Την επιστολή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την ανατροπή της απόφασης του Eurogroup που δεν ενέκρινε την παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Peter Spiegel. Την επιστολή παρέδωσε όπως παρέλαβε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. 

Ads

«Θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της σχετικά με το θέμα και να υποστηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με σκοπό την χορήγησή της. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στον κοινό στόχο επίτευξης μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής, οικονομικής βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα επιστρέψει Ελλάδα στην ανάπτυξη στο εσωτερικό της ευρωζώνης» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Η επιστολή

image

Ads

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητέ Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τους τελευταίους πέντε μήνες διεξήχθησαν εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών – στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου – για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Στις 27 Ιουνίου 2015, το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με αυξημένη πλειοψηφία την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015 , το οποίο θα επιτρέψει στους Έλληνες να αποφασίσουν, αν θα δεχθούν ή όχι τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τους θεσμούς στην κυβέρνησή μας, στο πλαίσιο των παραπάνω διαπραγματεύσεων.

Για να διεξάγουμε το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα, που θα επιτρέψει στους Έλληνες να λάβουν αυτή την πολύ σημαντική απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η Ελληνική Δημοκρατία υπέβαλε – στις 27 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup – αίτημα για την παράταση της Κύριας Χρηματοδοτικής Οικονομικής Διευκόλυνσης (MAFA) για περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν στις 6 Ιουλίου 2015, με προοπτική επίτευξη μίας συμφωνίας αμέσως μετά, σε εναρμόνιση με την απόφαση των Ελλήνων. Δυστυχώς, και για ασαφείς λόγους, το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό.

Η απόφαση αυτή – σε συνδυασμό με τη σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε – οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις προτάσεις αυτές, αποτελεί ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων, αναγκαίο για να διασφαλισθεί η ιδιοκτησία του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα εστιάζει μόνο στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε θέμα σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω από την κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο θέμα και να στηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης με την προοπτική της έγκρισής του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει θα συμβάλλει στον κοινό στόχο της επίτευξης μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών και του χρέους, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης».