Λεπτές ισορροπίες στις πολιτικές αντοχές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως θα δοκιμάσει η, διαγραφόμενη, επώδυνη συμφωνία με τους δανειστές – μια συμφωνία, που δείχνει να οδηγεί αναγκαστικά σε, αν μη τι άλλο, μετάθεση βασικών προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος.

Ads

Τα σταθερά σκληρά μηνύματα από Βρυξέλλες και Βερολίνο άναψαν τις πρώτες σπίθες έντασης χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η συνέχεια διαγράφεται φορτισμένη στη νέα συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου,  ενώ η διέξοδος του δημοψηφίσματος γεννά όλο και πιο έντονους προβληματισμούς με δεδομένες τις παγίδες που κρύβει.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κυριάρχησε η σκληρή κριτική από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου – μια κριτική, με άμεσο αποδέκτη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος ενημέρωσε τα όργανα για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές ακόμη κι έως τις 19 Μαΐου, ωστόσο δέχθηκε έντονη κριτική για την διαπραγματευτική τακτική και για την ίδια την διαπραγματευτική ομάδα. 

Ads

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, δίνοντας στίγμα μάλλον σκληρών προθέσεων και για το επόμενο διάστημα, εγκάλεσε την κυβέρνηση για παλινωδίες στην διαπραγμάτευση και για εγκατάλειψη βασικών δεσμεύσεων του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, ενώ έντονη ήταν η κριτική που άκουσε ο κ. Δραγασάκης και από τον προερχόμενο εκ της Αριστερής Πλατφόρμας Στάθη Λεουτσάκο. 

Τις, σταθερές πλέον, βολές του για την αποδοχή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ενώ στον χορό της κριτικής μπήκαν και στελέχη που μέχρι πρόσφατα κινούντο στο κλίμα των «προεδρικών», όπως ο Ρούντι Ρινάλντι.

Γενική απαίτηση στη συνεδρίαση ήταν η απαρέγκλιτη τήρηση από την κυβέρνηση των «κόκκινων γραμμών», με την όλη θερμή ατμόσφαιρα να αποτυπώνεται και στην αρκούντως έντονη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια ανακοίνωση – προσκλητήριο υπεράσπισης των «κόκκινων γραμμών»: «Από την πρώτη στιγμή», αναφέρεται, «που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις».

«Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού», τονίζεται στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας που δεσμεύεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών».

Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν το κλίμα αυτό κάνοντας λόγο για «αναμενόμενο προβληματισμό και αγωνία, που όλοι συμμερίζονται» και επεσήμαναν ότι, όπως είπε και ο Γιάννης Δραγασάκης στη συνεδρίαση, στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης θα γίνει η μέγιστη προσπάθεια για τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας.