Μόνο επιθέσεις σε αστυνομικές δυνάμεις «με ξύλα, κοντάρια και σίδερα» και ρίψεις «βομβών μολότοφ, πετρών και άλλων αντικειμένων», είδε αναφορικά με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τις διαδηλώσεις, η ηγεσία της ΕΛΑΣ. Στην έκθεση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής δεν καταγράφεται κανένα περιστατικό αστυνομικής βίας παρά τα ντοκουμέντα που μαρτυρούν τραυματισμούς διαδηλωτών και άγρια καταστολή.

Ads

Αντίθετα στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά επιθέσεις που δέχτηκαν ομάδες αστυνομικών ενώ αναφέρεται ότι «σε όλες τις περιπτώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν τις επιθέσεις με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων» και «στοχευμένες κινήσεις επιχειρησιακής τακτικής».

Διαβάστε επίσης:

Βαριές κατηγορίες για τους συλληφθέντες

Ads

Στο μεταξύ, βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι 9 συλληφθέντες. Συγκεκριμένα σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη για 3 κακουργήματα και 9 πλημμελήματα. Ειδικότερα, 8 άνδρες και μια γυναίκα κατηγορούνται για κατοχή εκρηκτικών υλών κατ’ εξακολούθηση, έκρηξη κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κατά συρροή.

Τα πλημμελήματα που τους βαρύνουν κατά περίπτωση ειναι διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, βία κατα αστυνομικών υπαλλήλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απείθεια, εξύβριση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.  Και οι 9 παραπέμφθηκαν στον ανακριτή, από τον οποίο πήραν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι ασκήθηκε επίσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση κατά αγνώστων. Η κατηγορία δεν έχει προσωποποιηθεί και σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές αφορά στην επίθεση με μολότοφ απο το ένα μέτρο σε ευθεία βολή κατά αστυνομικού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.

Σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων συγκεντρώθηκαν περίπου 500 αλληλέγγυοι στους συλληφθέντες φωνάζοντας συνθήματα.