Έντονες επικρίσεις σε βάρος του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης διατυπώνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας. Σε εσωτερικό του έγγραφο, που επικαλείται, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι αθέτησε τις υποσχέσεις της και πως το ζήτημα της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προφανώς δεν συνιστά προτεραιότητα. Το δημοσίευμα έρχεται μετά τις επικριτικές δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ προς τον υπ. Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ads

 
Στο έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί την βοήθεια που της προσφέρει η Γερμανία στον τομέα της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, παρά την σχετική συμφωνία που είχε υπογραφεί.
 
Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, όπως σημειώνεται, είχε υποσχεθεί μεταξύ άλλων την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις επενδύσεις και τη διευθέτηση των χρεών του ελληνικού δημοσίου σε γερμανικές εταιρείες.
 
«Εάν άκουγε κανείς τον ενθουσιασμό του πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να πιστέψει ότι η κατεστραμμένη Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό στην πορεία για ένα καλύτερο μέλλον» σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ και 70 Γερμανοί επιχειρηματίες, και προσθέτει ότι το γερμανικό υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα στο ζήτημα ίδρυσης επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προφανώς δεν συνιστά προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς.