Η Eldorado Gold ανακοίνωσε πως θα αναστείλει τις εργασίες της στις 22 Σεπτεμβρίου, αν δεν υπάρξει «υποστήριξη από την κυβέρνηση» ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που αφορά στους περιβαλλοντικούς όρους της συμφωνίας. Η προειδοποίηση για αναστολή αφορά τις επενδύσεις στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της. [Διαβάστε αναλυτικά: Το παρασκήνιο του τελεσιγράφου της El Dorado] 

Ads

Σημειώνεται πως οι εργασίες της εταιρείας έχουν καθυστερήσει για περιβαλλοντικούς λόγους. Η χρύση κυανίου απαγορεύτηκε από το ΣτΕ, ενώ για τη χρήση της ακαριαίας τήξης (flash smelting) το υπουργείο έχει κάνει τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένει την επανυποβολή της.  Επιπλέον η Eldorado αντιτίθεται και στο ζήτημα τηςπροσφυγής στη διαιτησία. Ειδικότερα για την επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, δηλαδή των υποχρεώσεων  βάσει της συμφωνίας που δεν τηρούνται, η Eldorado πρότεινε έναν τεχνικό διάλογο με το υπουργείο, ενώ το υπουργείο αποφάσισε πως για τα εν λόγω ζητήματα θα πρέπει να ασχοληθεί η διαιτησία, γεγονός που  φέρνει την εταιρεία σε δύσκολη θέση. 

Στην ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται», υποστηρίζει η εταιρεία. Αναφέρει ακόμη ότι αναμένει λεπτομέρειες από την κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας και σημειώνει ότι αυτή «θα αποδείξει και πάλι ότι τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς», καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει εκδώσει 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο Γιώργος Σταθάκης διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας. «Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία. Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη».

Ads

Διαβάστε επίσης:

Στην ανακοίνωσή της η εταιρία προσθέτει, επίσης, ότι «θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Σε δηλώσεις του ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι «είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα». Υποστηρίζει ακόμη ότι από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δισ. δολάρια, ποσό που θα διπλασιαζόταν αν η εταιρεία ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα.

Ενδεικτικό της τακτικής της Eldorado και της πίεσης που επιχειρεί να ασκήσει στην κυβέρνηση, είναι πως ο Gearge Burns δήλωσε ότι «η εταιρεία δεν έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης» και «δίνει προθεσμία έως τις 22 Σεπτεμβρίου». «Είμαι ανοιχτός σε διάλογο με τον Τσίπρα και τον Σταθάκη για να βρούμε μια λύση προς τα εμπρός», πρόσθεσε, κινούμενος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που προωθεί ο  ΣΕΒ για «πολιτική λύση». Στη σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε επιτέθηκε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι αν δεν πάρει τις άδειες, θα αρχίσει τις απολύσεις. 

Πάντως οι δύο αρμόδιοι υπουργοί, Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Σταθάκης, διαμηνύουν πως η εταιρεία θα πρέπει να μάθει να τηρεί τους νόμους και τα συμφωνηθέντα. «Η ElDorado δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο κ. Σταθάκης, ενώ ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως «η Eldorado Gold έχει αλλεργία στα όσα έχουν συμφωνηθεί».