Η γαλλο-γερμανική, κυρίως, κόντρα στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί μια συνοπτική τεκμηρίωση του πόσο σύντομος είναι ο δρόμος προς την κόλαση της αστάθειας και της αναζωπύρωσης των εθνικισμών, όταν αναγκάζεσαι να αποδεχθείς, ως κυβέρνηση, την ορθότητα αυτού που κατήγγειλες ως αντιπολίτευση, αλλά δεν είσαι σε θέση να αρθρώσεις ανεξάρτητη πολιτική που να ετεροκαθορίζεται από τα συμφέροντα του ελληνικού και όλων των βαλκανικών λαών και όχι από τα συμφέροντα του Βερολίνου και του Παρισιού.

Ads

Η Ελλάδα, με την αβουλία της στη Σύνοδο Κορυφής και τον αυτοπεριορισμό της σε δεύτερο ρόλο, δίχως να ασκήσει οιαδήποτε πίεση ή αντίδραση στις διαπραγματεύσεις, «νομιμοποίησε» το «μπλόκο» Μακρόν στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε ένα ιστορικό λάθος. Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς, ισχυρίστηκε πως το «βέτο» Μακρόν για μη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ αποτελούσε και επιθυμία – σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, το οποίο πέτυχε με μυστική διπλωματία, κάτι που αν ισχύει αναδεικνύει όχι μόνο μια «διπλωματική απάτη» αλλά πρωτίστως τους κινδύνους αυτής για τα εθνικά συμφέροντα. 

Απαντώντας στην κριτική για την παθητική στάση που επέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε πως «οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και για να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη, μαζεύοντας τα σπασμένα της εξωτερικής πολιτικής του κ. Τσίπρα και του θιάσου Κοτζιά – Καμμένου». «Όπως προκύπτει από τα επιτεύγματα των πρώτων εκατό ημερών στα εξωτερικά θέματα, από τη συμπεριφορά των εταίρων μας κι από τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, φαντασιώσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις», καταλήγει. 

Σχολιάζοντας την απάντηση, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση σημείωσε: «Αντί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη διπλωματική ανυπαρξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την υποβάθμιση της Ελλάδας σε κομπάρσο των Βαλκανίων, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι το 2015, ας μας πει: Ανήκει σε αυτούς της Ν.Δ. που θα τηρήσουν ή σε αυτούς που θα τιμήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών; Δυστυχώς, και στην εξωτερική πολιτική έχουμε κυβέρνηση Τζόκερ. Κι αυτό στοιχίζει ακριβά στη χώρα». 

Ads

Η πρωταρχική ευθύνη ασφαλώς ανήκει συνολικά στην ΕΕ που για άλλη μια φορά αποδεικνύει την αναξιοπιστία και την ανευθυνότητα των ηγετών της, ενισχύοντας τις εθνικιστικές φωνές. Η Βόρεια Μακεδονία πλήρωσε τα «διπλωματικά καπρίτσια» και τη παρασκηνιακή σύγκρουση Γερμανίας – Γαλλίας, τις παθογένειες της ΕΕ και τις κοντόφθαλμες στρατηγικές της Μέρκελ, του Μακρόν και των «δορυφόρων» τους. Ωστόσο οι χειρισμοί του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα ήταν τραγικοί και άκρως επικίνδυνοι. Από τη μία τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά από την άλλη ταυτίστηκε με τη γερμανική γραμμή για διασύνδεση των υποψηφιοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, παρά το γεγονός πως η Αλβανία ήταν αυτή που είχε τεράστιες ελλείψεις στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετα για τη Βόρεια Μακεδονία ήταν κοινή διαπίστωση πως έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται για να προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Συνεπώς, η σύνδεση των δύο φακέλων επιβάρυνε τη θέση της Βόρειας Μακεδονίας. Μόνο όταν το Βερολίνο άλλαξε θέση και ζήτησε τον διαχωρισμό, τότε ο Κ. Μητσοτάκης ακολούθησε, πάλι… τη νέα «γραμμή».

‘Ομως ήταν πλέον αργά. Και πριν «λαλήσει τρεις» ο «πετεινός» της πραγματικότητας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, μπροστά στο «όχι» της ΕΕ, προκήρυξε πρόωρες  εκλογές. Οι χειρότεροι φόβοι για τα αποτελέσματα της επικίνδυνης τακτικής της ΕΕ είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθούν και οι εθνικιστές του VMRO-DPMN, από εκεί που είχαν περάσει στο περιθώριο των εξελίξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «νεκρανασταίνονται». Ποιος θα κερδίσει από αυτή την νοσηρή «επαναφορά» του εθνικιστικού εφιάλτη στα πολύπαθα Βαλκάνια; Ποιον εξυπηρετεί μια πιθανότατη αποσταθεροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας; Σίγουρα όχι την Ελλάδα. Αντίθετα, αποτελεί πρόβλημα και γι’ αυτήν, όπως αποτελεί και η άρνηση της ΕΕ στην Αλβανία, αφού υπονομεύει τα συμφέροντα της ελληνικής ομογένειας στη χώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Tα τέσσερα λάθη του Μητσοτάκη

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως «με την υποστήριξη της διασύνδεσης των δύο φακέλων η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε σήμα πως θα μπορούσε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς εκ των προτέρων εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, ενώ παράλληλα έχει παγώσει τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και δεν εξασφάλισε καν – όπως έκανε η Γερμανία για τα ζητήματα που την ενδιαφέρουν – ότι τα ζητήματα της μειονότητας θα τεθούν εκ των υστέρων ως προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του επόμενου βήματος στη διαδικασία ένταξης».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση με ευθύνη του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από πρωταγωνιστική δύναμη έχει φτάσει πλέον να παρακολουθεί άβουλα τις εξελίξεις. Δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση. Είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην έχει άποψη και ρόλο στις αποφάσεις για τη γειτονιά της; Όλο αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών του με τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη και βάζει το μικροκομματικό συμφέρον του πάνω από το εθνικό. Εδώ δεν τολμάει καλά-καλά να πει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

«Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης άφησε τη Γερμανία, τη Δανία και τη Γαλλία να διαπραγματεύονται για το μέλλον των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα ήταν απούσα. Αποτέλεσμα πάντως είναι, μετά και την απόφαση Ζάεφ για πρόωρες εκλογές, όλοι αυτοί οι ανόητοι στη ΝΔ που μιλούσαν για «προδοτική» συμφωνία και είχαν ανακαλύψει μάλιστα και συναλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους, τώρα να παρακαλάνε μην τυχόν βγει κυβέρνηση το αδερφό κόμμα τους στο ΕΛΚ, το VMRO, και ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών!»

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν τα τέσσερα λάθη Μητσοτάκη:

1. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία για τη Βόρεια Μακεδονία, σύνδεση της ενταξιακής της πορείας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας.

2. Ακόμα και μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε καμία θέση και παρακολουθούσε σιωπηλός τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται γαι το μέλλον των Βαλκανίων. Για το μέλλον της χώρας που είναι στα σύνορά μας!

3. Ακόμα όμως και μετά το γαλλικό βέτο, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ενεργοποιηθούν και να δείξουν άμεσα αντανακλαστικά, παρακολουθούν αμήχανα την Ιταλία να προτείνει επανεκκίνηση του διαλόγου τον Νοέμβριο από τους Υπεξ της ΕΕ, για τη Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία.

4. Η αδράνεια της κυβέρνησης μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις και την αποσταθεροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας και η πρόσδεσή της σε θέσεις τρίτων χωρών είναι πρωτοφανής.