέσα Μαρτίου ελήφθησαν τα μέτρα παντού, στην Ελλάδα δεν είχε προλάβει ακόμη να εξαπλωθεί ο ιός, σε αντίθεση με ό,τι είχε τότε συμβεί στις υπόλοιπες χώρες της Δ. Ευρώπης.

Τα διεθνή στοιχεία είναι εύγλωττα. Μεταξύ πρώτης εμφάνισης κρούσματος και λήψης πρώτων μέτρων, είχαν ήδη παρέλθει για την Ιταλία 33 ολόκληρες μέρες και για τη Γερμανία 43, ικανές να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα ο ιός στον πληθυσμό.

Στην Ελλάδα αντίστοιχα, λόγω καθυστερημένης εμφάνισης της νόσου, μεταξύ εμφάνισης πρώτου κρούσματος και λήψης μέτρων, είχαν παρέλθει μόλις 13 ημέρες.

Αυτή η διαφορά των 20-30 ημερών στην πρώτη εμφάνιση κρούσματος είναι που έσωσε την Ελλάδα, όχι ο Μητσοτάκης…

Η αιτία λοιπόν που κάνει τον ιό σε εμάς, για την ώρα, να μην έχει τόσο μεγάλη εξάπλωση, δεν είναι ότι η κυβέρνηση είχε την πρόνοια να πάρει νωρίς τα σωστά μέτρα, αφού όλες οι χώρες πήραν τα ίδια περίπου αυτονόητα περιοριστικά μέτρα την ίδια σχεδόν χρονική περίοδο. Εκείνο που διαφοροποιεί την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Α. Ευρώπης είναι η καθυστέρηση με την οποία έφτασε σε αυτές ο ιός της πανδημίας.

Αν τώρα αυτή την αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας, η οποία είναι υπεύθυνη για την καθυστερημένη έλευση του κορωνοϊού στη χώρα, κάποιοι αρέσκονται να την αποδίδουν στη ΝΔ και στον Μητσοτάκη, ας το πουν κι ας πάρουν και την ευθύνη.

Αυτό είναι περισσότερο αληθοφανές πάντως, από το ότι η Ελλάδα πήρε πρώτη περιοριστικά μέτρα και ύστερα την ακολούθησε και η υπόλοιπη Ευρώπη…

Και εν πάση περιπτώσει, αν πρέπει οπωσδήποτε να δρέψει δάφνες η ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, γιατί αδικούμε τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της Β. Μακεδονίας, της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Πολωνίας, της Ουκρανίας και τόσων άλλων χωρών που έχουν τα ίδια ή και λιγότερα από εμάς καταγεγραμμένα κρούσματα και θανάτους;

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι αργά ή γρήγορα, αυτή η προπαγάνδα που στηρίζεται σε ψευδή δεδομένα θα αποκαλυφθεί.

Όπως θα αποκαλυφθεί και η ανωτερότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού της, του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι εκτιμώντας την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας και δείχνοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, έχουν χαμηλώσει εντυπωσιακά τους τόνους της αντιπολίτευσης, παρέχοντας πρωτοφανή συναίνεση στην κυβέρνηση για τη λήψη των ενδεδειγμένων, όπως συνιστούν οι επιστήμονες, μέτρων.

Εκείνο που πραγματικά ενοχλεί στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι ούτε η διαστρέβλωση της αλήθειας, που είναι άλλωστε συνήθης πρακτική στα καθ’ ημάς, ούτε και η συγκυρία που αυτό συμβαίνει, πολύ πριν ακόμη φτάσουμε δηλαδή στην αιχμή της εξάπλωσης του ιού.

Εκείνο που πραγματικά ενοχλεί, γιατί είναι ζήτημα ηθικής τάξης, είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν πολιτικά τη συμφορά στο Μάτι, ενοχοποιώντας την τότε κυβέρνηση και τον τότε πρωθυπουργό για τους θανάτους, είναι αυτοί που και σήμερα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τη συμφορά της πανδημίας, από την αντίθετη πλευρά αυτή τη φορά, λιβανίζοντας τον σημερινό πρωθυπουργό για την ευεργετική συμβολή του στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Και είναι οι ίδιοι άνθρωποι, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα την πολιτική εκμετάλλευση των πάντων, ακόμη και του ανθρώπινου πόνου, που κουνούν το δάχτυλο και επιβάλλουν τη… σιωπή των αμνών στο όνομα της εθνικής ομοψυχίας, κάθε φορά που κάποιοι αποκαλύπτουν τα ψέματά τους.

Λες και η εθνική ομοψυχία είναι συνώνυμη με τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, τη διασπορά fake news και τη διεξαγωγή προπαγάνδας…