Το κλίμα διχασμού, τρομοκρατίας και εκφοβισμού που επέβαλε στην ελληνική κοινωνία η χούντα αποτυπώνεται, με τον πιο αποκαλυπτικό ίσως τρόπο, στην περίφημη «Ερώτηση Νο 9».

Ads

Είναι, στην ουσία, η ερώτηση αποκήρυξης του κομμουνισμού – μια ερώτηση, που καλούντο να απαντήσουν οι φαντάροι της εποχής προκειμένου να αποκτήσουν άμεμπτο «Δελτίο Νομιμοφροσύνης».

Ανάμεσα στα έντυπα που περιλάμβανε το «Δελτίο Νομιμοφροσύνης» ήταν και το λεγόμενο «Αυτοβιογραφικό Σημείωμα», ένα ερωτηματολόγιο αποτελούμενο από 18 τυποποιημένες ερωτήσεις στο οποίο οι στρατευμένοι έπρεπε να απαντήσουν χειρόγραφα. Ήταν μια άλλη εκδοχή της παλαιότερης «δήλωσης μετανοίας» – ένα έντυπο με το οποίο οι φαντάροι έπρεπε να αποκηρύξουν τον κομμουνισμόν, τις… παραφυάδας αυτού και να καταθέσουν, με τον μέγιστο δυνατό ζήλο, την αφοσίωσή τους στις «εθνικοπατριωτικές» αρχές και αξίες.

Από τις απαντήσεις που έδινε ο κάθε στρατιώτης εξαρτιώταν σε ποιό όπλο θα υπηρετήσει, τι ειδικότητα θα πάρει, σε ποια μονάδα θα πάει κι εάν θα μετατεθεί στην… άκρη του πουθενά λόγω ελλείμματος εθνικοφροσύνης.

Ads

Τί γνώμη έχεις διά τον κομμουνισμόν;

Μεταξύ των 18 ερωτήσεων, δε, η καθοριστική ήταν η ερώτηση Νο 9, η ερώτηση περί του τι… εστί κομμουνισμός.

Οι απαντήσεις που δίνονταν, από το ουσιαστικό περιεχόμενο έως την ορθογραφία και το συντακτικό και τα ενίοτε ταυτόσημα τσιτάτα, είναι αποκαλυπτικές του καθεστώτος τρόμου και εκφοβισμού με το οποίο οι νεαροί φαντάροι εξαναγκάζονταν να αποκηρύξουν ιδιοχείρως, και μετά φανατισμού, τον κομμουνισμό.

Για του λόγου το αληθές, ιδού η ερώτηση 9, ιδού και κάποιες από τις πλέον χαρακτηριστικές απαντήσεις (με ατόφια την ορθογραφία και το συντακτικό τους):

ΕΡΩΤΗΣΗ 9. Τί γνώμη έχεις δια τον κομμουνισμόν; Τί ζημίας επροξένησεν εις την Χώραν κατά το παρελθόν; Ποίαι νομίζεις ότι είναι αι σημεριναί επιδιώξεις του; Εκπροσωπείται σήμερον εις την Ελλάδα και από ποίους;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ:

image

* Ο Κομμουνίζμος δεν είναι καλό πραγά. Θελί να σκλάφοσι τον κοζμό και να τος ΣΒΑΞΗ. ΔΕΝ Πρόκειται να τος Αφισομέ να πάν στην ΕΛΛΑΔΑΜΑΣ.

image

ΕΙΝαι Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΑΔΟΣ ΚΑΤΑ το παρελθόν έκανε μεγάλες καταστροφές στην Ελάδα. Θέλει να υποδουλώσει την χώρα μας στην Ρωσία, Εκπροσωπίται από όλους τους εχθρούς της επαναστάσεως.

image

* Ο ΚΟΜΜΟΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΗ Ο Μεγαλύτερος εχρό της Ελλάδος. Εκανε μεγάλες ζιμιές στιν Ελλάδα. Θέλει να υποδιλόσι την χώρα μας στην Ροσίαν.

