Τη διαπίστωση της Κομισιόν ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας έναντι των κρατών-μελών της ΕΕ πρωτίστως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι απλώς ένα διμερές ζήτημα, αλλά άπτεται και της περιφερειακής ασφαλείας της Ένωσης» χαιρετίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με το πακέτο της διεύρυνσης της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Ads

To υπουργείο σημειώνει ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένως εκφράσει την ένθερμη υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Τονίζει ωστόσο ότι «οι τελευταίες εξελίξεις έχουν καταστήσει για άλλη μία φορά σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως κατά πόσον επιθυμεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία».

Εκφράζει παράλληλα την «ιδιαίτερη ικανοποίησή» του για τη ρητή αναφορά της Κομισιόν στους δύο Έλληνες στρατιώτες που συνεχίζουν να κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη διαχρονική στήριξή του στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «υπό τον αυτονόητο όρο ότι οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και έχουν εφαρμοστεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας».

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «η Ελλάδα θεωρεί ως βασικά θέματα μείζονος ευρωπαϊκού, περιφερειακού, αλλά και ελληνικού ενδιαφέροντος στα Δυτικά Βαλκάνια τα εξής: την σημαντική πρόοδο του Διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας, την ουσιαστική και βιώσιμη πρόοδο της Αλβανίας αναφορικά με τις πέντε καίριες προτεραιότητες καθώς και τη σημαντική προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηρίσει ως επείγουσες». Σημειώνει δε, ότι «η επίλυση του ονοματολογικού παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι των τεθεισών προϋποθέσεων».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπυοργείο, «η Ελλάδα, ως χώρα άμεσης γειτνίασης, εργάζεται συστηματικά για την προώθηση των σχέσεων της με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ως προς την Αλβανία αναφέρει ότι «η χώρα μας εστιάζει τόσο στα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα όσο και στην ανάγκη για απόλυτη τήρηση της αρχής pacta sunt servanda, αλλά και στην αποτελεσματική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

Αναφορικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επισημαίνει ότι «είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί προς κάλυψη του κενού που δημιούργησε η οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων».

«Η σταθερότητα και η πρόοδος της χώρας είναι ζωτικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι είναι η έβδομη φορά που αυτή η χώρα λαμβάνει θετική σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, θα πρέπει να αποσαφηνισθεί για μία εισέτι φορά προς όλες τις πλευρές ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Συμβούλιο – και όχι από την Επιτροπή – όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της» καταλήγει.