Στον σχηματισμό δικογραφιών για καθεμιά από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα, που πραγματοποιούνται καθημερινά σε περιοχές της χώρας, προχωρά η ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με διαρροές της αστυνομίας στην Καθημερινή και το TheToc.

Ads

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, η Αστυνομία, προβαίνει στις συγκεκριμένες ενέργειες, διότι, «για καμία απ’ αυτές τις διαδηλώσεις δεν έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από το νέο νόμο διαδικασία».

Συγκεκριμένα, οι δικογραφίες αφορούν την παραβίαση των μέτρων κατά τις διασποράς του κορονοϊού και παραβάσεις του νομου περί συναθροίσεων, καθώς σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχει γίνει επίσημη αναγγελία στην αστυνομία για τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, ούτε έχουν οριστεί υπεύθυνοι διοργανωτές.

Όλες οι σχετικές δικογραφίες διαβιβάζονται στον Εισαγγελέα, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Εάν δηλαδή θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης ή εάν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναθέτωντάς την στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Ads

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στην «Καθημερινή», σ’ αυτή τη φάση οι δικογραφίες δεν θα αφορούν σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αλλά τους φορείς και συλλογικότητες που απηύθυναν τα καλέσματα. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, που είναι και το πιο πιθανό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικές υπηρεσίες υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών θα στείλουν κλήσεις για καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια φυσικά πρόσωπα έχουν διοργανώσει τις κινητοποιήσεις.