image

* Ο κομμουνισμός είναι ένα κοινωνιολογικόν σύστημα που καταργή πατρίδας, θρησείας, οικογένειας και βασίζεται στην βία. Αι ζημίαι και σε έμψυχο και σε άψυχο…

image

* Είναι εχθρός της πατρίδος και θέλει το κακό της. Σκότωσε ανθρώπους αθώους και κατέστρεψε χωριά και πόλεις. Επιδιώκει την καταστροφή της Ελλάδας. Σήμερα δεν υπάρχει στην Ελλάδα διότι έχει εξαληφθεί από την 21η Απριλίου 1967.

image

* ΜΗΣΩ ΤΟΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Σχέτη καταστροφή προς την πατρίδα μας. Τις ζημίες που έχουν προξενήση δεν περιγράφονται.

image

* Ο Κουμουνισμός είναι ο μαιγαλίτερος εχρος της Ελάδος. επροξενισας μαιγάλε ζιμιες. Επιδιόκη να ηποδουλοσι την χορανμας ης την Ροσιαν όλοι. η εχροί της

image

Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΙΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΚΑΝΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΔΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΣΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑΜΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΘΡΟΙ ΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΤΑΙ.

image

* Ο κομμούνισμός είναι ένα εκβηαστηκό κόμα. Δεν θέλω ποτέ να πάτηση το πόδη του κομμουνισμού μέσα εις την Ελλάδα μας, διότι είναι κακούργη ανρθώπη, είναι εκμεταλεφτικό κόμα.

image

* Τους κουμουνιστάς τους συχαίνομαι διότι είναι βάρβαροι. Οι κομμουνισται κατέσφαξαν πολούς Ελληνες κατά τον συμοριτοπόλεμο. Οι κουμουνισταί ακόμη ελπίζουν και θέλουν να πάρουν την μοιραρχία στο χέρι τους και να κάνουν ότι θέλουν. Με λίγα λόγια θα βασιστούν στη βία και θα κάνουν το δικό τους, Σήμερον ο κουμουνισμός δεν εκπροσοπίται από κανένα.

image

* ΘΑΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΟ ΜΕΡΙ ΤΕΛΕΦΤΕΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΖΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΦΤΕΡΟΣΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑΜΟΥ

image

* Ο κομουνισμός είναι προδότης ο οποίος θέλει να πιη το αίμα του ανθρώπου. Οι κομμουνισταίς η οποίοι εσκότωσαν και ερήμαξαν την πατρίδα μας αυτή η εμοβόροι η οποίοι ήταν τα τέρατα.

«Θα πολεμήσεις τον κομμουνισμόν»;

Σε συνέχεια της περίφημης Ερώτησης Νο 9, όμως, ερχόταν και η Ερώτηση Νο 10. Διότι αφού ο τρομοκρατημένος φαντάρος είχε αποκηρύξει, όπως και όσο μπορούσε, τον «κομμουνισμόν» όφειλε να δηλώσει και έτοιμος να τον πολεμήσει. Και μάλιστα «εθελοντικά»:

ΕΡΩΤΗΣΗ 10:

Εάν χρειασθή να πολεμήση η Πατρίδα μας εναντίον του κομμουνισμού (Εσωτερικού ή Εξωτερικου) εσύ τί θα κάνης; Διέγραψε όσες απαντήσεις δεν τις βρίσκεις σωστές και γράψε τη γνώμη σου με λίγα λόγια κάτω από την σωστή για σένα απάντησιν.

α. Θα πολεμήσω εναντίον του Κομ/σμού μόνον εάν με επιστρατεύση το Κράτος, διότι…

β. Θα προσφερθώ εθελοντικά να πολεμήσω εναντίον του κομ/σμού διότι…

γ. Θα μείνω ουδέτερος διότι…

δ. Θα ταχθώ με το μέρος του κομ/σμού και θα πολεμήσω στο πλευρό του διότι…

ε. Δεν θα ταχθώ με το μέρος του κομ/σμού, αλλά θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω όπως αλλοιώς μπορώ διότι…

ζ. Αι θρησευτικαί μου παποιθήσεις δεν μου επιτρέπουν να χρησιμοποιήσω όπλον διότι…

Περιττό, βεβαίως, να διευκρινιστεί ότι οι περισσότεροι ερωτώμενοι «επέλεγαν» την απάντηση β («θα προσφερθώ εθελοντικά να πολεμήσω κατά του κομμουνισμού…») διότι σε διαφορετική περίπτωση ουδείς εγγυάτο τί ακριβώς τους περίμενε.

Οι δε «γνώμη» με την οποια συνόδευαν την απάντηση ήταν, λίγο ως πολύ, και πάλι, τυποποιημένη όπως:

image

«Πιστεύω ότι εάν καμιά φορά αι κομμουνισταί κατωρθώσουν να κυριαρχήσουν εις την χώραν μας αυτό θα σημάνει το τέλος της ελληνικής φυλής, επομένος και το δικό μου και της οικογενείας μου και της δικής μου πατρίδος». 

Με γνώση των συνεπειών του Νόμου…

Και αφού ο ερωτώμενος συμπλήρωνε, πέραν της αποκηρύξεως, και όλες τις υπόλοιπες από τις 18 ερωτήσεις που αφορούσαν την δράση τη δική του, της οικογένειάς του, τα στοιχεία των τυχόν εργοδοτών του – προκειμένου, βεβαίως, να ζητηθούν και να διασταυρωθούν πληροφορίες για το «ποιόν» του -, ερχόταν και η ώρα να βάλει την υπογραφή του. Αφού προηγουμένως διαβεβαίωνε ότι, με πλήρη γνώση των συνεπειών του νόμου, μελέτησε και απάντησε «χωρίς να επηρεασθεί από κανένα» το περίφημο «Αυτοβιογραφικόν Σημείωμα»:

«Εμελέτησα μετά προσοχής και απολύτου ψυχραιμίας όλας τας ερωτήσεις χωρίς να επηρεασθώ από κανένα και δηλώ, εν γνώσει των συνεπειών του Νόμου, περί ψευδούς δηλώσεως, ότι αι απαντήσεις μου ανταποκρίνονται προς την αλήθειαν και ότι δεν απέκρυψα τίποτε. Αντιλαμβάνομαι ότι μια εκ προθέσεως ψευδής δήλωσις επί του εντύπου τούτου τιμωρείται υπό του άρθρου 225 παραγρ 2 του Ποινικού Κώδικος εις ποινήν πλημμελήματος.»

Αυτά ως προς την κατηγορηματικήν και αυτόβουλη επιβεβαίωση του αντικομμουνιστικού φρονήματος. Για να σχηματίσετε την πλήρη εικόνα δημοσιεύουμε εδώ ολόκληρο το έντυπο του «Αυτοβιογραφικού Σημειώματος»:

image

* Πατήστε πάνω στα έγγραφα για να τα δείτε σε μεγέθυνση

image

image

image

Η «Αυγή» και οι φάκελοι

Η «Αυγή» δημοσίευσε την Κυριακή ρεπορτάζ με πληροφορίες για το τί θα περιέχουν οι φάκελοι που θα αποκαλύψει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στους ίδιους (τους «φακελωμένους») και στους συγγενείς τους. Μάλιστα έκφραζει την… έκπληξή της με την «διασταυρωμένη πληροφορία» ότι η ασφάλεια έκανε παρακολουθήσεις και μετά το 1974, επικαλούμενη το γεγονός ότι στο φάκελο ενός πολιτικού υπάρχουν δημοσιεύματα εφημερίδων του 1981 με τη δραστηριότητά του. 

Προφανώς η «Αυγή» δεν πήρε μυρωδιά από τις αποκαλύψεις που κάνει εδώ και δυο εβδομάδες το tvxs.gr δημοσιεύοντας δεκάδες έγγραφα από τους φακέλους της ασφάλειας και του στρατού εκ των οποίων αποδεικνύεται ότι το φακέλωμα γινόταν κανονικά μέχρι και το 1982.  

Αυτά…

Αύριο, στην έρευνα του tvxs.gr: «Ανήκε εις την Νεολαία Λαμπράκη και συναναστρέφονταν κομμουνιστάς»