Με σκληρή ατζέντα και σε συνθήκες χρονικής και πολιτικής πίεσης ανοίγει σήμερα ο κύκλος των διαβουλεύσεων με το κουαρτέτο για το κλείσιμο – κατά το δυνατόν ταχύτερα – του Staff Level Agreement, της λεγόμενης «τεχνικής συμφωνίας» με τους δανειστές.

Ads

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, το σημερινό πρόγραμμα επαφών ξεκινά από το πρωί και περιλαμβάνει τα θέματα του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων, της ενέργειας και τα δημοσιονομικά, όλο το βάρος όμως της κυβέρνησης πέφτει εξ αρχής στην ανάδειξη των μεγεθών που αποδεικνύουν την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

Η υπεραπόδοση αυτή και ο βαθμός αποδοχής της από την πλευρά του ΔΝΤ θα καθορίσει τόσο το τελικό ύψος, όσο και το μίγμα των μέτρων και «αντίμετρων» – ένα μίγμα, που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να είναι όχι μόνον κοινωνικά και πολιτικά ανεκτό αλλά και απολύτως μηδενικό ως προς το δημοσιονομικό του αποτύπωμα, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός.

Από σκληρή αφετηρία το ΔΝΤ

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη καθώς οι πληροφορίες φέρουν την εκπρόσωπο του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου να έρχεται στην Αθήνα με βάση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης τις γνωστές απαιτήσεις του Ταμείου για εξοικονομήσεις 1% του ΑΕΠ από τη μείωση του αφορολόγητου και 1% από περικοπές στις συντάξεις δια της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς – ήτοι, συνολικό πακέτο μέτρων 1,8 δις +1,8 δις ευρώ μετά το 2018.

Ads

Το οικονομικό επιτελείο θα αντιτάξει στις απαιτήσεις αυτές τα στοιχεία που δείχνουν ότι ήδη το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπερνά κατά πολύ τους μνημονιακούς στόχους και, κατά τις πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, θα φθάσει για το 2016 ίσως και το 2,5% έναντι στόχου για 0,5%.

Με όπλο αυτή την υπεραπόδοση, και προσβλέποντας στη στήριξη της Κομισιόν, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να κατεβάσει το συνολικό πακέτο των μέτρων κοντά στα 2,7 δις ευρώ αντί 3,6 δις που ζητά το ΔΝΤ, ρίχνοντας παράλληλα το μεγαλύτερο βάρος των εξοικονομήσεων στη μείωση του αφορολόγητου και όχι στις συντάξεις.

Το αφορολόγητο και τα «αντίμετρα»

Η συζήτηση για το αφορολόγητο ξεκινά με τους δανειστές να υποδεικνύουν τη μείωσή του στο πεδίο ανάμεσα στα 5.500 και τα 6.000 ευρώ, και με την κυβέρνηση να διεκδικεί εν είδει θετικών «αντίμετρων» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό έως και 35%, τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς επίσης και στοχευμένες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές.

Η πρόταση του ΔΝΤ εστιάζει κυρίως στην μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων αλλά και των μεσαίων και ανώτερων εισοδημάτων. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά 10%, καθώς και μείωση των συντελεστών της φορολογίας εισοδήματος στο 15% με 20% από 22% έως 45% που είναι σήμερα.

Η τελική συμφωνία για το αφορολόγητο θα καθορίσει και την έκταση – καθώς και τον χρόνο – των παρεμβάσεων στις συντάξεις, με κυβερνητικές πηγές πάντως να επιμένουν ότι οι τελικές εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό δεν θα είναι πάνω από το 0,75% του ΑΕΠ και θα γίνουν σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας, από το 2021 έως το 2025.

Η μάχη με τον χρόνο και το πολιτικό κόστος

Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση ανέφεραν χθες ότι «όλες οι πλευρές δείχνουν πλέον βούληση για να κλείσει γρήγορα η συμφωνία», ουδείς όμως προεξοφλεί άμεσο αποτέλεσμα με δεδομένη αφ’ ενός την – παγίως – απρόβλεπτη στάση του ΔΝΤ και αφ’ ετέρου την πολιτική ανάγκη της Αθήνας για εξισορρόπηση μεταξύ μέτρων και αντίμετρων.

Το εν λόγω πολιτικό στοίχημα είναι αρκούντως δύσκολο, μετά και την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη ότι η νομοθέτηση μέτρων και «αντίμετρων» θα είναι μεν ταυτόχρονη, αλλά τα μέτρα θα εφαρμόζονται αυτομάτως ενώ τα αντίμετρα μόνον εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πλεονάσματα.

Υπό αυτό τα σκηνικό, και παρά τον σχεδιασμό που προβλέπει παραμονή του κουαρτέτου στην Αθήνα από μία εβδομάδα έως το πολύ δέκα ημέρες, δεν θεωρείται δεδομένο ότι η τεχνική συμφωνία μπορεί να κλείσει με διαδικασίες εξπρές.

Κοινοτικές πηγές μάλιστα δεν αποκλείουν και δεύτερη αποστολή του κουαρτέτου στην Αθήνα εντός του μήνα, με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει ως ορόσημο για την συνολική πολιτική συμφωνία – η οποία θα περιλαμβάνει και το ύψος των πλεονασμάτων μετά το 2018 – το Eurogroup της 20ης Μαρτίου…