Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής του, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Οι ανακοινώσεις του κ. Τσίπρα οδηγούν το κόμμα σε συνεδριακές διαδικασίες προκειμένου το κόμμα να μπει σε δρόμο διαδοχής.

Ads

Το καταστατικό δίνει τη δυνατότητα για την άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου με τους συνέδρους που είχαν ψηφιστεί για το προηγούμενο συνέδριο. Η άλλη περίπτωση είναι η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, αφού θα έχει προηγηθεί η εκλογή νέων συνέδρων.

Τις αποφάσεις θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη συνέχεια το συνέδριο θα πρέπει να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, αλλά και τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, το Καταστατικό του κόμματος προβλέπει ότι «η εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών με ενιαία λίστα. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια μέρα, σε χωριστή κάλπη, γίνεται και η εκλογή του Προέδρου του κόμματος». Επίσης στο καταστατικό επισημαίνεται πως «η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Ads

Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να τρέξουν οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Η Όλγα Γεροβασίλη επικρατέστερη για πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας