Ads

Τη δέσμευση των κομμάτων τους για την επιτυχία των στόχων του προγράμματος Σταθεροποίησης και την εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης μεταφέρουν με επιστολές τους προς την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς. Εκτός από τις δεσμεύσεις του για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το νέο μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι στην Ελλάδα ειδικά, αλλά και στην Ευρώπη, χρειάζονται «νέες πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης», ενώ ο κ. Σαμαράς σημειώνει πως ότι μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις, που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως οι έγγραφες δεσμεύσεις των δύο πολιτικών αρχηγών για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης αποτελούν έναν από τους τρεις όρους που έθεσε το Eurogroup για την έγκριση του νέου δανείου προς την Ελλάδα.

 
Ειδικότερα, στην επιστολή του, ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρει πως χρειάζονται «νέες πηγές χρηματοδότησης της ανάπτυξης», καθώς και ευρωπαϊκές αποφάσεις «που θα συνεχίσουν να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα ενός ευρύτερου τείχους προστασίας, που θα εξασφαλίζουν ηρεμία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, και θα εποπτεύουν το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, σε τομείς όπως των οίκων αξιολόγησης».
 
Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την έκδοση Ευρωομολόγων, μαζί και με έργα υποδομής, ενώ τονίζει την ανάγκη να μην υπάρχουν πολύ διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα, στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που δυσκολεύει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
 
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς επισημαίνει ότι, αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις, που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος.

Μιλώντας νωρίτερα στο Ράδιο 9, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Παντελής Καψής δήλωσε πως δεν υπάρχει ο σκόπελος των έγγραφων δεσμεύσεων ούτε κάποιο δραματικό στοιχείο γύρω από αυτό. «Εμείς προχωράμε, ως κυβέρνηση, να υλοποιήσουμε όποιες δεσμεύσεις έχουμε αναλάβει και να πετύχουμε την ολοκλήρωση της συμφωνίας», είπε ο κ. Καψής.
 
Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στην Ευρώπη, σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις, σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι η λύση στα ζητήματα αυτά. Λοιπόν, είναι προφανές ότι και εμείς πρέπει να προχωράμε, παίρνοντας υπόψη μας τους πραγματικούς συσχετισμούς των δυνάμεων και τις διαφορετικές σκοπιμότητες που υπάρχουν.
 
Όλα αυτά μην τα δραματοποιούμε παραπάνω από όσο χρειάζεται. Είναι υπαρκτά προβλήματα, είναι υπαρκτά ζητήματα. Να μην κινούμαστε νομίζοντας, ότι μπορούμε ενδεχομένως να επιβάλλουμε τους όρους μας. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, αλλά μην τα δραματοποιούμε πάνω από ένα σημείο».

Ads

Έκκληση στον Αντώνη Σαμαρά να μην υπογράψει τη δεσμευτική επιστολή προς τις Βρυξέλλες απηύθυνε – λίγο πριν την αποστολή της – ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου δεν θα γίνουν «Νενέκοι», τόνισε χαρακτηριστικά σε παρέμβασή του στη Βουλή. Ο κ. Καρατζαφέρης υπενθύμισε την παλαιότερη πρότασή του για προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να λειανθούν οι αξιώσεις του Μνημονίου. Κάτι όμως, που όπως σημείωσε, δεν συνέβη. «Τώρα, το Eurogroup δουλεύει και ζητάει υπογραφές, να γίνουν οι πολιτικοί ηγέτες του τόπου “Νενέκοι”. Εγώ δεν το νομίζω. Έχω πλείστες επιφυλάξεις, πως ο ένας εκ των δύο δεν θα ενδώσει».

Βολές κατά των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπέλυσε το ΚΚΕ με αφορμή τις δεσμευτικές επιστολές των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά στις Βρυξέλλες. «Καμία έκπληξη. Κάνουν το αντιλαϊκό τους καθήκον απέναντι στην αστική τάξη που υπηρετούν και τη συμμαχία τους την ΕΕ», σχολίασε. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «οι διάφοροι πρώην συνεργάτες τους, που τώρα σκίζουν τα κουστούμια τους κατά των “δηλωσιών”, υποκρίνονται ότι διαφωνούν, κρύβουν την ουσία και αποπροσανατολίζουν. Ο λαός πρέπει όσο γίνεται πιο γρήγορα να ξεμπερδεύει με το σάπιο πολιτικό σύστημα, για να ανατρέψει και το σάπιο οικονομικό σύστημα που το γεννά και το χρειάζεται».

Η επιστολή Παπανδρέου

Το κείμενο της επιστολής Σαμαρά

Όπως ήδη έχω αναφέρει στην επιστολή μου της 23ης Νοεμβρίου 2011, το Κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, έχει δεσμευτεί για την επιτυχία των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, των βασικών πολιτικών του καθώς και της εφαρμογής τους. Το ίδιο ισχύει και για το Μνημόνιο/Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Συμφωνία (MoU/MEFP) που ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την περασμένη Κυριακή, με μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα μου εκφράζει τη δέσμευσή του:

*Να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη. Να υποστηρίξει ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στις αγορές εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και το φιλόδοξο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που περιέχει το πρόγραμμα. Οι προσαρμογές που συμφωνήθηκαν στην αγορά εργασίας, ελπίζουμε να δώσουν μια ισχυρή άμεση ώθηση, ώστε να προωθήσουν την απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για μιαν Οικονομία που βρίσκεται ήδη για πολλά χρόνια σε ύφεση και που η ανεργία της έχει ήδη ξεπεράσει το 20%.

*Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, προστατεύοντας όμως τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή περικοπών διαρθρωτικού χαρακτήρα και τις συνεχείς προσπάθειες να ελεγχθεί η δαπάνη και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις πληρωμών του δημοσίου [προς Έλληνες ιδιώτες και επιχειρήσεις], που φτάνουν ήδη το 3% του ΑΕΠ. Πράγματι, τολμηρές φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να φέρουν πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και να ανακόψουν τη φοροδιαφυγή.

*Να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Προγράμματος για μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος στον τραπεζικό τομέα, με ισχυρή αποφασιστικότητα και έλεγχο του χρηματοπιστωτικού πλαισίου, καθώς και τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έχει στόχο να προωθήσει το δημόσιο συμφέρον και να σεβαστεί την επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

*Εκφράζουμε, προφανώς, τη δέσμευσή μας για ταχύτατη εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής στρατηγικής που περιλαμβάνει τη Συμμετοχή του Επίσημου τομέα και το Ιδιωτικού τομέα (PSI), μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιτύχει τους απώτερους στόχους της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και να προσφέρει τα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να στηρίξει την προσαρμογή της χώρας μας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της.

Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος, όπως περιγράφονται στο Μνημόνιο και τη Χρηματοπιστωτική Συμφωνία.

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη επιστολή μου, εξακολουθούμε να δίνουμε «μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί άμεση Ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί».

Πράγματι, δίνοντας προτεραιότητα στην Ανάκαμψη, μαζί με τους άλλους αντικειμενικούς στόχους, θα καταστήσουμε το Πρόγραμμα πιο αποτελεσματικό και την προσπάθεια προσαρμογής πιο επιτυχή.

Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζω και στην προηγούμενη επιστολή μου, μπορεί να απαιτηθούν τροποποιήσεις που θα εγγυηθούν την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος. Και επαναλαμβάνουμε την πρόθεσή μας να φέρουμε αυτά τα ζητήματα για συζήτηση, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επίτευξη των στόχων του.
image
Επιμένει στους όρους για τη συμφωνία η Κομισιόν
 
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα πως απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα είναι η επίλυση των δύο εκκρεμοτήτων που αφορούν στις πολιτικές δεσμεύσεις και την κάλυψη της «τρύπας» στις συντάξεις του 2012. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ανέφερε ότι στη σημερινή τηλεδιάσκεψη θα γίνει συζήτηση σε βάθος, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι επείγει η υλοποίηση του λεγόμενου PSI από τα αποτελέσματα του οποίου εξαρτάται, όπως είπε, και το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν ανέφερε επίσης ότι πτώχευση της Ελλάδας θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη.