Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στη Λέσβο πραγματοποιεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τη χώρα μας, μεσούσης της προσφυγικής κρίσης. Ήδη στο νησί βρίσκονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ads

To αεροπλάνο της Alitalia με τον Πάπα Φραγκίσκο έφτασε στο αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» της Μυτιλήνης, γύρω στις 10:10 π.μ. -πριν από την προγραμματισμένη ώρα άφιξης. 

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επίσης τον καλωσόρισε και ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί…»

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι που έχουν πρόσωπο, όνομα, ιστορίες και έτσι θέλουν να τους αντιμετωπίζουμε» ήταν το μήνυμα του Πάπα στο twitter καθώς έφτανε στη Λέσβο. 

      image
Οι συγκινητικές στιγμές στη Μόρια       

Οι τρεις ιεράρχες υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια, όπου συνομίλησαν με πρόσφυγες. 

Στη Μόρια έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» – «ελευθερία».

Με στοργικά λόγια οι δυο προκαθήμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών ακόμα και με παιχνίδια με τα παιδιά, έδωσαν κουράγιο στους ανθρώπους αυτούς που έχουν μπει στη μεγάλη τους πλειονότητα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου και σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ζουν υπό περιορισμό.

image

Από τις κορυφαίες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας των τριών Ιεραρχών, ήταν όταν νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν.

Μουσουλμάνες με μαντήλια έτειναν το χέρι προς τους Χριστιανούς ηγέτες και πολλές από αυτές τους φιλούσαν το χέρι.

Εν συνεχεία, από το λιμάνι της Μυτιλήνης, θα πραγματοποιήσουν δέηση για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών και ρίψη στεφάνων στη θάλασσα.

image

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, οι κάτοικοι του νησιού έχουν ακροβολιστεί στις θέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αντικρίσουν από κοντά τον ηγέτη της καθολικής εκκλησίας, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος της Μυτιλήνης αποφάσισε να κλείσουν στις 12:30 όλα τα καταστήματα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να δώσουν το παρών στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Οι συγκινητικές στιγμές του Πάπα Φραγκίσκου με τους πρόσφυγες στη Μόρια [ΦΩΤΟ]

Τσίπρας προς Πάπα Φραγκίσκο: Ιστορική η επίσκεψή σας [ΒΙΝΤΕΟ]

Ο Πάπας θα επιστρέψει στο Βατικανό με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες ομάδες

Η κοινή έκκληση των τριών θρησκευτικών ηγετών 

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη απευθύνουν με κοινή τους δήλωση μέσα από το κέντρο καταγραφής και διαμονής μεταναστών και προσφύγων το γνωστό και σαν χοτ σποτ της Μόριας, ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

image

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το hotspot της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σε αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

image

Με 10 πρόσφυγες από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες θα επιστρέψει στη Ρώμη ο Πάπας

Με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν την 20η Μαρτίου, έχουν εγκλωβιστεί στη νησί και διαμένουν σε ανοικτές δομές όπως ο καταυλισμός του Καρά Τεπέ.