Ο κύβος ερρίφθη μετά τις εμφανίσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, η σύγκρουση γίνεται μετωπική και καθολική και η πολιτική σκηνή μπαίνει πλέον στην εποχή της μεγάλης πόλωσης.

Ads

Οι δύο πόλοι αντιπαράθεσης και εξουσίας έχουν οριοθετηθεί καθαρά πλέον, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, και η αναμέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά αφηγήματα και πολιτικά μοντέλα, αλλά και με παράπλευρα «βαριά πυρά» και σε όλα τα μέτωπα της καθημερινής διαχείρισης.

Στο μεγάλο κάδρο, από την μία πλευρά βρίσκεται η σταθερή κυβερνητική στρατηγική της ταχείας ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο και της δίκαιης και υγιούς ανάπτυξης, και από την άλλη το μοντέλο του «ρεαλιστικού» – έως και κυνικού – νεοφιλελευθερισμού και του νέου «αντι-κρατισμού» που κατέθεσε στην Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο Κουρουμπλής και ο Καμμένος

Παράλληλα, η ΝΔ φέρνει στην πρώτη γραμμή του οπλοστασίου της και την «ανικανότητα» και «ανεπάρκεια» της κυβέρνησης σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων πέραν της οικονομίας, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο, πολεμικού τύπου, θόρυβος που προκάλεσε στο ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής στον Σαρωνικό, με προσωπικές παρεμβάσεις και προσωπική παρουσία ακόμη και στην Βουλή του ίδιου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι συνεχείς εμφανίσεις Μητσοτάκη, άλλωστε, είναι κομβικό στοιχείο στον σχεδιασμό της Πειραιώς για το επόμενο διάστημα, όπως και η στοχοποίηση υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που κρίνονται ευάλωτα.

Ads

Ως εκ τούτου, η ΝΔ θα επιμείνει και τις επόμενες ημέρες στο αίτημα για παραίτηση Κουρουμπλή μετά τους – τουλάχιστον άστοχους – επικοινωνιακούς χειρισμούς του υπουργού Ναυτιλίας, ενώ στο πρώτο πλάνο των αντιπολιτευτικών πυρών ξαναμπαίνει και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Αυριο συζητείται στην Βουλή το αίτημα για εξεταστική επιτροπή σε σχέση με τις επαφές που είχε ο υπουργός Αμυνας με τον ισοβίτη κρατούμενο Γιανουκάκη για την υπόθεση Noor 1, ενώ νέα θύελλα προκαλεί παραπλεύρως και το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» το Σάββατο που υποστηρίζει ότι ο Πάνος Καμμένος έπαιξε χιλιάδες λίρες σε καζίνο κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έθεσε ήδη ζήτημα παραίτησης Καμμένου, ενώ τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ κάλεσαν τον υπουργό να δώσει εξηγήσεις αύριο στην Βουλή.

Ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες αποτελούν επίσης στρατηγικό στόχο της ΝΔ, η οποία ποντάρει αφ’ ενός στα προγραμματικά και ιδεολογικά χάσματα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και, αφ’ ετέρου, στην δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Η αντεπίθεση του Μαξίμου

Απέναντι σ’ αυτή την τακτική η κυβέρνηση εξακολουθεί να «ποντάρει» στον μεγάλο στόχο, εκείνον της οικονομικής ανάταξης και της υπέρβασης της μνημονιακής κρίσης, και έχει επιλέξει να απαντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δύο επίπεδο: Αναδεικνύοντας, κατ’ αρχάς, την σκληρή νεοφιλελύθερη ατζέντα του και, ταυτόχρονα, καταγγέλλοντάς τον για αντιπολίτευση επικοινωνιακής στόχευσης και όχι ουσίας και αξιών.

Αυτό ακριβώς το πλαίσιο έδειξαν και οι αντεπίθέσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου όσο και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά αυτή την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να ξεπεράσει και τις σκιές που άφησε πίσω της το θέμα της ρύπανσης στον Σαρωνικό.

Απόφαση του Μαξίμου είναι να εστιάσει στα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα που ανέδειξε η περιβαλλοντική καταστροφή, ήτοι στα αίτια της βύθισης του πλοίου και στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Αύριο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για το λαθρεμπόριο, τα οποία αποφασίστηκαν σε σύσκεψη με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να προχωρήσει ταχύτατα η έρευνα για τα αίτια της βύθισης του πλοίου «Αγία Ζώνη».

Στο μέτωπο Κουρουμπλή εξακολουθεί να μην τίθεται ζήτημα παραίτησης, καίτοι ο υπουργός παραμένει υπό «έλεγχο» και επιτήρηση και το θέμα του παραπέμπεται – πλην απροόπτου – στον ανασχηματισμό.

Η κεντροαριστερά και οι ΑΝΕΛ

Στην, εντελώς διαφορετική, περίπτωση Καμμένου και ΑΝΕΛ, το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι άλλης τάξης κι έχει να κάνει με την διαφύλαξη της προοδευτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μπει και εκείνη στο παιχνίδι της πόλωσης και, συντασσόμενη με την ΝΔ, να μην ψηφίζει κανένα νομοσχέδιο που δεν στηρίζουν οι ΑΝΕΛ, ακόμη κι αν συμφωνεί, θέτει σε κίνδυνο σοβαρές θεσμικές παρεμβάσεις.

«Το πρόβλημα δεν είναι η δεδηλωμένη και οι επικοινωνιακές εντυπώσεις, η δεδηλωμένη δεν χάνεται αν καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο», λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπουν στο συρτάρι προοδευτικές τομές, όπως η ταυτότητα φύλου, που αποτελούν σημαία της αριστεράς». Επ’ αυτού, την διέξοδο ίσως δώσουν διαφοροποιήσεις που ήδη καταγράφονται στην κεντροαριστερά –ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι -, όμως πολιτικά και σημειολογικά το ζήτημα παραμένει ανοιχτό.